Flora Duffy ontvangt op Buckingham Palace van prinses Anne de versierselen bij eretitel Dame – WTJ 2702

VRIJDAG – De Windsors in het Verenigd Koninkrijk hebben wel iets met triathlon, dat is al vaker gebleken. Prins Harry deed eens mee aan een triathlon en ook Pippa Middleton, schoonzus van kroonprins William was best een fanatiek triatlete. Verder is er al dertig jaar lang de Royal Windsor Triathlon met langs het parcours Windsor Castle. De wedstrijd kreeg beroemdheden als Jonny Wilkinson, Tanni Gray-Thompson, Gareth Thomas en Jenson Button aan de start. Beschermvrouw van het evenement is prinses Beatrice, een kleindochter van de dit jaar overleden Queen Elisabeth. Trouwens ook op de Olympische triathlon van Londen kwam het fietsonderdeel voorbij Buckingham Palace.

Dame Flora Duffy

Dat alles als inleiding naar een bijzonder moment gisteren. Toen was Flora Duffy te gast op Buckingham Palace. Ze kreeg immers een jaar geleden al de titel ‘Dame’ mee. Alleen de versierselen, die bij deze hoge onderscheiding horen, waren haar nog niet uitgereikt. Dat gebeurde dus gisteren in het koninklijk paleis tijdens een plechtige ceremonie. Het was prinses Anne – zus van koning Charles (jullie ziet ik heb The Crown goed gevolgd) – die Flora Duffy eerde. Later twitterde de koning:

Dame Flora Duffy received her damehood for services to sport. The Bermudian triathlete won gold at the Tokyo Olympics.

 

Gemenebest

Bermuda behoort tot de landen van het Gemenebest. De 35-jarige triatlete was de eerste Olympisch kampioen van het eiland. Voor die titel en haar verdiensten voor de sport gaat ze dus voortaan door het leven als Dame Flora Duffy.

Flora beleefde dus zes mooie dagen, zo laat ze ook via haar socials weten: “It’s been quite the last six days. Winning my fourth @worldtriathlon world title and then on to Buckingham Palace to receive my DBE. Thankful and grateful.”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.