Eredivisie 2023 moet het behalve zonder TriCan nu ook zonder TC Twente stellen; tien jaar lang Eredivisionist; leegloop bij Teamcompetitie op hoogste niveau – WTJ 2675

MAANDAG – Sportief gezien is het een fikse aderlating. De Eredivisie moet het vanaf volgend jaar zonder Triathlon Club Twente (TCT) stellen. Vanaf 2012 was de groen-witte formatie uit Enschede e.o. vertegenwoordigd in de hoogste divisie van de Teamcompetities. Daarmee is het met Hellas en Oceanus het enige team dat onafgebroken in de Eredivisie uitkwam. Het vrouwenteam stapte een jaar later (2013) in de Eredivisie en ook zij zijn er onafgebroken in gebleven. De historie van TC Twente en de Eredivisie even op een rijtje. Jaartal: eindresultaat mannen/vrouwen:

2012: 6e/-
2013: 8e/7e
2014: 8e/5e
2015: 8e/2e
2016: 7e/5e
2017: 6e/5e
2018: 4e/3e
2019: 3e/6e
2021: 6e/6e (TW Concepts als teamsponsor)
2022: 6e/6e (Grizz Energy als teamsponsor)

Topjaar van de vrouwen was dus 2015, beste jaren van de teams waren 2018 en 2019. Toeval ook de laatste jaren dat zich geen grote sponsor aan het team verbonden had. Daarna was het 1 jaar TW Concepts en afgelopen jaar Grizz Energy. TC Twente verklaart het afhaken in de Eredivisie als gevolg van ’te weinig basis’ om op het hoogste niveau nog uit te komen. Zo ervaart het TCT-bestuur dat. ,,Enorm jammer natuurlijk. Sinds 2012 zijn we altijd met eredivisieteams vanuit TC Twente vertegenwoordigd geweest en hebben we genoten van prachtige hoogtepunten.”

Het bestuur bedankt atleten en coaches van de eredivisieteams voor de inzet in de afgelopen jaren. ,,Wij wensen iedereen een prachtig nieuw team toe, hetzij in de 1e divisie bij TCT (want in de lagere regionen blijft de formatie wel actief meedoen) in samenwerking met Studententriathlonvereniging Aloha, hetzij op Eredivisieniveau bij een ander team.

TC Twente trok veel buitenlandse atleten aan

TC Twente contracteerde veelvuldig buitenlandse krachten. Dit jaar deden de Belgen Dieter Boeye en Seppe de Graef, de Duitser Jonas Kupper en de Brit Scott Anderson mee. In het verleden ook Duitse (sub-)toppers als Yannic Stollenwerk, Jonas Hoffmann, Lucas Abel en Jan Stratmann. Het was nodig om mee te draaien aan de top al zijn er ook nog teams, die met eigen kweek de top bereiken. Een recent voorbeeld is TV Dordrecht, dat grotendeels uit triatleten bestaat uit regio Drechtsteden. Uit eigen land had TC Twente dit jaar Joost Somsen, Pim Bakker, Marco Vernooij en Stijn Jansen in het vlaggenschip opgenomen. Een enkele keer kwam Rachel Klamer uit voor de club uit haar streek en in het verleden ook landskampioene Pien Keulstra.

Stijn Jansen keek al weer uit naar een volgend seizoen met TC Twente. Als rasechte Tukker wilde hij zijn clubje niet in de steek laten. Nu doet hij via social media toch een boekje open over het reilen en zeilen binnen het team en ook de nalatigheid van de atletenmanager, die ook sponsors voor TC Twente zou regelen. Wat daarvan wel en niet is uitgekomen, is voor ons moeilijk te beoordelen. Daarom laten we zijn naam hier achterwege, de triathlonwereld is klein genoeg om snel te achterhalen waar wie in de fout is gegaan. Stijn steekt op zijn socials zijn ongenoegen over de man niet onder stoelen of banken, dus verwijzen we graag naar die berichten.

Hillebregt en anderen

Toch horen we het inmiddels van meerdere kanten. Ook onder anderen Donald Hillebregt heeft slechte ervaringen met de triatleet/atletenmakelaar. Ze krijgen nog geld van hem of hij levert de bestelde producten niet. Desgevraagd vindt de man in kwestie het jammer dat Stijn niet rechtstreeks met hem contact heeft opgenomen om zijn ongenoegen te uiten. Die zegt op zijn beurt dat hij dat ontelbare keren heeft geprobeerd. ,,Maar zodra hij in het nauw komt, geeft hij niet thuis of gaat een zielig verhaal afsteken. Maar ik weet zeker dat hij snel genoeg weer ergens opduikt en met mooie praatjes het vertrouwen van atleten wekt om vervolgens zijn beloftes nooit na te komen.”

Bij Stijn Jansen ging het om spullen van Nike en 2000 euro met als tegenprestatie uitkomen voor TC Twente. Dat deed hij vervolgens trouw. Een rondje langs atleten leert de inmiddels in Zwolle trainende Stijn Jansen dat er steeds meer slachtoffers van kwalijke praktijken aan het licht komen. We hebben uiteraard de man in kwestie om een reactie gevraagd. Hij laat ons weten het ‘erg jammer te vinden dat berichten zo naar buiten komen.’ En ook: ‘ik denk dat Stijn zijn ongenoegen bij mij moet uiten en niet zo in het openbaar. Dat TC Twente de keus maakt om te stoppen met de Eredivisie is niet aan mij.” Over of de beschuldigingen aan zijn adres terecht zijn, laat hij zich niet uit.

Voor Stijn is niet alleen deze sponsor/atletenmanager fout, ook het bestuur van TC Twente verwijt hij de koele manier van handelen. ,,In een kille e-mail melden dat ze er mee stoppen. Geen telefonisch contact, geen bedankje of niks. Ik heb al eerder bij het bestuur de kwestie rond deze man aangekaart, werd niks mee gedaan. En nu trekken ze er prompt de stekker uit. Onacceptabel.”

TriCan stopte al eerder

Eerder dit najaar besloot TriCan al ermee op te houden. Dat team overigens met een heel andere motivatie. De kwaliteit en sfeer van bij de Teamcompetities kon vaak niet tippen aan sommige regionale dorpstriathlons. Bij die laatste konden de TriCan-leden regelmatig niet meedoen omdat ze verplichtingen in de Teamcompetitie hadden. Voor dat dilemma staat TriCan niet langer. TC Twente gaat dus in de lagere regionen wel verder met TC, maar kan op het hoogste niveau geen team meer op de been brengen. Dat heeft veel – zo niet alles – met geld te maken. In het verleden haakten om diverse redenen teams als Team4Talent, Squadra Veloce en Ferro Mosae af.

Waar Stijn Jansen volgend jaar voor uitkomt? ,,Ik heb werkelijk geen idee. Dit was mijn club uit mijn eigen geboortestreek. Daar was ik trots op, maar die trots is door toedoen van vreemde lieden nu wel verdwenen.” Wie de opengevallen plaatsen in de Teamcompetitie inneemt is nog niet bekend.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.