Youri Keulen magistraal op IM 70.3 Mallorca; Els Visser tiende; Wereldtitels Alex Yee en Beth Potter op eSports; Barbara de Koning achtste – WTJ 2292

ZATERDAG – Om alle nieuws uit dit meiweekend uitgebreid te coveren, kunnen we wel haast een boek schrijven. Daarom eerst maar bondig de eerste feiten op een rijtje.

Het mooiste nieuws bovenaan: Youri Keulen was de ijzersterke winnaar van Ironman 70.3 Mallorca! Wat een progressie boekt de Limburger dit jaar. Magnifiek!

Afvalrace WK IM

De afvalrace in St. George houdt maar niet op. Nog voor het startschot om 14.15 uur Nederlandse tijd geklonken heeft, zijn er al zoveel toptriatleten die niet het water in duiken. Aan eerder genoemde rijtje geblesseerd afwezigen konden vrijdag de zieke Alistair Brownlee, de verkouden Gustav Iden en ook Meredith Kessler worden toegevoegd. Zoals het er nu naar uit ziet gaan 38 mannen en 22 vrouwen bij de pro’s van start. Gelukkig is daar nog steeds Tessa Kortekaas bij. En voor onze zuiderburen Bart Aernouts en Pieter Heemeryck.

WK e-Sports Singapore voor Yee en Potter

Dan het WK eSports in Singapore, derde wedstrijd van de Arena Games. Anders dan de indoor-races in Munchen en Londen, speelde de Aziatische wedstrijd zich helemaal in de buitenlucht af. Zwemmen in een baai en de Zwift-apparatuur voor het fietsen en lopen stond in een tent opgesteld. Het werd een dubbel Brits succes met Alex Yee en Beth Potter als wereldkampioenen. Veel exposure voor de drie races, geen wonder dat World Triathlon de samenwerking met Super League Triathlon koestert. Live beelden op grote sportzenders als Eurosport en Discovery, waar maak je dat nog mee in onze sport?

Jammer dat Hayden Wilde pas in Singapore aansloot bij deze Arena Games. De Nieuw-Zeelander- bronzen medaillewinnaar in Tokyo bleef tot dusverre vooral in eigen land wedstrijdjes doen. Vandaag was hij wel uitgeweken naar Singapore, samen met z’n partner Hanne de Vet (die in de einduitslag tiende werd) en dat heeft de concurrentie geweten. Met groot vertoon van macht won de Kiwi de finale, daarmee 500 punten oppikkend. Voor een podiumplaats was dat te weinig. Alex Yee greep op enige achterstand de tweede plaats, maar zijn regelmaat in de drie races leverde wel de wereldtitel op. De sterke Duitser Justus Nieschlag – winnaar Londen – greep het zilver, ook dankzij zijn derde plaats deze zaterdag. Brons ging naar de Fransman Aurelien Raphael, beste man in Munchen/pechdag in Londen en nu weer enigszins hersteld in Singapore met een zevende plaats in het dagklassement. Dus een Brits-Duits-Frans podium op het WK en een Nieuw-Zeelands-Brits-Duits trio in het dagklassement.

Cadeau kreeg Munchen-winnares Beth Pottter de eindzege zeker niet. Was in Londen  de Francaise Cassandre Beaugrand nog te sterk, in Singapore deed de Hongaarse Zsnaett Bragmayer de race van haar leven. In de eindsprint van de laatste heat ging ze de verbouwereerde Potter voorbij. Dankzij de dubbele punten in deze finales bereikte de Hongaarse daarmee het zilver. Brons was er voor Georgia Taylor-Brown zowel in de Singapore-race als het WK. De Duitse favorieten Anabel Knoll en Lena Meissner die in eigen land zo goed aan dit WK waren begonnen vielen nu buiten het podium: vierde , respectievelijk vijfde. Mede titelkandidate Jessica Learmonth moest in de eerste van de drie races de strijd vanwege een heupblessure staken.

Goede prestaties ook van Barbara de Koning. Voor de Nederlandse benjamin van het veld was drie keer scheepsrecht. Ze haalde de finale nu wel, finishte daarin achtste op 1.33 minuut van Bragmayer en met alle punten opgeteld kwam ze tot een prachtige achtste plaats op dit allereerste wereldkampioenschap. Reuze knap.

 

Youri Keulen magistraal op Mallorca

In afwachting van het WK St. George was het dus al genieten van de race op Mallorca. Youri Keulen gaf het hele veld het nakijken dankzij een uitgekiende race, die begon met een 14e positie na het zwemmen, als vierde op nog geen halve minuut van de kop terug van het fietsen en vervolgens in een geweldige cadans naar de overwinning snelde. Zijn tweede IM 70.3 na Maastricht vorig jaar, maar dat was nog als agegrouper. Nu als pro al 5e in Challenge Mallorca, vierde in Challenge Miami en dan deze klinkende zege. Het waren de Fransen William Mennesson en Clement Mignon, die op ruim een minuut  het podium deelden. Allemaal moesten ze zich neerleggen bij de suprematie van de kleine man uit Spaubeek/Girona.

Na de hard zwemmende Brit Andrew Horsfall Turner kwam er op de fiets een grote groep samen. Niet voor lang want Mignon ging er eerst vandoor, later gevolgd door de Brit George Goodwin en de Duitse oud-profrenner Ruben Zepuntke. Youri hield zich gedeisd in de achtervolgende groep, die steeds kleiner werd. In een zetel begon hij aan zijn sterkste onderdeel. Een halve marathon in 1.10 uur is ongelofelijk snel. Youri Keulen on fire, is nu al de man om rekening mee te houden in elke internationale halve triathlon. Zijn overwinning betekent ook dat we Youri naar St. George zien gaan. Niet vandaag nog, maar op 28 oktober: het WK Ironman 70.3, wat eveneens in Utah wordt gehouden.

Een dubbel Nederlands succes had mooi geweest, maar Els Visser had duidelijk haar dag niet. Toen ze bij het fietsen al niet lekker draaide, zat een volgende podiumplaats er niet meer in. Ze eindigde uiteindelijk op een tiende plaats op 20 minuten van de Britse topfavoriete Emma Pallant. Nicola Spirig groeit naar de vorm, die ze nodig heeft voor het sub-8 proefproject. Op Mallorca kwam ze vandaag tot een tweede plaats op ruim twee minuten van Pallant. Brons ging naar Manon Genet uit Frankrijk.

Els lag na het zwemmen op een zesde positie met een groot gat op de top vijf: Margie Santimaria, Pallant, Sodaro, Saskia Käs en Manon Genet. Het fietsnummer op het eiland liet twee sterke triatletes zien: Spirig en Pallant. De Zwitserse trapte even wat harder op de pedalen en nam zo twee minuten voorsprong in de tweede wisselzone. Els moest daar al tien minuten toegeven en zag waarschijnlijk in dat in deze race geen eer te behalen viel. Nicola Spirig opende voorzichtig op de halve marathon. Het verschil in snelheid met Emma Pallant was meteen duidelijk en na iets meer dan vijf kilometer was het met de mooie voorsprong voor de Londense Olympisch kampioene al gedaan. Emma Pallant deed 1.17 over de 21 kilometer en was de verdiende winnares met Spirig en Sodaro naast haar. Els klasseerde zich nog net in de top tien. Haar verder perfect verlopende seizoen wordt er niet minder om.

Geen medailles voor Nederlandse duatleten

Net binnen zijn de pro-duatleten op het WK Powerman/run-bike-run in het Deense Viborg. Geen Nederlandse medailles helaas. Lars van der Knaap vijfde en Daan de Groot zevende. Bij de vrouwen werden Marieke Brouwers en Janien Lubben vierde en vijfde. De Nederlandse atleten knokten voor wat ze waard waren, maar bleven dit keer buiten de hoofdprijzen. Feit is ook dat de concurrentie alleen maar toeneemt, ook in duathlon.

Verrassend was de nieuwe wereldkampioen bij de mannen: de Slowaak Ondrej Kubo haalde het voor de Deen Simon Jorn Hansen en de Belgische favoriet en Europees kampioen Kenneth Vandendriessche. De Zwitserse favoriete Melanie Maurer greep de titel. Voor eigen publiek haalde Line Thams zilver en het Zwitsers succes werd compleet met het brons van Sarah Noemi Frieden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.