EK Crossduathlon Bilbao-Bizkaia: Europese titel voor Kyra Brouwer; Europees brons voor Noor Dekker; Wouter Dijkshoorn zevende – WTJ 2581

WOENSDAG – Wat goed is komt snel. Dat kan zeker gezegd worden van Kyra Brouwer, 18-jarige triatlete van sporteiland Ameland. Met het zilver van het WK crossduathlon nog vers in het geheugen, was ze kansrijk voor de Europese titel in Bilbao. En ze lapte het nog ook. Na bijna anderhalf uur wedstrijd viel de Europese titel haar ten deel.

Amelands talent

Voor de internationale triathlon-scene komt Kyra uit het niets, maar ook in eigen land is ze relatief onbekend. Het scheelt dat we met enige regelmaat de crossduathlon/XTerra van Ameland bezocht hebben, want daar doet Kyra al van heel wat jaartjes mee. Ze won regelmatig de Tri-Ambla voor kids en was in 2019, 2021 en 2022 beste juniore in de XTerra-sprint op haar eiland, waar de familie het bekende vakantiepark Boomhiemke runt. Dat alles viel bondscoach Armand van der Smissen ook op en zodoende mocht Kyra zowel mee naar het WK in Targu Mures waar ze zilver scoorde als naar dit EK.

Samen met de Spaanse Isabel Maria Navarro Garcia liep ze de eerste 4 km. run en ook op de 11 km. mountainbike hielden de meisjes elkaar in het vizier. De tweede run van 3 kilometer was de Spaanse uitgeblust en liep Kyra soepeltjes naar de zege. Brons liet wat langer op zich wachten, het was de Belgische Camille Roman, die een dikke 7 minuten later die derde plaats opstreek. Een andere Spaanse staakte de strijd. Er was helaas slechts een kwartet meisjes van start gegaan, maar dat doet verder niets af aan Kyra’s fraaie titel.

Bij de jongens wel een Spaanse zege: Alvaro Lopez Lucia haalde het dankzij hard en behendig fietsen. Daar haalde hij zijn grootste voorsprong op nummer twee, de Belg Matteo de Smet. Brons ging naar de Italiaan Niccolo Sancisi. Geen Nederlandse jongens aan het vertrek.

Noor Dekker wederom goed voor brons

Nog een tweede plak voor TeamNL kwam er dankzij Noor Dekker. De Zeeuwse was ruim drie maanden terug al goed voor brons op het WK in Roemenië, ze herhaalde dat kunstje nu op het Spaanse EK crossduathlon. We hebben onderaan de berichtgeving beelden van de finish van de top drie. Een verrassende zege voor de Duitse Anna-Lena Theisen, die zaterdag op het EK RBR op de weg nog uitviel. De grote favoriete en titelverdedigster Morgane Riou uit Frankrijk werd geklopt en moest genoegen nemen met zilver. Samen met Noor Dekker moest Riou van ver komen, want na de eerste run was er een groepje van vier vandoor met Theisen en Carina Wasle onder anderen.

Anderhalve minuut na hen stonden Noor en de Française bij hun mountainbikes. Daar ging het hard voor de drie die later in de medailles zouden vallen. Noor Dekker, hardloopster van origine heeft dat technisch fietsen snel onder de knie gekregen. Ze heeft ook haar wegfiets bij zich, waarmee ze zaterdag al 16e werd op het eerste EK RBR op de weg. In de tweede run bleek de Zeeuwse sportvrouw (duursport zit behoorlijk in de lift in Zeeland, want er gaan ook al vijf Zeeuwen naar Hawaii dit jaar) over een lange adem te beschikken. Ze kwam zelfs nog heel dicht bij Riou voor het zilver. Achter Theisen, die niet eerder mee deed aan een internationaal kampioenschap maar al wel in haar Amerikaanse studententijd sterk was op de middenlange afstanden atletiek en achter Riou en Dekker haalde routinier Carina Wasle uit Oostenrijk de vierde plaats. Kristina Lapinova eindigde vijfde.

Maakte Noor Dekker zaterdag voor het eerst een uitstapje naar de weg, Ann Schoot Uiterkamp probeerde het eens in het veld. Meer voor de fun, want op de mountainbike verloor Ann veel tijd op de specialisten. Haar slotrun was niet slecht. Ann finishte op een elfde plaats van de twaalf deelneemsters.

Op het WK stond Noor Dekker ook al als derde.

 

Zevende, achtste en negende werden Stepanka Bkisova, Julie Meinicke en Constance Dusser uit resp. Tsjechie, Noorwegen en Frankrijk. Zij vormden daarmee het Europees podium der beloftes U23.

Sebastien Carabin Europa’s beste

Belgisch succes bij de mannen, zoals al eerder dit jaar op het WK. Maar niet de wereldkampioen Thibaut de Smet (hij viel uit bij het fietsen), maar de vice-wereldkamioen Sebastien Carabin was de sterkste van Europa op de crossduathlon. De voormalig mountainbiker was zelfs in alle drie de disciplines de sterkste deze dag. Ruim 2,5 minuut later was de Italiaan Alessandro Saravalle de zilveren medaillewinnaar en het brons ging Nicolas de Smet, de jongere broer van Thibaut. Goud en brons voor de zuiderburen dus. Geen medailles voor de Nederlanders. Landskampioen en Ameland-winnaar Wouter Dijkshoorn was de beste op een zevende plaats. Die positie had de Amsterdammer al op de eerste run, hij noteerde ook de zevende fietstijd en had een prima eindschot met de vierde looptijd, maar toen waren de posities al grotendeels ingenomen. Toch vijf plaatsen winst voor Wouter ten opzichte van het EK vorig jaar. Zijn achterstand op Carabin bedroeg zeven minuten.

Daan Schouten liep nog tegen twee penalties aan, die hij in de tweede run moest ‘uitzitten’. De 30 seconden maakten misschien voor de klassering niet zo veel uit. De Tukker werd elfde op 14 minuten van de winnaar. ’s Lands derde man was cross-specialist Quirijn Waaijenberg, die vijftiende finishte. In het U23-klassement deed Quirijn ook mee, daarin was de zesde plaats zijn deel. Totaal waren er 20 deelnemers. Bij de beloftes zag het podium er als volgt uit: Nicolas de Smet goud, Luuk Chambeyron zilver en Timothee Augeul brons.

Medailles

In de medaillestand neemt Spanje met liefst 15 Europese crossduathlontitels na drie wedstrijddagen de koppositie over van Groot-Brittannië, dat ‘slechts’ 3 gouden plakken bijhaalt. De Belgen stijgen met stip naar een zesde plaats dankzij drie gouden medailles en ook 1 zilveren en 2 bronzen erbij. Daarmee zakt Nederland, ondanks het goud en brons een plaatsje op de ranking. Let op: deze medailletabel wijkt af van die van Europe Triathlon, want zij houden de agegroupers apart van de elites. Donderdag gaat het EK Multisports verder met de crosstriathlon.

Medaillestand EK Multisports Bilbao-Bizkaia (Spa)

1.Spanje 32-23-22
2.Groot-Brittannië 25-35-27
3.Frankrijk 10-5-3
4 Italië 7-2-2
5.Portugal 3-3-5
6.België 3-2-5
7.Polen 3-1-2
8.Ierland 2-0-0
9.Duitsland 3-5-4
10.Nederland 2-0-1
11.Tsjechië 1-0-0
12.Oostenrijk 0-1-2
13.Zwitserland 0-1-1
14.Noorwegen 0-1-0

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.