Speakerscorner: Mijn rol bij Eurosport als commentator; feedback is welkom.

Historie:
Allereerst terug in de tijd naar mijn eerste “optreden” voor Eurosport. Het jaar 2000, de Olympische Spelen in Sydney, het debuut voor de triathlonsport tijdens de Spelen en mijn debuut als televisiecommentator. Ergens in Nederhorst ten Berg, in een schuur achter een woonhuis was een soort van studio gebouwd. Mijn rol was die van co-commentator naast Wim van den Broek, die in die voorgaande jaren de spaarzaam uitgezonden triathlonwedstrijden van commentaar voorzag. Misschien wel 100 uur aan voorbereiding, bloed nerveus  en enorm opkijkend tegen deze klus. Samen, maar wel apart reizend, op weg naar Nederhorst ten Berg, immers Wim kon ieder moment vader worden. Het verhaal zal wel bekend zijn, de vrouwenrace deden we samen, de mannenrace moest ik alleen doen. Tien minuten voor aanvang van de mannenrace werd Wim gebeld door vrouwlief om toch snel naar huis te komen, hun eerste kind kondigde zich aan. Ik heb  nog wel eens naar de beelden terug gekeken en verbaasde me over de feitenkennis; niet alleen over de atleten maar ook over de gedetailleerde aspecten rondom het parcours in Sydney. Het leek soms wel een touretappe met Herbert Dijkstra.

In de jaren daarna was er, met name tijdens de Olympische Spelen, wel een beetje spaarzame aandacht voor onze sport  met diverse commentatoren, maar eigenlijk weinig aandacht voor onze sport. Tot 2020.

De (her)start:
Plots was er  in 2020 een mail namens Eurosport; ze zochten een deskundige commentator voor Eurosport om de pre Olympische races in Tokyo van commentaar te voorzien en hadden, via via , gehoord dat ik wel een geschikte kandidaat zou kunnen zijn. Met de Pipi Langkous-mentaliteit van : “Ik heb het  heel lang geleden wel eens  gedaan, maar denk dat ik het nog wel kan”, reageerde ik terug naar de redactie van Eurosport. Gelukkig stond ik er bij de eerste uitzending niet alleen voor, allrounder van Eurosport Ivo van Haaren , was de leading commentator   tijdens die drie uitzendingen en wat heb ik veel van hem geleerd. Nadien kijk je eens naar de kijkcijfers en schrik je van al die mensen die jouw aandeel in die uitzendingen hebben bekeken. Hoe mooi dat je de sport waar je van houdt ook op Eurosport mag promoten.

De afgelopen twee jaar:
2021 met als hoogtepunt natuurlijk het liveverslag de Olympische Spelen en de Nederlandse successen , als inmiddels leading commentator voor triathlon bij Eurosport, naast al die andere live wedstrijden. Natuurlijk waren er de zenuwen bij de eerste solo-uitzending, maar gaandeweg werd dat steeds meer omgezet naar gezonde spanning.
Het afgelopen jaar met de Arena Games. Super League en de PTO races met tal van bijzondere co-commentatoren, het was steeds een feestje.
Voorbereidingen blijven, wat mij betreft, nog steeds het meest belangrijke aspect; ik zit niet in Hilversum om even “uit de losse pols” een televisieverslag te doen, het is geen routine en dat zal het ook niet worden. Ik kijk uit naar iedere uitzending, al moet ik wel bekennen dat live-uitzendingen me voor mijn gevoel , beter af gaan als samenvattingen. Reageren en verwoorden wat ik live zie, is voor mij gemakkelijker dan het veelvoudig lezen en bekijken van een samenvatting en vervolgens teksten uit te schrijven en op het juiste moment uit te spreken.

Hoe werkt het:
Mijn  werkwijze bij Eurosport-uitzendingen dan maar eens uitleggen, daar kreeg ik nogal wat vragen over. Voor een live-uitzending ontvang ik 4 dagen voor de uitzending een soort script. Hoe lang is de intro, waar zijn de momenten dat een gesprek in het Engels gepland staat, wie staan er aan de start, hoe veel reclameblokken zijn er gepland, etc etc. Dan start voor mij de voorbereiding, uren lang achter de laptop en feitjes noteren , echter inmiddels heb ik wel de ervaring dat het script er eigenlijk is om direct naast je neer te leggen, het komt bijna nooit uit zoals het gepland is. Het wedstrijdverloop zorgt er eigenlijk altijd voor dat het anders verloopt dan gepland. Mijn regel is om minimaal 1,5 uur voor de start van de uitzending aanwezig te zijn in Hilversum, mijn moment van focussen! Maar dat begint al als ik in de auto stap, tijdens de rit van 1,5 uur bedenk ik me allerlei scenario’s , wat  zou  er kunnen gebeuren in de aankomende race.

Aangekomen in Hilversum is standaard het eerste half uur even kletsen met de , inmiddels bekende technici; ik noem ze altijd de tovenaars aan de knoppen. Vervolgens het inrichten van de booth: de commentatorpositie in de studio van Eurosport. Als ouderwetse voorbereider schrijf of print ik altijd mijn gehele voorbereiding uit en leg en plak die hele booth vol met briefjes, maar ik kom na iedere uitzending opnieuw tot de conclusie dat slechts een heel klein deel daarvan gebruikt is. Als er een co-commentator aanwezig is, is het natuurlijk zaak om hem/haar op het gemak te stellen , de zenuwen te beteugelen en de werkwijze en de werkplek uit te leggen. Twee schermen, de een met 10 seconden vertraging, waar je even terug kan kijken als er iets speciaals is, wat je gemist hebt en een koptelefoon. Op je ene oor het live geluid, op je andere de regie in Parijs, die reclames en verplichte momenten van stilte aankondigt en op de schermen de race. Mijn eigen laptop altijd mee. En dan gaan we bijna los. Een soundcheck, nog even bellen met vrouwlief, een laatste sigaretje voor het begin van de uitzending. En dan sta ik op scherp.
Het vliegt voorbij, zelfs een uitzending van 6 uur live (langer dan menig Touretappe) is om voor dat je er erg in hebt. De reis terug is altijd lastig, na een behoorlijke tijd van superconcentratie ook nog geconcentreerd op het verkeer letten. Thuis komend; een biertje en even terug kijken/luisteren naar wat ik denk dat mijn zwakke momenten waren in de uitzending.

Het komende jaar:
Inmiddels is duidelijk dat ik , in  2023 en de komende jaren er na,  het triathlon commentaar mag blijven verzorgen bij Eurosport en dat is voor mij  zeer bijzonder. En het zullen komend jaar alleen maar weer meer wedstrijden worden bij Eurosport: Arena Games, Super League, PTO, pre-Olympische races in Parijs en tal van andere triathlonprogramma’s,
Niet alleen het vertrouwen dat Eurosport in mij heeft uitgesproken, maar ook de  samenwerking met hen is mij zeer veel waard. De mannen aan de knoppen  in de studio, de gezelligheid om aanwezig te zijn op het mediapark in Hilversum, het inrichten van de booth  voor de uitzending aldaar en de contacten met de programmaleiding en collega-commentatoren, het voelt inmiddels zo vertrouwd en eigen.

Feedback:
Tijdens de uitzendingen van de laatste twee jaar , of vlak er na, heb ik regelmatig feedback ontvangen via social media. Echter het lijkt me een goed moment, zo tegen het einde van het jaar, deze vraag om feedback eens iets breder te trekken en de lezers van Trikipedia.nl te vragen naar hun mening omtrent de Eurosport uitzendingen. Over de inhoud  van de uitzendingen heb ik geen invloed, wel op de kwaliteit en wijze van commentaar geven en de keuze van de co-commentatoren.
Mijn vraag dus om jouw feedback over de Eurosport-uitzendingen rondom triathlon mij te mailen (ruuddehaan@hotmail.com) , immers je bent nooit te oud om te leren  of om zaken aan te passen ter verbetering.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.