Marieke de Leede stunt met dubbele zege; Triathlons Rosmalen, Noordwijkerhout, Nederhorst den Berg en Challenges Wales en Gdansk – WTJ 2459

De grootste trio-triathlon van ons land was jarenlang die van Rosmalen. In de jaren negentig vorige eeuw stonden hier zo’n 300 trio-teams aan de start, compleet verkleed als ware het carnaval. Bovendien tal van prominenten zelfs van het Koninklijk Huis als deelnemer. In 2000 hield de organisatie het voor gezien en kreeg Rosmalen vooral faam met het ATP-grastennistoernooi. In 2018 werd de draad van triathlon weer opgepakt en zondag was de derde hernieuwde editie. Met iets minder trio’s weliswaar (53), maar nog wel met 513 individuele deelnemers.

Rosmalen voor Fabian Boots en Marieke de Leede

Het evenement komt niet meer hartje Rosmalen aan op die bomvolle Markt, waar dan na afloop op een hoog balkon de prijswinnaars over de feestvierende menigte uitkeken. Nu is het allemaal in een rondom de Groote Wielenplas te doen en komen de deelnemers op het strandje aan. Nog altijd een sfeervolle happening daar in het Oostbrabantse. De kwart afstand werd gewonnen door Fabian Boots. De triatleet uit Vaals liet Damon Visser – snelste M40 – en Wout Hendriks achter zich. Snelste zwemmer in de plas  was Raoni Schrijvers, die op een vierde plaats binnen kwam. Daarna volgden Bart Mennink en Zeeuw Hans Stoutjesdijk alvorens Dennis van der Spoel de zevende plaats en daarmee winst M50 de finishmatten passeerde. Routinier Bas Bluyssen won het M60-klassement.

Voor een leuke stunt zorgde ‘alleskunner’ Marieke de Leede door daags na De Maasdijk triathlon ook de wedstrijd in Rosmalen op haar naam te schrijven. Twee kwartjes op twee dagen tijd. We hadden trouwens wel meer ‘dubbelaars’ verwacht in de wetenschap dat Oss en Rosmalen op nog geen 15 kilometer uit elkaar liggen, maar het aantal triatleten op beide wedstrijden was dus niet zo heel groot. Marieke heeft in elk geval haar vierde seizoenszege (Brouwersdam, Waalwijk, Maasdijk en Rosmalen) te pakken. Tweede op drie minuten was Annika Spronk uit Standdaarbuiten. Waar Marieke haar debuut maakt op het EK Almere, bereidt Annika zich voor op Ironman Klagenfurt. Tweede nu en ook snelste F40 met op de derde plaats leeftijdsgenote Hanneke van Breugel. Vierde was Hellas-atlete Roos Tji, daarmee ook snelste F50 en nog een master op vijf: Linda Mosere Wolbert. Plaatselijk favoriet Bart Pinkse – drie jaar terug nog derde op de kwart – koos voor de sprint en won ‘m prompt. Snelste vrouw was Barbara Wagenaar-Soedjak uit Vught.

Noordwijkerhout voor derde keer voor Michal Migala

Eindelijk kon ook Noordwijkerhout haar 30e jubileumtriathlon houden. Nieuw parcours in en rond de Oosterduinse Meer, maar wel met vertrouwde namen vooraan. De winnaar bijvoorbeeld: Michal Migala. In genoeg wedstrijden haalt hij de top tien, maar in zijn Noordwijkerhout is hij vaak de te kloppen man. Zondag won hij voor de derde maal (2015 en 2019) zijn thuiswedstrijd. Het verhaal van Michal hebben we al eens verteld. Ruim vijftien jaar geleden kwam hij uit zijn geboorteland Polen naar Nederland om hier zijn brood te verdienen. Hij deed uitzendwerk, vond een baan en leerde zijn vrouw kennen. Zij raadde hem aan zijn sport weer op te pakken. Dat was triathlon, iets waar hij in zijn thuisland ook al goed in was.

Aan de Poolse mensen die in Nederland wonen en werken wil Michał graag laten zien dat je ook hier je dromen kan realiseren. Je leeft niet alleen om te werken. Het grootste deel van zijn vrije tijd, ongeveer 20 uur per week, besteedt hij dan ook aan training. Hij wordt vaak met verbazing aangekeken omdat hij zelfs na 40 uur fysiek werk nog de wil en kracht heeft om dan nog lang en hard te trainen. Al die arbeid werd zondag opnieuw beloond met winst. Drie minuten na topzwemmer Alex Schelvis kwam Michal Migala op het droge. Jisk Hoogervorst zat er nog tussen.

Alex hield zijn koppositie bij het fietsen vast, maar moest wel anderhalve minuut inleveren op het duo Migala/Hoogervorst. Met een looptijd van 36.32 maakte Michal het karwei vakkundig af. Jisk volgde op 1.40 minuut en dappere Alex Schelvis, de aanvaller van de dag, werd gelukkig nog beloond met een podiumplaats: derde. Overigens is de stand in zeges tussen Michal en Jisk nu 3-2, want de man uit Noordwijk win de edities 2017 en 2018. Vierde eindigde Melvin Welsink en een halve minuut na hem was Pascal Valentijn op de vijfde plaats de beste master. Sjoerde van der Luijt en Martin Kerkvliet volgden hem niet alleen meteen daarna, maar waren ook de nummers twee en drie onder de masters. Routinier Corne Klein finishte als negende en snelste M50.

Jetske verrast met overwinning

Snelste vrouw was Jetske van der Bos uit Leiden, tikje verrassend toch. Ze verloor liefst zes minuten in het water op concurrente Liane van Egmond, maar fietste dat ruimschoots weg om zo met vijf minuten voorsprong aan het lopen te beginnen. Daarop maakte Liane wel weer drie minuten goed, maar de zege gaf Jetske van der Bos niet meer uit handen. Liane snelste F40 en vervolgens kwamen Madeleine van der Giesen, Merel van der Bent en Gieny van Niejenhuis als nummers 3, 4 en 5 over de meet. Gieny was daarmee beslist ook de snelste F60 in deze race. Knappe prestatie wederom nadat ze vorige week al de halve van Terheijden won in haar leeftijdsgroep. De sprint triathlon werd gewonnen door Thijmen Polman uit Gouda en Christel Janssen uit De Zilk.

Nederhorst den Berg voor Stefan Overmars en Julia de Leeuw

De vijfde Nederlandse wedstrijd in het weekend was het Zomerspektakel in Nederhorst den Berg. Vijf jaar geleden won Stefan Overmars deze triathlon, toen hij nog zo’n beetje aan het begin van zijn carriere stond. Nu vijf jaar later was hij terug en opnieuw ging de winst naar de krachtmens uit Hilversum in 55.15. Drie minuten later was Frank de Graaf uit Weesp de nummer twee en ook snelste master al zijn daar geen aparte prijzen voor. Stadsgenoot Ricardo Scholten behaalde een prima derde plaats, nog voor titelverdediger Tim Jacobs. Uit Hilversum komt Benjamin Smallbone, goed voor een vijfde plaats en vervolgens was het al de eerste vijftig-plusser Robert Mijwaart, tevens de laatste die onder het uur dook.

Hawaii-gangster Julia de Leeuw toonde zich de sterkste bij de vrouwen ook al moet ze het niet van de sprintjes hebben. Het werd nog een aardig Weesps duel met Emma den Besten trouwens, die bij het lopen nog tot op 25 seconden van Julia naderde. De derde plaats ging naar Paula van der Pouw-Kuiper op vier minuutjes. Ook Paula is dat korte sprintwerk niet meer zo gewend. Vier en vijf waren jonge talenten Anna Morsink en Fenna de Hollander. Snelste trio heette Te Land Ter Zee en Op De Fiets.

Challenge Wales

Twee Challenge races afgelopen weekend nog. De nieuwe wedstrijd in Fishguard, Wales werd gewonnen door de Australische WTCS-specialist Aaron Royle, die zijn derde halve triathlon deed (vorig jaar nog tweede op IM 70.3 Cascais). Hij was klaar in 3.51.48 uur. De Brit Jack Hutchens kwam tot 3.52.34 uur en daarmee tweede. Mede dankzij een scherpere eindsprint op landgenoot Harry Palmer, die 3 tellen later over de finish snelde. Drie Britse vrouwen bezetten het podium: Lucy Byram won in 4.26.59 en was daarmee de enige pro in de top drie, want Laura Addie en Megan McDonald zijn allebei AG25. Het was voor Lucy Byram de tweede grote zege na IM 70.3 Marbella vorig jaar. Aan Challenge Wales deden twee in GB woonachtige Nederlanders mee, van wie Jenny Zwijnen het F40-klassement won.

18 JUNI CHALLENGE FISHGUARD WALES
27.Sebastian Tegelaar 4.37.17 (6e M25)
V:
11.Jenny Zwijnen 5.23.08 (1e F40)

Masterzege Kees van de Wetering op Challenge Gdansk

En de Challenge Gdansk zondag leverde een ruime zege op voor de Spaanse ‘Challenge-fan’ Pablo Dapena Gonzalez. Vijf minuten later volgde Oekrainer Sergiy Kurochkin en brons ging naar de beste Pool Kacper Stepniak. Het drietal hield elkaar tijdens het zwemmen en fietsen aardig in het vizier, Dapena Gonzalez maakte het echte verschil op de halve marathon. Voor de Spanjaard was het een terugkeer na nogal wat blessureleed. In deze wedstrijd liep de vice-Europees kampioen van 2019weer pijnvrij naar een vierde Challenge-overwinning. Beste vrouw en daarmee opvolgster van Sarissa de Vries in Gdansk was de Italiaanse Margia Santimaria. Zeven minuten later scoorden de Poolse triatletes Paulina Kotfica en oud-Olympisch deelneemster Maria Czesnik de plaatsen twee en drie. Er deden drie Nederlanders mee van wie Kees van de Wetering de overwinning pakte bij de M55. Aan de wedstrijd deden 212 deelnemers mee.

19 JUNI: CHALLENGE GDANSK (POL)
M:
120.Kees van de Wetering 5.15.51 (1e M55)
144.Julius Aalbers 5.34.35 (14e M25)
153.Jord Schaap 5.41.57 (15e M25)

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.