Alles over NK Rotterdam (4e titel Jorik, 1e keer Robin), Oud Gastel, Stiens, Zeewolde Endurance en 5150 West-Friesland – WTJ 2471

ZONDAG – We moeten echt een rondje langs de Nederlandse wedstrijden gaan maken. Dat hebben ze stuk voor stuk verdiend. De eerste is natuurlijk het NK Rotterdam, onderdeel van de Tri Hard Series. Op en rond de Willem Alexander Roeibaan. Prima locatie voor een triathlon al blijf ik het persoonlijk altijd leuker vinden in het centrum van een dorp of stad. Tegelijk realiserende dat zoiets lang niet altijd mogelijk is. Zo’n WK Rotterdam van 2017, nee dat zie ik niet gauw nog eens gebeuren. Dan moet er zo’n diepgewortelde traditie komen, zoals bij de Rotterdam marathon.

Verbetert Jorik ooit het record van Bas?

Het is en blijft echter wel het NK standaard afstand, een traditie die in 1985 reeds is ingezet. Gaat Jorik van Edom ooit over het record van Bas Diederen heen? Een logische vraag nu Jorik zaterdag voor de vierde keer in zijn mooie loopbaan Nederlands kampioen werd. De Olympiër was net als vorig jaar op het parcours in Rotterdam ’s lands beste over de standaard afstand. Bas sleepte maar liefst zeven nationale titels in de wacht. Zilver ging nu naar Victor Goene, die nog wel de Belg Joran Driessen voor moest laten gaan. Brons was er voor een triatleet-in-ruststand: Marco van der Stel, eenmalig kampioen in Weert 2015.

Het was Olaf Jan Bosscher die als eerst de roeibaan ‘uitzwom’ en naar zijn fiets snelde. Niet ver achter hem een flink pak triatleten met onder meer Jorik van Egdom, Mohamad Maso en Jesse Cuijpers. Vooraan formeert zich een kopgroep van twaalf man (waaronder twee Belgen): Dorian Horsten, Driessen, Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher, Van Egdom, Mohamad Maso, Joey van ’t Verlaat, Van der Stel, Goene, Dieter Boeye, Jesse Cuijpers en Lucas Goene. Zij komen met een voorsprong van een minuut van de fiets en mogen onderling uitmaken, wie de beste loopbenen heeft. Op papier is dat uiteraard Jorik en hij maakte die status ook waar. Feitelijk is Driessen nog rapper, maar een slechte wissel is de Belg voor de overall-zege fataal. Elf seconden na de Veenendaler wordt hij tweede. Dan volgt Victor Goene, die zich tevens NK der beloftes mag noemen. Vorig jaar haalde hij nog brons.

Marco van der Stel is de eerste net buiten het podium, maar NK-brons stemt de triatleet/coach meer dan tevreden. De tweede Belg Dieter Boeye eindigt vijfde en dan is het de beurt aan andere jonkies: Dorian Horsten op een zesde plaats (zilver U23) en Jesse Cuijpers op een zevende (brons U23). Sam Kraaijeveld en Tristan Olij achterhalen nog enkele atleten uit de oorspronkelijke kopgroep en finishen als achtste en negende. De top tien is vol met Hugo Jan Bosscher. VZC Veenendaal heeft drie man bij de eerste vier en wordt wederom overtuigend winnaar van het dagklassement in de Eredivisie.

Doorbraak Robin Dreyling

Het kampioenschap bij de vrouwen had veel weg van een NK der beloftes of het open Almeers kampioenschap. De eerste drie triatletes zijn allemaal onder de 23 jaar, in totaal staan er in de top tien zes. En vier Almeerse meiden in de top tien is ook niet mis. Robin Dreyling voert het rijtje aan. Vorig jaar nog derde bij de belofte, maar al wel tweede op het NK sprint. Dat was een indicatie. Dit seizoen bijvoorbeeld al eens vijfde in een Africa Cup-race. Maar zaterdag – terwijl ze het zelf amper kon geloven – de snelste van het land op de kwart/standaard. Samen met Silke de Wolde en Maaike Vooren kwam ze met voorsprong de kant op. De drie werkten op de fiets goed samen en bouwden een voorsprong van 1.20 minuut op. Op de tien kilometer moet Maaike al snel de rol lossen, maar was Silke aanvankelijk sneller weg dan Robin. Gaandeweg kwamen de stadsgenotes weer bij elkaar.

Het venijn zat hem in de staart toen Robin Dreyling echt afstand nam van Silke de Wolde. Het verschil werd nooit groot, aan de meet was het negen seconden. Brons ging een dikke minuut later naar Marit van den Berg. Het overall-podium was daarmee identiek aan het beloftenpodium. Ook Eva Cornelisse ging Maaike Vooren nog voorbij, waarmee ook de plekken vier en vijf gevuld waren. De slag gemist had Anna Witteveen. In de tweede helft van de race herpakte ze zich op weg naar een zesde plaats. Almeerse meiden Romy Spoelder en Joyce Caro bolden daarna over de streep en vervolgens vulden de twee Hellas-atletes Rina Zijgers en de verrassende Babette Rosman de top tien. Roos Englebert kon niet voor eigen publiek in Gastel mee doen. Ze werd elfde in Rotterdam na lange tijd op een zevende plaats te hebben gesport.

Teamcompetities

Voor de Teamcompetities waren TV Almere, Hellas en Kijani de grootste blikvangers en puntenverzamelaars deze dag. Lopen we nog het bijprogramma door dan zien we dat de 1e Divisiewedstrijd gewonnen werd door Pim van Diemen van ASU’11. Pim laat er dit jaar geen gras over groeien. Hij won immers al de Ironman Alcudia-Mallorca en was voor zijn team ook bijzonder succesvol. Nu dus weer. Thomas van Dop van De Dolfijn eindigde tweede en Ingmar Neple van TTvW Hof van Twente derde. Bij de vrouwen bestond het podium uit Merel Veltman van TV Almere 21, Marleen van Roessel van TV Breda en – hey, daar is ze weer – Jony Heerink van Hellas 2. Ook de Vierde divisie was er zaterdag. De sprintrace leverde een zege op voor Karim Alders van TV Dordrecht 3. Reinier Vos van De Langstraat en Remco de Veen van CylceTrend deelden met hem het podium.

Zondag weer een dag. Zo moeten ze bij Tri Hard Series gedacht hebben. Over alle series op twee dagen uitgesmeerd deden 748 atleten mee. Een mooi aantal, al mikt menig organisatie (voor het break even point) op duizend. Er waren twee series Olympische afstand. De winst was voor Guillermo Nino Sanchez en Romana van Tuijl. In de tweede serie ging het bij de mannen niet harder, bij de vrouwen wel. Verantwoordelijk daarvoor was Agnes van Brug. Snelste man was hier Ralf Nieuwenhuizen. De sprint series gingen naar Jeroen van Kooten en Carolina Frias Perez en bij de rookies naar Tim van der Torre en Laura Sierra Heras. De Junior Challenge mocht Dave Dirks en Lucia van Leeuwen als winnaars verwelkomen. De Kikathlon werd gewonnen door Roger Fahner en Diana Petit-Hoogvorst en de Mixed Team Relay competitie werd gewonnen door 4 Musketeers. Die Limburgse musketiers waren Justin Steenkamp/Daphne Schenk/Ties Geraedts/Lotte Frissen.

Marijn Markusse en Marlene de Boer ijzersterke winnaars in Oud Gastel

Oud Gastel haalde met haar 36e Verwer & Janssentriathlon ook de ‘oude aantallen’ niet. In totaal 524 deelnemers kwamen naar de Brabantse wedstrijd, die gewonnen werd door Marijn Markusse. Het is opvallend hoeveel talenten de laatste tijd vanuit TV Dordrecht opstaan. Marijn won vorige week nog De Maasdijk-triathlon in de 2e Divisie. Vorig jaar was hij achter Dave Rost goed voor zilver op de Gelreman. En nu dus de rapste in de Brabantse klassieker; niet slecht voor een man die pas drie jaar serieus aan triathlon doet.

De race in het altijd sfeervolle Gastel werd geopend door plaatselijk favoriet Janne Englebert, die zijn debuut op deze afstand maakte. De voormalig topzwemmer was er meteen bij de rest vandoor om met liefst drie  minuten voorsprong het warme (22,5 graden) Mark-Vlietkanaal te verlaten. Janne zette een nieuw zwemparcoursrecord neer: 16.29 minuten. Die eerste achtervolger was trouwens een achtervolgster, want Marlene de Boer kwam als tweede de trappen van het vlonder op. Daarna kwam Marijn Markusse aan de kant, die meteen de achtervolging inzette. Na twee van de drie fietsrondes op het even door hevige regenval geteisterde parcours nam de Dordtenaar de kop over van de Gastelaar. In die laatste ronde van 20 kilometer Prinslandse polder moest dappere Janne ook de Belg Jans Parrein en Christiaan Solleveld voor laten gaan. De voorsprong voor Marijn was echter flink: vier minuten.

Tweede loopronde schade ingehaald

Hij vertrouwde op zijn lopen, maar zeg gek genoeg na de eerste ronde plots Parrein en Solleveld voor hem uit lopen. Wat was het geval: de achtervolgers hadden het keerpunt van de 1/8e genomen in plaats van door te lopen tot het keerpunt 1/3e. Huub Maas – als vrijwilliger de voorfietser in deze race – was bij Markusse gebleven en attendeerde de mannen erop. Daarop besloten Parrein en Solleveld in de tweede ronde het heen-en-weerpunt twee keer te pakken, zodat ze toch aan dezelfde afstand kwamen. Jury en andere tegenstanders konden zich er in vinden en zo bleef de uitslag als ie was met na Marijn Markusse vijf minuten later Jans Parrein uit Gistel (het Belgische zusterplaatsje van Gastel) op een tweede en Christiaan Solleveld op een derde plaats. Janne Englebert moest nog even doortrekken om Jurrian Schuring van de vierde plaats af te houden. Het lukte. De Belg Bart Borghs volgde op een zesde plaats en daarna was het de beurt aan de masters Richard de Groot (M50), Pascal Valentijn en Rene Vosters (M40). Jacco Langerak maakt het tiental vol.

Marlene de Boer voert wereldpodium aan; gaat voor dubbel St. George-Kona!

Eigenlijk was Jacco elfde, want Marlene de Boer nestelde zich nog als zesde tussen de mannen in. Niet zo verwonderlijk. Het vrouwenveld was in Gastel verhoudingsgewijs sterker dan de mannen. En dat bleek al bij het zwemmen toen de wereldkampioene Ironman als tweede op het droge stond en vervolgens ook een volle ronde die tweede positie op haar Ku Cycle wist vast te houden. Pas aan het eind van de lange tijd doornatte 60 fietskilometers kwamen enkele mannen nog voorbij. Achter Marlene was het eerst de Vlaamse Evelien Keuppens die het fietsparcours op reed, maar kort daarna volgde ook Julia de Leeuw. Een derde toptriatlete aan de start was Janien Lubben, die altijd wat meer tijd nodig heeft voor het zwemmen, maar daarna aan een opmars kon beginnen. Keuppens was er al snel aan voor de moeite, lastiger was het om Julia te passeren, want ook de Weespse had haar zinnen op tenminste de tweede plaats gezet. In de wissel begon ‘de Lub’ toch eerder aan de 14 kilometer en dat zou ook niet meer veranderen.

Zo kreeg de thuiswedstrijd van speaker Wim van den Broek een wereldpodium bij de vrouwen met Marlene de Boer, Janien Lubben en Julia de Leeuw, niet toevallig allemaal gecoacht door Yvonne van Vlerken, die Oud Gastel altijd als een van haar favoriete wedstrijden beschouwde. Na Evelien Keuppens was Liane van Egmond de vijfde vrouw en eerste F40. Paula van der Pouw won het F50-klassement voor veelvoudig Gastel-winnares Cora Vlot en plaatselijk favoriete Richalle van Helten.

De recreantenserie ging naar Michael Westerbeek uit Voorschoten en Sandra Kleijn uit Den Haag. De kwart-afstand was voor Dez de Eerens en Lotte van Trigt, die we net als Marlene en Julia later dit jaar terugzien op het WK Ironman in Kona. Want zo maakte Marlene bekend: ik ga dit jaar voor de unieke dubbel namelijk twee keer wereldkampioen Ironman worden in hetzelfde jaar. De sprint afstand voor de regionale atleten werd gewonnen door ex-Gastelaar Rob Musters en Anna de Wit. In de tweede serie wonnen Rens de Ridder en Mandy Beukers. Als een onvervalste Brabantse uitsmijter eindigt Oud Gastel steevast met de trio-triathlon, dit jaar gewonnen door het Vlaamse team van DR Sports met Hannes en Werner Loos en Lennard de Rooy.

Stiens voor Stefan de Jong en Theresia Offringa

Soms een flinke bui en dan weer zonneschijn. Zo was het zaterdag in Brabant. Heel anders in Friesland, waar boven Stiens de hele dag de zon scheen. Mooie omstandigheden voor een leuke Triathlon Friesland, zoals de ondertitel van het evenement luidt. De winst ging naar Stefan de Jong uit Leeuwarden. Wommels, Franeker en het Lauwersmeer won deze Friese triatleet vorig jaar al. Nu aasde hij op Stiens, waar Stefan vorig nog geklopt werd door onder meer Ivor Feunekes en Sjirk Bijma, die nu in Hoorn was. Jesper Boets dook ruimschoots als eerste uit het water op. Bij het fietsen nam Pieter Pilat de leiding over, maar was Stefan de Jong al een stuk dichterbij gekomen. Met 38.44 minuten als snelste looptijd maakte de man uit Ljouwerd het vakkundig af. Pieter Pilat uit Ee kwam elf seconden te kort voor de eindzege. de derde plaats ging naar Dyan Hendriks. Hij schoot Anne Floris Bottema nog voorbij, maar die stelde zich tevreden met winst M40 op Tsjommme Ozinga, die zesde werd. Topzwemmer Jesper Boets arriveerde als zesde. Bij de vrouwen vooral de masters aan de macht met Theresia Offringa uit Nijland als superieure winnares met twaalf minuten voorsprong op Karin Groenveld en nog meer op Olga Elling.

Bij de trio’s won Team Geertje Stoker. Een dubbelsucces voor het koppel Anton Theo/Trudy, tegenwoordig woonachtig in Boelenslaan. Anton Theo Borger won de sprint en partner Trudy Veenstra deed dat eveneens en was er zelfs derde overall mee. Arjen Bos zat daar nog tussen. Team Bouwbedrijf Kolthof won de estafette. De mini-afstand op deze door in totaal 170 deelnemers bezochte Triathlon Friesland was voor Lars van Zessen en Yke Spelde.

Zeewolde Endurance voor Cees Snoek en Samantha de Knijff

De laatste zaterdag van juni is het ook meestal Zeewolde Endurance. Een gevarieerd aanbod aan triathlonafstanden met in 2019 voor het eerst een halve eraan toegevoegd. Die keerde na twee coronajaren terug. De overwinning kwam terecht bij Cees Snoek. De Urker triatleet draait een goed seizoen met winst in IJsselmuiden en Tri Haarlemmermeer. Nu reeds zijn derde seizoenszege op de halve triathlon van Zeewolde. Chris Brands was wel het snelste uit het water en ook na het fietsen lag de Hilversummer nog voorop. Daarna moest hij die koppositie uit handen geven. Eerst aan Cees Snoek, maar vervolgens kwam ook snelste loper Michel Besseling hem voorbij. De tweede plaats voor de Amersfoorter (tevens snelste M40) werd veilig gesteld. Remon Hemmes uit Nunspeet eindigde derde op 11 minuten. Daarna volgden Joey van de Beek en Jeroen Visser als derde M40 tot op de zesde plaats de oude triathlontijger Chris Brands verscheen. Daarmee wel snelste M50. Geert de Wit en de Belg Jelle Bossaert waren de volgenden die deze halve voltooiden. Daarna was het Martin Veenhuizen als tweede M50 en de top tien op deze met 55 deelnemers kleine, maar fijne halve werd volmaakt met Alexander Vandevelde, voorzitter van de NTB.

 

Samantha de Knijff is zuinig met triathlonwedstrijden. Vanuit het hardlopen pikt ze er soms eentje mee, maar dan gaat het wel altijd goed. Vorig jaar tweede op de halve Challenge Almere bijvoorbeeld en nu overtuigend winnares dankzij een razendsnel looponderdeel, waarin ze de achtste tijd van allemaal loopt. Als 15e totaal komt de Almeerse binnen, als 16e de tweede vrouw Annet Nimeijer, maar dan zit er al wel acht minuten tussen. Na het zwemmen waren de rollen nog omgekeerd en keek Samantha tegen grote achterstanden op haar concurrentes aan, maar die werkte ze later vakkundig weg. Brabantse Annet Nimeijer dus tweede. De derde plaats is voor routinier Bernadette Lohmann – eerste D40. Daarna volgden Puck Visser en Karin van Leersum. De categorie M70 is met Gerrit ten Brinke ook bezet. Hij laat nog vier atleten achter zich, waaronder paratriatlete Djoke van Marum, Olympisch zitvolleybalster in 2008.

De Olympische afstand werd gewonnen door Leon van Hamersveld en Zoe Mens. Endurance Zwolle bracht 334 triatleten op de been, mede ook dankzij de 2e en 4e Divisie-wedstrijden. Niek Heldoorn waagde zich weer eens aan het kortere werk en won 2e Divisie namens Woest Borculo. Tweede en derde waren Maarten Borsten (TVH) en Joep Kluwen (Tri4Friends). Bij de vrouwen won Argo-atlete Mariel Borgerink met op de plaatsen twee en drie Lieke Hegeman Triami en Esther Visser TTW. De 4e Divisie mannen: winst voor Peter Kuin van AV Triathlon. Daan van der Linden (AUS ’11) en Wytse Vries (Triteam Groningen) vulden de resterende podiumplaatsen. De sprintwinst ging naar Jan Willem van Huizen en Rosanne Bakker, de jeugdseries waren voor Giel Scholeye en Fenna Schulz.

5150 West-Friesland voor Joris de Boer en Suzanne Brummel

Het rijtje zaterdagwedstrijden in Nederland eindigen we met 5150 West-Friesland, de prelude voor de Ironman 70.3. De overwinning kwam terecht bij Joris de Boer. Ardjan Swerink volgde en de derde plaats ging naar de Duitser Klaus-Peter Sunnen. Het vrouwenklassement had een top drie met Suzanne Brummel, de Belgische Renee Vanderheyden en top-master Audrey Breur. Beste trio was wederom het Team Swimm. Zaterdag was het nog regenachtig in Hoorn, zondag werd dat met veel zon ruimschoots goed gemaakt. Over de Nederlandse zondagwedstrijden in een volgende aflevering meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.