Preview op Leeds, Coimbra, Besancon, XTerra Namen, Geraardsbergen maar vooral op NK Nieuwkoop en nog 9 andere wedstrijden – WTJ 2441

VRIJDAG – Graag hadden we vandaag weer een vereniging geplaatst, bij voorkeur AV Nijkerk. Het was immers de week van de Flitstriathlon. Maar door het gigantische wedstrijdaanbod vanaf Pinksterzaterdag tot en met nu, komt het er even niet van. We hebben ze nog eens even geteld: het waren maar liefst 32 evenementen (met nog eens een veelvoud aan series) die vanaf zaterdag 4 juni Europe Cup Polen tot vandaag WK RBR Targu Mures de revue zijn gepasseerd op onze site.

Leeds is altijd spektakel

En het is slechts stilte voor de storm, want in het weekend staat ons ook heel wat te wachten. Internationaal is de grootste wedstrijd de tweede World Championships Tri Series te Leeds. Met voor Nederland zoals reeds gemeld Maya Kingma, Rachel Klamer, Barbara de Koning, Richard Murray en op zondag in de Mixed Relay Mitch Kolkman.

Coimbra en Besancon

Op de Europe Cup Triathlon van het Portugese Coimbra komen voor Nederland uit: Joey van ’t Verlaat, Jesse Cuijpers, Silke de Wolde en Anna Witteveen. Geen Nederlandse junioren op de Europe Junior Cup in het Oostenrijkse Wells en ook niet op de Africa Cup in Ghana. Wel op de World Para Series in het Franse Besancon. Al jaren een klassieker voor de paratriatleten ook al omdat zij het hoofdprogramma vormen. Brendan Bischoff, Nico van der Burgt en Sanne Koopman zijn erheen.

Geraardsbergen met Diede

Voor de XTerra-specialisten gaat de competitie redelijk dichtbij huis verder met de wedstrijd op en rond de Citadel van Namen. Voor het langere werk maakte vele Nederlandse atleten reizen naar het Britse Staffordshire, het Poolse Warschau of zelfs naar het Australische Cairns voor Ironmans en IM 70.3-races. Challenge raakte op zaterdag de wedstrijd in het Deense Herning kwijt, maar heeft wel 1000 triatleten, die de vermaarde Muur van Geraardsbergen gaan beklimmen. Een van hen is Diede Diederiks. Er zijn helese in Hannover, Moritzburg en de UK Ultimate, maar gelukkig zijn heel veel triatleten ook in eigen land gebleven en daar actief.

NK Nieuwkoop heeft topveld bijeen!

Belangrijkste wedstrijd dit weekend is het Nederlands kampioenschap halve triathlon in Nieuwkoop. Het wordt het debuut van Jorik van Egdom op een NK halve afstand. De Veenendaler moet het opnemen tegen een rijtje ijzersterke deelnemers. We noemen titelverdediger Sven Strijk, Milan Brons, Niek Heldoorn, Tristan Olij, Dirk Wijnalda, Joost Somsen, Stefan Overmars, Martijn Paalman, Erik Doornbos, Sam Kraaijeveld, Colin Fleming, Thomas Hounjet, Pim van Diemen, Henk Galenkamp enz. enz. Bovendien koos Jetze Plat niet voor Besancon, maar voor deze thuiswedstrijd. Speciaal dus om de viervoudig Olympisch kampioen in dit veld mee te maken.

Sven Strijk verdedigt titel, maar Jorik is er ook. En Els niet te vergeten

Sven verdedigt zijn titel, dat doet Yvonne van Vlerken uiteraard niet. Wel is de winnares van Nieuwkoop 2019 van de partij: Ilona Eversdijk. Maar ook de Almeerse krijgt het niet eenvoudig met niemand minder dan Els Visser aan de start. In 2018 was ze in deze wedstrijd nog tweede achter Marleen Honkoop (doet louter nog hardlopen). Verder natuurlijk wereldkampioene Ironman Marlene de Boer, nummer acht van Europa Janien Lubben, Sophie van der Most, Ingrid Eelkema en Dieuwertje Bax. In totaal doen twaalf Nieuwkopers mee op dit NK.

Meest succesvolle triatleten op het NK halve triathlon zijn bij de mannen Casper van den Burgh en Bas Diederen met allebei 4 titels. Dennis Looze, Dirk Wijnalda en Martijn Dekker staan op twee keer rood-wit-blauw. Bij de vrouwen zijn Sione Jongstra met vijf titels en Miriam Weerd met vier kampioenschappen bij uitstek ’s lands besten geweest op deze afstand. Sarissa de Vries en Yvonne van Vlerken wonnen ieder twee keer. Het vaakst op het podium stond Cora Vlot met 1 keer goud, 2 keer zilver en zes keer brons.

 

De start is bij strand Zomer aan het Meijepad in Nieuwkoop. Het tijdschema is als volgt: 10.30 uur NK dames, 11.04.30 uur NK heren (tijdverschil vorige race en de ‘hunt’/jaagstart heeft als inzet de Gees Veenboer-trofee) en tenslotte de open serie en trio’s om 11.07 uur. Gaat dat zien daar in het Groene Hart!

Ben je er niet, dan doe je misschien wel mee in een van die andere wedstrijden. Zaterdag bijvoorbeeld Theta Triathlon Eindhoven, Maarn, Henschotermeer en nieuwkomer Zevenbergen. Zondag Speedman Groningen, Terheijden (veel Belgen weer), Dutch Tri Series Zandvoort (1500 deelnemers!), Luttenberg en Surhuisterveen. En dan was het eigenlijk ook nog triathlonweekend Weert, maar die wedstrijd keert pas volgend jaar weer terug op de kalender! Genoeg keuze dus, geniet van twee ongetwijfeld mooie, sportieve dagen en we zien de resultaten en de wedstrijdverslagen vanzelf tegemoet.

Dat kan overigens altijd op email adres: info@trikipedia.nl  Ook als er eens fouten in de tekst staan of als je fotomateriaal wil aanleveren. Altijd welkom. Trikipedia is er voor de triatleten en door de triatleten! En dat al weer bijna vijf jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Preview op Leeds, Coimbra, Besancon, XTerra Namen, Geraardsbergen maar vooral op NK Nieuwkoop en nog 9 andere wedstrijden – WTJ 2441

  • 11/06/2022 om 12:55
    Permalink

    Hey Wim, Ik heb Nieuwkoop volgens mij ook 4 keer gewonnen…..

    groetjes, marijke

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.