Ironman Emilia-Romagna: winst voor Svenja Thoes; DNF Tessa Kortekaas; Coach Nienke Brinkman tweede; IM70.3 Dresden – WTJ 2574

ZONDAG – Zoals reeds in de previews gezegd: een triathlonweekend zonder Ironmans is geen weekend. Er waren er dit weekend weer zeven. Daar had aanvankelijk Challenge nog de race in het Sloveense Bled tegenover staan. Maar deze organisatie had in de coronajaren graag het EK middle distance georganiseerd, maar kwam uiteindelijk in de financiële problemen met twee jaar geen races en is inmiddels verdwenen van de internationale Challenge kalender.

Wel dus de Ironmans, Aanvankelijk gisteren al de Ironman Emilia-Romagna maar door het noodweer van zaterdag is de wedstrijd een dag uitgesteld. Daar stond al wel de Ironman 70.3 op, maar dat dubbelprogramma leverde geen problemen op. Zaterdag waren de weersomstandigheden in Reggio Emilia zo slecht dat vrijwel alle (sport-)evenementen werden afgelast. Er trok een orkaan over het gebied en daar was niet tegenop de boksen. Zondag was de storm gaan liggen, konden omgewaaide bomen en takken op het parcours worden verwijderd, was het nog steeds onstuimig, maar konden de wedstrijden wel doorgaan.

Svenja Thoes de beste; Tessa Kortekaas stapt uit

De Ironman had alleen bij de vrouwen een pro-veld. De winst ging na een snelle 8.37.22 uur naar de Duitse triatlete Svenja Thoes. Ze liet Julie Derron bijna zes minuten achter zich. Ook het brons ging naar Zwitserland met Joanna Ryter op bijna acht minuten. Tessa Kortekaas stapte na 29 kilometer hardlopen uit. Haar achterstand was toen opgelopen tot bijna 50 minuten.

Julie Derron opende het festijn met een zwemtijd van 53.18. De Kroatische Zelja Milicic en Johanna Ahrens uit Duitsland volgden nog binnen anderhalve minuut, maar Margrit Elfers moest als vierde al vijf minuten toestaan. Deze Duitse kwam samen met landgenote Sevenja Thoes aan de kant. Tessa Kortekaas was daar de elfde pro op tien minuten achterstand. Terwijl Derron moederziel alleen aan de leiding fietste, kwam het Duitse duo Margrit Elfers en Svenja Thoes opzetten. In hun kielzog kregen ze de Hongaarse Gabriella Zelinka mee. Na 100 km. was het verschil tussen de Zwitserse en het drietal achtervolgers nog 11 minuut. Na 120 km. nam Elfers de kop over, was Thoes 50 seconden achter en Derron op 1.15 minuut. Kortekaas won aanvankelijk een aantal posities, maar raakte die in het verloop van de 180 kilometer toch weer kwijt. Ze gaf 7 minuten toe op de kop van de race en wisselde als 13e.

Vijf Duitse triatletes in top tien

Elfers en Thoes begonnen samen als eersten aan de marathon. Derron leek haar kruit verschoten te hebben en lag 6 minuten achter, Zelinka 8 en Katharina Grohmann volgde als vijfde op 10 minuten. Op de marathon ging Svenja Thoes er meteen vandoor. Al na 6 km. had ze 2 minuten voorsprong op Elfers, maar ze vreesde vooral de terugkeer van Julie Derron. Die kwam op het halve marathonpunt inderdaad terug tot 2,5 minuut, maar dichterbij raakte ze niet waarop de verschillen weer groter werden. Elfers werd nog gepasseerd door Joanna Ryter en zakte vervolgens compleet door het ijs. Ze zou zevende worden op 19 minuten van haar winnende landgenote. Rond kilometer 35 waren de podiumplaatsen zo goed als rond.

Toen had Tessa Kortekaas helaas het strijdtoneel reeds verlaten. Op enig moment hikte ze tegen een achterstand van 50 minuten aan, was alle snelheid uit haar benen weg gevloeid en achtte ze verder doorgaan zinloos. Het blijft voor Tessa zoeken naar de vorm van weleer, de jaren waarin ze het ene na het andere succes boekte. Achter Thoes (marathontijd 2.57.26), Derron en Ryter volgden op meer dan 18 minuten het Duitse duo Katharina Grohmann en Kirsten Liepold. Gabriella Zelinka en Margrit Elfers volgden op de plaatsen zes en zeven. Jana Uderstadt was al de vijfde Duitse op een achtste plaats. Beste Italiaanse in deze Ironman Italia was Federica de Nicola in 9.18.09 uur op een negende plaats. De Oostenrijkse Lisa-Maria Dornauer was 41 minuten na de winnares de nummer tien op een totaal van 16 gefinishte pro-vrouwen.

Zwitserse coach van Nienke Brinkman wordt tweede op Ironman Italia

Het snelst over de finish kwam overigens de Duitser Michael Wegricht. Hij won het agegroup-klassement bij de mannen in 8.11.41 uur, snelle man dus. Benjamin Ueltschi uit Zwitserland – milieuwetenschapper en coach van de Nederlandse marathonvedette Nienke Brinkman –  eindigde tweede in 8.13.01 en de Duitser Herbert Enzinger was in 8.15.26 uur de nummer drie. Temidden van de mannen zou Svenja Thoes de zestiende tijd gescoord hebben.

Nederlanders

Van de Nederlanders was Rens van Eijk de snelste in een mooie tijd van 8.57.31 uur werd hij 42e bij de mannen. Voormalig wereldkampioen kitesurfen debuteerde op de Ironman met een tijd van 9.21.36 uur. Verder zagen we ook Ron van der Pol weer eens aan de start van een Ironman, beste Nederlandse vrouw was Mischa van Damme, die als enige landgenoot in de top tien van haar agegroup eindigde. Veel slots zijn er derhalve niet verdiend voor Hawaii 2023 helaas. Ook opvallend wat deelnemers van Curacao dit keer.

Stayerfestijn

Het blijft overigens ongelofelijk hoeveel deelnemers Ironman soms het water en de weg op durft te jagen in de wetenschap dat het lang niet altijd goed afloopt. De World Triathlon Corporation schijnt daarin geen grenzen te kennen. Toegegeven, door het noodweer moesten de Italianen noodgedwongen gaan schuiven met de Ironman naar zondag. Maar ga maar na: die dag stonden er al 2500 triatleten te popelen voor hun Ironman 70.3. Nog los van de uitvallers op zondag komen wij aan een totaal van 4639 (!) finishers. Onvermijdelijk dat je dan met enorme pelotons aan het fietsen bent. Da’s geen verwijt aan de deelnemers, die kunnen er ook niks aan doen dat het zo’n overbevolkte wedstrijd is geworden. We zagen een foto van het (175 km. lange) fietsparcours, waar nota bene aan weerszijden van de weg gefietst moest worden. Ergens moeten de grenzen toch een keer bereikt zijn. Ironman zou ook kunnen doorverwijzen naar wedstrijden (Maastricht b.v.) die minder druk bezet zijn.

18 SEPTEMBER: IRONMAN EMILIA-ROMAGNA (ITA)
42.Rens van Eijk 8.57.31 (11e M30)
101.Roeland Holscher 9.16.31 (27e M30)
112.Harm-Jan Stuut 9.20.29 (24e M35)
117.Youri Zoon 9.21.36 (30e M30)
245.Adamo Tanis 9.46.12
249.Guus Smit 9.47.00
289.Jeroen Loerakker 9.52.47
316.Jeroen van Bussel 9.56.46
327.Bart Spel 9.58.41
480.Thije Wubs 10.19.59
503.Ron van der Pol 10.22.19
506.Erwin van den Bosch 10.22.32
642.Casper Camps (Cur) 10.40.00
703.Luuk Visser 10.49.32
775.Robrecht Stoekenbroek 10.59.42
915.Bas de Swart 11.17.53
1026.Henk Oosterhof 11.31.48 (16e M60)
1184.Rob Tilly 11.49.08
1253.Jeroen Boon 11.58.45
1319.Valentijn Meier 12.08.47 (29e M60)
1371.Rob Lengkeek 12.18.28
1401.Chris Punter 12.23.54
1530.Folet Hooft Graafland 12.51.40
1678.Renke Mast 13.37.29
1771.Peter Bokhrost (Cur) 14.15.19
V:
135.Mischa van Damme 11.49.03 (9e F25)
145.Tialda Brouwers 11.53.57 (24e F45)
227.Desiree de Ronde 13.25.50 (30e F50)
233.Jolinda Bokhorst (Cur) 13.29.44
260.Miranda Gahrmann 13.58.53
296.Nathalie Cannegieter (Cur) 15.42.11

Ironman Dresden: Deutsche Doppel voor Loeschke en Pohle

Een tweede Europese Ironman (70.3 in dit geval) was de uitgestelde race in Dresden. De stad, die in de oorlog zo goed al geheel verwoest werd, had voor het eerst Ironman in huis. In de zomer gaven de autoriteiten geen toestemming om de wedstrijd te houden, nu op 17 september kon het wel. Nadeel was wel dat het misschien wel 20 graden kouder was ten opzichte van eind juli! Het zwemmen werd ingekort, de watertemperatuur was 17,1 graden, de buitentemperatuur amper 12 graden.

Het mannenpodium was geheel Duits: Franz Loeschke won, op 1.20 volgde Jonas Hoffman en iets meer dan anderhalve minuut achterstand had Leonard Arnold. Geen heel snel parcours, want Loeschke deed er 3.42.37 over en dat met een ingekort zwemparcours. Want ook in Duitsland sloeg de zomer om in herfstachtige omstandigheden: regen en wind.

Loeschke loopt naar sterke overwinning

Franz Loeschke waande zich in het water nog geen winnaar. De Fransman Antony Costes – bekend van de vele Zwift-races in coronatijd – was veel sneller uit het water en mocht ook een tijdje op kop rondrijden. Loeschke kwam als tiende aan de kant, maar reed heel snel naar de kopgroep. Alleen Jesse Hinrichs bleef hem na 80 kilometer nog voor al was zijn voorsprong slechts 25 seconden. De reputatie van Franz Loeschke op het lopen gaf de doorslag. Zijn halve marathon ging in 1 uur en een kwartier, daarmee samen met Fabian Reuter die vierde werd, de snelste looptijd van de dag. Jesse Hinrichs verloor tijd met lopen en werd vijfde en vervolgens kwamen de Italiaan Matthias Steinwandter en Antony Costes over de meet. Good-old Michael Raelert (42) eindigde tiende.

Snelste bij de vrouwen was de Duitse Caroline Pohle in 4.09.41 uur. Ze werd nog wel voorafgegaan door Kaidi Kivioja uit Estland, Olympisch triatlete in Rio 2016. Maar zij liep een DSQ op wegens afwijken van de lijn tijdens het fietsen. Op 2.25 minuten van Pohle volgde de Britse Nikki Bartlett en brons ging naar nog een Duitse Daniela Kleiser. Samenvattend slaagde dus alleen Bartlett er in de Duitse podiumplaatsen te doorbreken. Laura Jansen was de nummer vier. Nederlandse naam, Duitse nationaliteit. Acht pro’s haalden de finish. Pohle ging bij het zwemmen al aan de leiding, maar werd op de fiets nog voorbij gestreefd door Bartlett. Op de halve marathon waren de rollen snel weer omgekeerd en omdat ook Kleiser voortdurend derde liep, was het podium al snel duidelijk.

Minder deelnemers door uitstel

In totaal stonden nog geen 500 deelnemers (door de kou vielen er bovendien ruim 100 uit) aan de start. Dat waren er aanvankelijk op de oorspronkelijk datum 31 juli veel meer, maar het plotse uitstel bracht veel triatleten aan het twijfelen. Ook Robert de Korte had ingeschreven voor Dresden, maar liet de herkansing aan zich voorbijgaan. Bijgevolg waren er vooral Duitse deelnemers. Van buitenlandse zijde was de belangstelling lauwtjes. De paar Nederlandse aanmeldingen kwamen niet of haalden de finish niet. Voor de Duitse organisatoren hopelijk volgend jaar een goede datum, die ze wel kunnen vasthouden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.