NTB-bestuur compleet; Preview Ironman Nieuw-Zeeland met Els en Ironman Zuid-Afrika met Marlene en Janien – WTJ 2773

VRIJDAG – Het NTB-bestuur telt weer een oneven (5) aantal mensen, dat is altijd handig als er gestemd moet worden. Veel nieuwe gezichten, ook voor ons. Ellis van der Weerden (voorzitter), Natasja Batenburg (secretaris) en nieuw bestuurslid ICT/innovaties Ewout Roeloffs stonden nog niet op ons netvlies als mensen uit de sport.

Bestuur

Dat geldt wel voor penningmeester Cees Frikkee (triatleet uit de beginjaren, daarna zo’n kwart eeuw uit de sport verdwenen maar inmiddels volop terug) en Erik Doornbos, advocaat van huis uit maar bij de NTB nu bestuurslid topsport. We gaan dit enthousiaste bestuur uiteraard volgen, maar geven ze beslist ook de kans en de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat hebben ze nodig om vervolgens de koers weer vooruit uit te kunnen zetten. Ewout is dus nieuw, hij is vertrouwd met digitalisering. Bovendien triatleet sinds 2017. Hij wil zich sterk maken om de verbinding tussen alle betrokkenen in de triathlonsport te herstellen.

Wintertriathlonorganisatie

Herstellen is ook nodig met sommige organisatoren. De groep vrije wedstrijden is eigenlijk te groot geworden, daar zal de NTB heus werk van gaan maken. De onvrede, die er bij een aantal organisaties leeft, verdient ook aandacht. Al moet dat wel met de juiste argumenten. Die kwamen laatst met de wintertriathlon Leeuwarden tamelijk ongenuanceerd over. Ergernissen mogen uitgesproken worden, maar de persoonlijke aanval van de Leeuwarder voorzitter publiceerden wij wel, maar de citaten zijn geheel voor zijn rekening. Ga als volwassen mensen snel rond de tafel en praat het uit, want zo heeft de sport alleen maar verliezers! En we zijn al niet de grootste sportbond in ons landje….

Preview op het weekend: Abu Dhabi

Dat gezegd hebbende, richten we ons op het weekend. Een weekend met behalve de World Triathlon Champinoships Series en de World Cup Paratriathlon in Abu Dhabi nog een aantal andere interessante wedstrijden. Overigens doen er bij de paratriathlon Abu Dhabi geen Nederlandse paratriatleten mee. In de nacht van vrijdag op zaterdag (door het tijdverschil van 12 uur) is het dan tijd voor de Ironman New Zealand, wederom in en rondom Lake Taupo.

Ironman New Zealand

De belangrijkste eerste graadmeter van het nieuwe Ironman seizoen, zoveel is zeker. Titelverdediger is Braden Currie. Hij krijgt competitie van voormalig Hawaii-winnaar Sebastian Kienle, die na Wanaka nu Taupo als tweede race in zijn afscheidstoer maakt. Toch zou het wel eens kunnen dat de Nieuw-Zeelandse pers meer oog heeft voor een andere triatleet, die ook aan zijn laatste jaar als pro bezig is. Cameron Brown, over hem hebben we het hier.

Afscheid van pro’s Cameron Brown

De twaalfvoudig (!) winnaar van deze race en viervoudig podium finisher op Hawaii is al 35 jaar pro-triatleet. Indrukwekkende cijfers natuurlijk voor de inmiddels 50-jarige Cameron Brown. De Aucklander heeft aangekondigd dat de Nutri-Grain Ironman Nieuw-Zeeland zijn allerlaatste wordt als professioneel triatleet. Zo’n 40 jaar terug begon hij bij de lokale triathlonclub in Aukcland. Toen hij amper 18 jaar was maakte hij in 1990 al de overstap naar de profs en begon wedstrijden te doen in Japan om er een living uit te halen. Zeven jaar later stond hij aan de start van zijn eerste Ironman, die in eigen land toen nog in Auckland. Ondanks zijn bescheiden 22e plaats, was het een dierbare herinnering voor Cameron. Hij kon toen niet bevroeden dat hij hetzelfde evenement maar liefst twaalf keer op zijn naam zou brengen.

Op zijn 50e is het moeilijk geworden om blessurevrij te blijven, voor de overwinning gaat Cameron niet meer, maar een top tienklassering is niet eens ondenkbaar. Een levende legende neemt afscheid, met alle respect voor Kienle overigens. Andere tegenstanders zijn Mike Phillips, Matt Burton en Jan van Berkel bij de mannen.

Focus op Els Visser

Bij de vrouwen zijn veel Nederlandse ogen gericht op Els Visser. Els debuteert op deze Ironman na een bijzonder verblijf op het noordereiland. Ze neemt het op tegen voormalig winnares Hannah Berry-Wells en tegen Rebecca Clarke, Meredith Kessler en Ai Ueda. Ruim 1500 deelnemers en 2000 vrijwilligers omzomen het meer van Taupo dit weekend. Naast een pro-race Ironman is er een agegroup-only Ironman 70.3. In totaal doen zes Nederlanders aan de full distance mee, met naast Els Visser ook podiumkansen voor master Peter Fitzweijers. Op de Ironman 70.3 zijn drie landgenoten van de partij.

Dubbel Ironman-weekend ook Zuid-Afrika met Marlene de Boer en Janien Lubben

Het wordt een dubbel Ironman-weekend, want voor het eerst zitten Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika in hetzelfde weekend. Zondag is het te doen in Port Elizabeth voor het open Afrikaans kampioenschap Ironman. Nederland heeft twee sterke troeven afgevaardigd bij de vrouwen. Marlene de Boer maakt haar pro-debuut en ook voor Janien Lubben is de race in het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent een debuutoptreden. Natuurlijk is Europees kampioene Laura Philipp de te kloppen triatlete. Verder nog Fenella Langridge, Magda Nieuwoudt, Penny Slater, Laura Zimmermann, Carolin Lehrieder, Justine Mathieux en Laura Addie.

Alistair Brownlee de te kloppen man

Bij de mannen voert tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee onmiskenbaar het startveld aan. Braley Weiss en Matt Trautmann gaan het de Brit zo lastig mogelijk maken. De Fransen sturen Leon Chevalier, Clement Mignon, Arnaud Guilloux en Antony Costes. En dan is er nog de Zweed Rasmus Svenningsson en de sinds dit jaar voor Andorra uitkomende Cameron Wurf. Niet alleen voormalig XTerra wereldkampioen Bradley Weiss doet mee, ook zijn Oostenrijkse naamgenoot Michael staat aan de start. Wie er ook had willen zijn? Evert Scheltinga. Maar Evert traint wel in zuidelijk Afrika, maar heeft door een long covid toch een flinke terugslag gehad. Meedoen zou voor het verdere seizoen vervelende consequenties kunnen hebben. Derhalve staat Evert dus nog aan de kant. Jamner, moedige beslissing, maar de beste oplossing.

World Triathlon heeft naast Abu Dhabi nog races in Mexico en Chili. Dichterbij huis is er in Nederland weinig, maar wel bij onze zuiderburen. Daar wordt in Diksmuide zelfs al een triathlon gehouden. Dapper hoor!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.