Jetze Plat : Ik ga in ieder geval door tot Parijs, het is nog te mooi om nu te stoppen.

Hij wordt op dit moment geleefd; Jetze Plat na zijn gouden triologie op de Paralympische Spelen. Terecht overspoeld met aandacht na zijn geweldige prestaties tijdens de Spelen. Ik stuur Jetze regelmatig appjes tijdens zijn zegereeks in Tokyo, maar geen reactie. Logisch : de focus ligt op de prestaties, die er waren en moeten komen. Maar steeds wel twee groene vinkjes; Jetze heeft het gelezen. We kennen elkaar en het wederzijds respect is al jaren daar.

Overspoeld door media-aandacht, van het ene in het andere gaat Jetze van het ene bijzondere moment naar het andere. Vrijdag terug in Nederland, dus nog maar een appje: een verzoek voor een interview. Het antwoord is typisch Jetze: Dank Ruud! Hele bijzondere tijd! Voor jou maak ik tijd, want jij bent er niet alleen tijdens De Spelen! Morgen begin van de middag misschien? Het mislukt, Jetze wordt verrast door zijn begeleidingsteam, ook een de tweede afspraak loopt vertraging op, de wethouder komt aankloppen op het tijdstip dat we afgesproken hebben. Maar tenslotte spreken we elkaar. Jetze Plat, drievoudig Olympisch kampioen:

Ik val van de ene verrassing in de andere, het houdt maar niet op. Het is super mooi, die waardering voor mijn prestaties. Ik word nu een beetje geleefd en dat is voor mij, als topatleet wel even wennen. Normaal heb ik de regie in handen, in alles wat ik doe, dat is nu even niet het geval, maar ik geniet er wel van, al ben ik geen feestbeest.

Een topatleet, die alles onder controle heeft en alles vooraf gepland en uitgedacht heeft, zo ken ik Jetze. De verwondering is dan ook daar als ik het laatste interview met Robbert de Rijk zie. Voor het eerst zie ik Jetze in tranen:
Ja, dat raakte me echt. Voor het eerst echt het besef dat ik mijn doelen had behaald, een videocall met mijn vriendin en mijn vader. Het gebeurt niet vaak dat ik mijn emoties laat zien, maar dit was wel het moment. Alles wat ik wilde was gelukt en dat mag je dan delen met je dierbaren.
De media-aandacht was en is enorm, ik heb al veel interviews in Tokyo gedaan en ook de afgelopen dagen; kranten , televisie, radio. Het feit dat er een  link was naar de hattrick van Sifan Hassan bracht nog meer  publiciteit. 

Jou kennende was het tijdens de Spelen, in die flow; winnen , omdraaien en door naar het volgende evenement.
Ik was enerzijds natuurlijk heel blij dat ik de triathlon vrij gemakkelijk won, anderzijds hoop ik al jaren op wat meer tegenstand. Maar het feit dat ik niet heel diep hoefde te gaan tot de finish, gaf me de kans om energie te sparen voor wat nog ging komen. Tijdens de tijdrit  kon ik de race controleren en had alles in eigen hand, deel twee van het plan gerealiseerd!  De wegwedstrijd, een wedstrijd met veel hoogtemeters, was wat restte. We hadden vooraf een coolingsprogramma opgesteld, dus gedisciplineerd als in ben slobberde ik in het begin van de race de bekers met gemalen ijs weg, tot ik op een gegeven moment besefte , dat het helemaal niet nodig was, gezien de temperatuur en de weersomastandigheden.

De eerste week zat ik in het Olympische dorp, het viel me allemaal wel mee. Natuurlijk had ik me vooraf daarop ingesteld. De  Corona maatregels waren met name aanwezig tijdens het eten. Ik zorg bij belangrijke wedstrijden altijd wel dat ik niet te veel in contact kom met derden om te voorkomen dat ik ziek zou kunnen worden, maar nu was het wel wat meer afstandelijk. Ik wist dat het anders zou zijn en had me daarop ingesteld.

De toekomst
Ik ga in ieder geval door tot Parijs, het is nog te mooi om nu te stoppen. Wat betref de sportieve doelen voor de komende drie jaar weet ik het echt nog niet , daar zal ik de komende twee maanden over nadenken.  Dit seizoen volgt nog het EK in Valencia, daar zal ik niet in de vorm van Tokyo aan de start staan, maar ik wil daar wel winnen, het zijn tenslotte punten voor de Wereldranglijst. Zodra ik mijn doelen voor de komende periode duidelijk, zal ik je bellen.
Eigenlijk stond het NK Nieuwkoop nog op het programma, maar ik start in ieder geval op het NK in Roermond en verder is mijn programma voorlopig vol met andere zaken:
dinsdag de Team NL huldigingen bij de minister president en de koning
woensdag een sponsordag
donderdag huldiging in de gemeente
vrijdag sponsordag,
totaal anders als mijn dagen er normaal gesproken uit zien, maar ik heb tussendoor toch ook al weer even getraind 🙂 .

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.