Vereniging Vrijdag (14): TC Twente

VRIJDAG – De vrijdag was een tijdlang bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Dat het de laatste weken niet lukt, lag niet aan de clubs zelf, want die bleven wel reageren. Nee, het was door drukte bij de redactie zelf, dat we er enkele weken niet aan toe kwamen. En het zal vaker voorkomen dat we een weekje overslaan, is ook niet erg. Als we maar vasthouden aan die vrijdag.

Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen kan vullen, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De veertiende vereniging is TC Twente, de tweede uit Overijssel. De antwoorden komen van Jolien Spoler, secretaris van TCT.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter? 

,,De naam Triathion Club Twente is zo ontstaan omdat we een regio functie wilde vervullen. Het meest voor de hand liggend zou zijn Triathlon Club Enschede.
We waren één van de eerste Triathlon clubs van Nederland en we wilden de andere grotere plaatsen Hengelo, Oldenzaal, Haaksbergen en Losser erbij betrekken.
Triathlon Club Twente was geboren!”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan? 

,,Halverwege 1984 besloot Freddy Rosink een Triathlon Club te willen oprichten. Eerst zorgde hij ervoor dat een team van specialisten bij elkaar kreeg. Het team bestond uit een zwem-, fiets- looptrainer, diëtist en twee fysiotherapeuten. Triathlon was begin jaren ‘80 in Europa een nieuwe sport. Een sport om op alle vlakken nog te ontdekken. Op 21 november 1984 begon de Triathlon Club Twente met 21 leden waarvan Aert Bakker en Freddy Rosink nog steeds lid zijn. In de eerste jaren trainde we elke zondag zwemmen, fietsen en hardlopen van 8:00 uur tot 12:00 uur. Eigenlijk deden we zondags een kwart triathlon. Het doel voor velen was wel de Holland Triathlon, nu Challenge Almere – 3.8 zwemmen – 180 km fietsen en 42.2km hardlopen. De Holland Triathlon was het sport en media spektakel in Nederland. Het werd toen – een tijdperk nog zonder internet – een uur uitgezonden op één van de drie TV zenders.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.)?

,,Onze huiskleuren zijn zwart en groen. Het groene komt vanuit onze hoofdsponsor: Aannemersbedrijf Groen. Echter, toen we begonnen als triathlonclub was de huiskleur rood, de kleur van Twente! Clubkleren waren in de jaren ’80 nog niet zo gangbaar, dus werd er een stoffer banner gemaakt die je op je sportkleren aan kon brengen, zodat we toch herkenbaar waren als club.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,In de begin jaren van de Triathlon Club Twente konden we vooral rekenen op kleine sponsoren! Niet veel later kwam begin jaren ’90 onze grote sponsor Rijwielwinkel ten Tusscher in Enschede in beeld. Ook onze huidige hoofdsponsor Aannemersbedrijf Groen was toen al aan boord. Door het opzetten van een Triathlon- en Duathlonteam o.l.v. voorzitter/teammanager Freddy Rosink, in samenwerking met Jan ten Tusscher eigenaar van Rijwielwinkel Ten Tusscher Enschede en Slachterij Weyl kreeg Triathlon Club Twente ook meer financiële ruimte. Daarnaast konden we de gehele Triathlon club in clubkleding zetten voor meer herkenbaarheid in Twente. De introductie van het topatleten lidmaatschap werden de teamleden ook lid van de Triathlon Club. Door toppers aan ons te binden konden we automatische meer publiciteit generen. Goed voor de club, goed voor de sponsoren van het Triathlonteam. Na het tijdperk van het eerste Triathlon team werd subsponsor Aannemersbedrijf Groen te Enschede hoofdsponsor van Triathlon Club Twente en is tot op heden nog steeds onze hoofdsponsor! We zijn altijd samenwerkingsverbanden aangegaan met andere clubs, zoals hardloopclubs LAAC Twente Hengelo, Avanti-Wilskracht loopgroep en/of TION Enschede. De samenwerkingsverbanden met de oudste Triathlon Clubs van Twente zijn er nog steeds. TvArgo Almelo, TVTrios Borne, TCO93 Oldenzaal en DTSV Aloha.
Zonder goede samenwerking met Gemeentelijk bestuurders, kun je geen events meer organiseren. Daar zijn we de gemeenten, Recreatieparken Hulsbeek Oldenzaal en Rutbeek Enschede dankbaar voor!”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,Wij vinden het heel bijzonder dat, zoals eerder genoemd, Freddy Rosink en Aert Bakker al sinds de oprichting lid zijn van de club. Aert zelfs nog steeds als actief triatleet en trainer. Hij staat wekelijks aan de badrand om zwemtraining te geven en door zijn werk als fysio- en manueel therapeut, kun je hem altijd om advies vragen bij een pijntje of blessure. Freddy is regelmatig bij onze evenementen te vinden, met name voor het maken van foto’s. Daarnaast is hij een wandelende TCT-encyclopedie, dus hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van zijn input voor het beantwoorden van deze vragen. Tot slot kunnen we natuurlijk Guido Gosselink niet vergeten. Ook al een jaar of 30 lid en tegenwoordig onze hoofdtrainer. Hij heeft een echt TCT-hart en door zijn ervaring als internationaal topalteet, is hij een bron van inspiratie en kennis voor al onze leden.”

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens? 

,,Momenteel hebben wij zo’n 180 leden waarvan ongeveer 40% vrouw en 60% man. Daarvan zijn er 13 jeugdlid. Wij hadden de ambitie om een opleidingsclub te zijn, maar door de kleine aanwas aan jeugdleden en het gebrek aan een jeugdcoördinator, hebben we die ambitie even geparkeerd. Bij de oprichting hadden we 21 leden, dus een mooie groei! Het ene lid is bij iedere training te vinden, terwijl het andere lid zich vooral wat meer op de achtergrond houdt. Maar, ze zijn allemaal even belangrijk!”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,Onze trainers zijn allemaal lid van de club en hebben (vaak via de club) trainerscursussen gevolgd. Zij worden aangestuurd door onze hoofdtrainer Guido en een bestuurslid die zich ontfermt over de technische portefeuille. In het najaar bieden wij 5 zwemtrainingen aan in 3 verschillende zwembaden. Daarnaast wordt er op donderdag een looptraining verzorgt op de atletiekbaan van de plaatselijke atletiekvereniging A.C.Tion. Wanneer het weer wat langer licht is, wordt er ook een fietstraining verzorgt. We fietsen dan op een industrieterrein op een rondje van zo’n 3km. Hier is het verkeersluw, waardoor we veilig in groepen kunnen trainen. Ook reserveren we een enkele keer de wielerbaan in Oldenzaal, waar er specifiek getraind kan worden op stayeren en doordraaien, met name een meerwaarde voor de leden die deelnemen aan de teamcompetities.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Traditiegetrouw gaan we in het Pinksterweekend met een groepje leden naar het Sauerland in Duitsland, om daar voornamelijk samen te fietsen. Onze Rutbeektriathlon, die in september plaatsvindt, kan alleen bestaan door de inzet van onze vrijwilligers. Om hen te bedanken voor hun inzet, is er na het opruimen altijd een barbecue. Tot slot wil ik nog even het open NK Trappenloop benoemen in de Alpatoren te Enschede. Deze wordt (met name) door TCT georganiseerd sinds 2008. Helaas door corona voor het laatst in 2019, maar hopelijk kan deze in 2022 weer plaatsvinden! Een leuk onderdeel tijdens de Rutbeektriathlon is de ouder-kind triathlon, waarbij ouder en kind samen een triathlon afleggen. Dit levert altijd de grootste glimlachen op bij zowel ouder als kind.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Een paar hoogtepunten op een rij:
– 1995: in een estafette format probeerde 15 atleten van TCT het wereldrecord
triathlon van Dave Scott te verbreken. 8 uur en 1 minuut was te verbreken tijd. Zij
slaagden hierin met een tijd van 7 uur, 52 minuten en 34 seconden. Een ware
happening in Enschede!
– 1997: het triathlon team van TCT werd Nederlands kampioen!
– 2018: zowel het dames- als herenteam eredivisie behaalden de winst in de
teamcompetitiewedstrijd te Veenendaal.

We hebben in de loop der jaren verschillende triathleten gehad die zowel nationaal als internationaal op hoog niveau prestaties hebben geleverd. Denk aan Guido Gosselink, Stijn Jansen en natuurlijk Rachel Klamer, ook al jaren lid! Maar wij zetten ook graag leden in het zonnetje, die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Zo heeft een lid met diabetes – Colin Denekamp – afgelopen seizoen een hele triathlon volbracht. We weten allemaal hoe belangrijk en moeilijk het ‘vierde onderdeel’ voeding is, maar met diabetes dus nog extra belangrijk en extra gecompliceerd!”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Wij proberen als club vanaf onze oprichting al de publiciteit op te zoeken. Organiseren we een (nieuw) evenement? Haal de krant erbij! Leveren we een bijzondere prestatie? Haal de krant erbij! Dit heeft er ook voor gezorgd dat de triathlonsport onder de aandacht kwam in de regio Twente en steeds populairder werd.
Onlangs stond er nog een mooi artikel in de Tubantia, de krant van onze regio, over lid van het eerste moment Aert Bakker: 70 jaar en niet te stoppen!”

11.Last but nog least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen de vereniging eens. 

,,Wij hebben laatst onze leden gevraagd wat ze zullen missen als TCT er niet zou zijn. Het veelvoorkomende antwoord was: SAMEN. Samen trainen, samen naar wedstrijden. Elkaar van gevraagd en ongevraagd advies voorzien. Onze triathlon, die geheel georganiseerd wordt door en voor onze leden. Het maakt niet uit op welk niveau je sport, welke afstand je aflegt. Of je slechts één van de sporten doet, of alle drie (of misschien ben je alleen steunend lid). Iedereen is welkom en moet zich thuis voelen! Dat proberen wij als TCT uit te stralen en te bereiken.”

+++++++++++++++++++++++

Dank je wel Jolien. Ook voor het geduld, want jullie bijdrage was al een tijdje bij ons binnen. TC Twente is inderdaad een club met een enorme historie. Met Freddy hebben Ruud en Wim regelmatig contact gehad en nog. Hij is toch de man, die de wereld rondreist om mooie foto’s te schieten bij tal van Ironmans/hele triathlons. Maar ook een prima promotor van TC Twente. De meeste TCT-ers komen Ruud en Wim tegen als we speakeren in Overijssel: Holten, Markelo, UT-Enschede, de wintertriathlon. Het blijft een prachtomgeving om triathlons te doen. En Guido Gosselink was/is natuurlijk een belangrijk uithangbord voor jullie vereniging op nationaal en internationaal niveau. Maar het is, zoals je het omschrijft: elk lid is even belangrijk. We doen het allemaal samen.

De eerstvolgende vereniging in deze rubriek is AV Nijkerk.

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.