Vereniging Vrijdag (12): AV Impala

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag (soms wordt het zaterdag….) bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De twaalfde vereniging is AV Impala uit Drachten. De antwoorden komen van Menno Iedema, toptriatleet.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter? 

,,Als triathlonvereniging zijn we onderdeel van de atletiekverenigig AV Impala. We hebben als triathlonafdeling dus de naam overgenomen van de atletiekvereniging. AV Impala is in 1963 opgericht en ontleent zijn naam aan de snelle antilope ‘de Impala’. De naam van de triathlonvereniging is in 2012 gewijzigd. Daarvoor waren we onderdeel van DZ&PC, de Drachtster Zwem en PoloClub en gebruikten we die naam.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan? 

,,In 1982 is een eerste opzet geweest in het ontstaan. Jelle de Meer, Gerke de boer, Riemer Bosma en Pieter Zon vroegen aan Miep Cats van DZPC of zij hun het zwemtechniek kon verbeteren. Zij heeft toen haar zoon Andre Cats (nu chef de mission) hiervoor ingeschakeld en die verzorgde de zwemtraining. Later werd de groep groter en kreeg Andre Cats het te druk met andere zaken,  naar Engeland als trainer/leraar, en zijn de zwemtrainingen weer overgenomen door Miep Cats. In oktober 1983 is er een triathlon afdeling ontstaan bij DZPC en werd er een eigen triathlon georganiseerd. Welke in de jaren 90 regelmatig de strijd werd om het noordelijk kampioenschap en een jaarlijks succesvol evenement.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.)?

,,De atletiekafdeling van Impala heeft de clubkleuren Rood-Wit. Rode broek, wit shirt met rode band. Echter leek ons dit als triatleten niet handig, omdat wit snel doorschijnend is, wanneer de kleding nat is en op de fiets alle viezigheid zichtbaar is. Er zijn daarom een aantal ontwerpen gemaakt en hieruit is de Rood-Zwart variant als winnaar naar voren gekomen, met witte accenten. Naast de clubnaam is de Impala ook in beeld op de kleding aanwezig.” 

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,In de begin jaren, toen we overstapten naar AV Impala, zijn we al snel met de teamcompetitie triathlon mee gaan doen. De vereniging groeide ook in leden. Redenen genoeg om ook opzoek te gaan naar sponsoren. Egbert Tweewielers in Drachten en autobedrijf Multimerk ondersteunden ons met financiële middelen en het vervoer. Hierdoor konden we blijven groeien en werden de verre competitiewedstrijden wat minder prijzig, doordat we alle materialen in een transporter konden laden en zo het land doorreden, geen fietsen meer uit elkaar en geen banken plat, maar gewoon de fietsen rechtop naast elkaar vervoeren, wel zo makkelijk. Egbert Tweewielers ondersteund ons al die jaren al financieel.”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,Omdat we een relatief kleine vereniging zijn, zou je kunnen zeggen dat iedereen zo zijn rol heeft binnen de vereniging. Onder leiding van Els ter Schure als voorzitter van de vereniging heeft de vereniging een grote groei doorgemaakt. Met veel extra leden erbij. Ook door het aantrekken van een trainer (Stephan Lokhorst, Gerjan Cats met zwem clinics en daarna Lizette va der Vegt) werd het niveau van de vereniging hoger. Waar het eerst vooral alleen zwemmen was, werden de trainingen nu op elkaar afgestemd en werd er met een doel getraind. Ook de leden van de activiteiten commissie moet daarbij ook niet vergeten worden, we blijven tenslotte Impalezen en ontspanning is net zo belangrijk als hard trainen.”

6. Hoeveel leden telt de verenging trouwens?

Op dit moment hebben we 87 leden, waarvan er 57 mannen en 30 vrouwen zijn. Het aantal jeugdleden is 25. Waar het ledenaantal in de jaren 90 rond de 20-25 bleef hangen is na de overstap van de triathlon afdeling van DZ&PC naar AV Impala in 2012 het ledenaantal flink gestegen en stijgt op dit moment nog steeds.

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,Een aantal jaren heeft Lizette van der Vegt de trainingen verzorgd. Inmiddels geeft ze alleen de jeugd nog training en hebben de senioren in Els ter Schure een techniek trainer en Luca Ebbinge verzorgt in samenwerking met de waterpolo en master afdeling van DZ&PC periodiek techniek training. We zwemmen aan de hand va schema’s van Eric Wattez. Ook kunnen we voor de looptraining gebruik maken van de trainingen van de atletiekvereniging. Een aantal leden trainen mee met de MiLa groep op de atletiekbaan van AV Impala o.l.v. Herman Hofstee.”

..We hebben de luxe dat Drachten een 50m wedstrijdbad heeft, waar we kunnen trainen. Ook heeft Drachten een wielerbaan en in de zomer kan hier ook getraind worden o.l.v. Rudi Bissels en is er een mooi samenwerkingsverband met  wielervereniging Kapenga, Grinta en Bike Team Drachten, met wie we gezamenlijk trainen op de wielerbaan. Daarnaast maken we gebruik van geheel Drachten en omgeving. Drachten ligt aan het water en ook de bossen van Beetsterzwaag liggen vlak bij, daarnaast kent Friesland natuurlijk veel landelijke wegen om over te racen.” 

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Zowel AV Impala als de triathlon afdeling heeft een activiteitencommissie. En AV Impala heeft zijn eigen wegwedstrijden, waar veel Noordelijke toppers op af komen, dit zijn twee wegwedstrijden over 10km en één over 8km. Op het gebied van ontspanning is er het jaarlijkse clubfeest en kan je mee op (trainings)kamp. De triathlonafdeling organiseert ook een aantal clubwedstrijden, waar ook de lopers van Impala aan kunnen deelnemen. Zo is er een tijdrit, run bike run, zwemloop en cubwedstrijd triathlon. Ook wordt er een trainingskamp georganiseerd en is bowlen met een drankje ook een jaarlijks terugkerende activiteit.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Voor de kleine vereniging die we ooit waren, zijn er een aantal mooie prestaties neergezet. De eerste topprestaties werden neergezet door André Laven, die jaren bij de Nederlandse top hoorde en in 2002 37e werd op het EK bij de Elite Heren. Mariska Kramer behoorde in die tijd bij de dames top van Nederland, vooral op de lange afstanden. Ze nam verschillende keren deel aan een Ironman, waarbij ze tweemaal wist te winnen (Ironman France 2005 en Ironman Louisville 2008). In 2008 hadden we ook een wereldkampioen onder de leden! Menno Iedema wist in zijn leeftijdscategorie 45-49 de ITU Long Distance Triathlon World Championships Almere-Amsterdam te winnen. In 2014 promoveerde Menno Iedema met het mannen team van Impala van de 2e divisie teamcompetititie naar de 1e divisie. In 2019 kwam Menno Iedema met zijn teamgenoten nog uit in de eerste divisie en wisten ze een mooie 8e plaats te behalen in de eindklassering. Het eerste team van de dames degradeerde in 2019 van de ere naar de eerste divisie. Maar in 2017 was het zeker een hoogtepunt voor de vereniging dat de dames waren gepromoveerd van de eerste naar de eredivisie. Met de beperkte aantal dames die de vereniging toen had, was dit een hele prestatie. Door het enthousiasme en de goede prestaties van zowel de mannen als de vrouwen in de competitie, nam het ledenaantal toe en hiermee ook het aantal competitieploegen. In 2019 namen 3 herenteams en 2 damesteams deel aan de competitie.”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Anekdotes volop, maar de afspraak blijft What happens……..maar er wordt regelmatig gerefereerd aan de fout die de meest ervaren atleet van de vereniging maakte bij een competitie wedstrijd. Deze was vergeten zijn schoenen klaar te zetten in de wisselzone, erg vervelend wanneer je van de fiets komt en je moet eerst opzoek naar je tas om je schoenen op te halen.”

11.Last but nog least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen de vereniging eens. 

,,Plezier en topprestaties gaan hand in hand. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau en dat wordt gerespecteerd. Zonder plezier geen prestaties!

+++++++++++++++++++++++++++

Dank je wel Menno en anderen van AV Impala voor de beantwoording van onze elf-vragen-rubriek. Mooi om te zien hoe de triathlonsport ook in de noordelijke provincies leeft. Ruud en ik merken dat altijd wel bij de Frysman of bij de kleinere Friese wedstrijden. Impala is echter ook een club, die zich in het hele land manifesteert en ook buiten de landsgrenzen. Ik weet nog dat het Drachter team voor de Teamcompetitie in Oud Gastel mee deed en er een weekendje aan gekoppeld werd in hotel De Reiskoffer, waar toen ook de tv-teams voor Rennen voor Twee zaten. Wat ik dan weer niet wist, was dat Andre Cats dus aan de basis van jullie club stond! Zo leer je iedere keer weer bij.

Volgende week 15 april is het de beurt aan: TV Roermond, de eerste Limburgse vereniging in onze rubriek

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.