Jaaroverzicht Trikipedia; de troubles, de topprestaties en de triatleten van het jaar: Niek Heldoorn en Lotte Wilms! – WTJ 2725

ZATERDAG – We zijn nog nauwelijks aan jaaroverzichten en lijstjes toe gekomen. We noemden ze dan wel de decemberlijstje, maar dat halen we niet meer. In de wetenschap dat jullie omkomen in de terugbliklijstjes brengen we die overzichten ‘ergens in januari’ wel. Natuurlijk was het weer een jaar waarin veel gebeurde op triathlongebied.

Nog geen rust

De rust keerde in triathlonland Nederland nog niet helemaal terug. Aanbevelingen uit het rapport werden deels opgevolgd, maar deels gingen zaken op de oude voet verder. Thorwald Veneberg werd in het najaar de nieuwe algemeen directeur. Ellis van der Weerden volgde Thea Sybesma op als voorzitter. Intussen hebben tussen eind 2021 en nu wel al 17 personen in het NTB-bestuur gezeten of zitten er nu. Groot verloop dus. Verder dus die twee merkwaardige NK’s. Eerst Nieuwkoop dat halsoverkop de titelstrijd moet inleveren vanwege vermeende blauwalg in de zwemplas. Echter niet op de plaats waar het zwemparcours was uitgezet. En dan in het najaar die laatste wedstrijd Teamcompetities in Nijmegen, waar Tri Series eerst het NK sprint terug geeft en op de dag zelf moet constateren dat dit parcours voor zoveel deelnemers niet triathlonwaardig is. Voornaamste slachtoffer Stefan van Thiel, die langzaam maar zeker hersteld van de zware crash die hij daar maakte. Vanaf deze plek nog veel sterkte en we hopen je van harte terug te zien bij de wedstrijden in 2023 Stefan. Overigens was het best gelezen artikel op Trikipedia afgelopen jaar de doorkijk in organisaties als de NTB en Challenge/Tri Hard Series….

Het mindere nieuws eerst brengen, want tegenover deze perikelen staat dat we een geweldige pluim uit willen delen aan alle triatleten, die onverstoorbaar doorgingen met presteren op nationaal en internationaal niveau. Dat is knap als jouw sport zo onder een vergrootglas ligt.

Sportief

Sportief gezien waren er mooie wedstrijden en prestaties. Kijkende naar de Nederlanders springen er voor ons de volgende uit:

Niek Heldoorn wint Challenge Malta. Het was nog maar een voorproefje voor een groots seizoen van de volgende telg uit het triathlongeslacht. Niek zou op het EK in Almere een daverende tweede plaats halen nota bene enkele weken na (voor ons) toch wel zijn grootste prestatie van dit jaar: de fabelachtige zege op de Embrunman! C’est formidable.

Menno Koolhaas heeft dan misschien de Spelen in Parijs uit zijn hoofd gezet, hij maakte wel flinke stappen op de lange afstand. Eerst wordt hij ijzersterk zevende op het EI Ironman Frankfurt, vervolgens is daar die schitterende winst op IM 70.3 Cascais en tenslotte nog vijfde in de nieuwe Ironman Israel.

Die laatste race was voor Nederland extra bijzonder, want voor het eerst in tijden stonden maar liefst drie Nederlanders in de top tien. Tristan Olij was de nummer negen, Milan Brons tiende. Ook die mannen hadden een mooi jaar. Tristan debuteerde immers op het EK Almere met een zesde plaats en zilver op het NK, terwijl Milan daar als smaakmaker van de race op een 8e plaats eindigde. Eerder dit jaar scoorde Milan brons op Challenge Geraardsbergen.

En dan was er – met name in de eerste seizoenshelft de grote doorbraak van Youri Keulen, ook al op de halve afstanden. Hij won Alcudia-Mallorca (waarom die zege is terug gedraaid weet niemand), werd vierde in Challenge Miami, vijfde IM 70.3 Peguera-Mallorca en zesde Samorin The Championship. Vervolgens een daverende zege op de IM 70.3 Rapperswill-Jona.

Geen pro, maar zeker zo fraai was de winste van Jardy van den Heuvel op de Ironman Maastricht. Het brons van Dieuwertje Bax mocht er ook wezen.

Ene na andere succes

Op de lange afstanden brak 1 triatlete duidelijk door dit jaar. Lotte Wilms ging van het ene succes naar het andere. Winst op de IM 70.3 Sunshine Coast, 11e op de US Open Dallas, 12e op het WK IM 70.3 St. George, derde IM 70.3 Melbourne en zelfs derde bij haar debuut op de Ironman Busselton.

Dat laatste dan achter Els Visser, die met het zilver op de Ironman Western Australia haar seizoen nog goed maakte. Blessures, ziekte en toch maar niet naar Hawaii, maakten het tot een lastig jaar voor Els. In de aanloop naar Busselton won ze nog wel de Ibiza half.

Diede Diederiks

Als we het over de middenafstanden hebben, komen we automatische bij Diede Diederiks terecht. Winst in Challenge Geraardsbergen, op de IM 70.3 Poznan, zilver op IM 70.3 Venice-Jesolo en brons IM 70.3 Bahrain. Wellicht ging alleen het WK St. George niet helemaal zoals gewenst, maar verder had Diede weer een perfect jaar.

En het was dan niet het beste seizoen voor voormalige wereldkampioene Sarissa de Vries, ze scoorde nog wel fraai brons op het WK lange afstand in Samorin en eveneens brons op het EK IM 70.3 Elsinore.

De agegroupers waren ook sterk bezig natuurlijk. Wereldtitels Ironman in St. George voor Marlene de Boer en Kyra Meulenberg. Winst voor Marlene en brons voor Kyra op de IM 70.3 Duisburg. En Marlene won ook nog eens IM 70.3 Maastricht (en Oud Gastel niet te vergeten!) Pas op Hawaii haperde het motortje van het tweetal enigszins.

Kortere afstanden

Naar de nog kortere afstanden, dan kunnen we niet voorbij aan Maya Kingma, die na de blessure in Hamburg een imponerende come-back maakte op Bermuda. Samen met Flora Duffy reed ze op kop en dan te bedenken dat ze een nieuwe enkelblessure opliep in de training. Ze moest nog wat plaatsjes prijs geven, maar zesde was meer dan iemand kon hopen. Daarna de finale van de World Triathlon Championship Series in Abu Dhabi, weliswaar buiten de top tien maar in de eindstand toch weer sterk negende van de wereld.

Rising star Barbara de Koning weet al lekker aan te sluiten bij de elites met onder meer een tweede plaats in Europe Tri Alhandra. Op het WK U23 in Abu Dhabi finishte ze als tiende. Andere topraces kwamen van Luna de Bruin met winst in Holten op de Junior Premium Cup en later nog de nationale titel. Ook Niels van Lanen werd weer kampioen van Nederland.

De zesde wereldtitel van paratriatleet Jetze Plat springt er enorm uit, maar ook het brons voor Geert Schipper nota bene enkele weken na zijn geslaagde werelduurrecordpoging. Nico van der Burgt en Sanne Koopman halen allebei zilver op het WK paratriathlon in Abud Dhabi. Eerder op het EK ook al goud voor Jetze, voor Sanne en voor Maurits Morsink.

Nog meer prestaties

Andere mooie prestaties: Mitch Kolkman vierde op EK sprint; Nederlandse titels voor Jorik van Egdom en Robin Dreyling; brons voor Noor Dekker op WK crossduathlon; Tijmen van der Burgt winnaar IM 70.3 West-Friesland; Silke de Wolde brons op WK U23 aquathlon, Rob Kwaaitaal AG wereldkampioen aquathlon (ook EK zilver Munchen trouwens), Sione Jongstra zilver EK triathlon Munchen, Berber Kramer winst IM 70.3 Rwanda, Thomas Cremers tweede Eupen, Michael de Wilde zesde Norseman, Janien Lubben 8e EK Ironman Hamburg, vijfde EK en landskampioene Almere, Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder winnaars XTerra Ameland, Edwin Dasselaar tweede Ironlakes, Monique Verschuure Europees AG-kampioene RBR Bilbao, Kyra Brouwer zilver op het WK en Europees juniorenkampioene Bilbao, Suzanne Brummel Europees AG-kampioene aquathlon, Rene Verheij tweede Double Brutal, VZC en TV Almere landskampioenen Eredivisie, Ton Elie AG-wereldkampioen Ironman Hawaii, Tessa Kortekaas winnares ICAN Gandia, Rosalina Wedzinga derde IM 70.3 Sardegna, Jaap Koetsier derde Ironman Sacramento, Alexandra Dronkers brons WK IM 70.3 St. George en Catijn Schierbeek winst IM 70.3 Goa.

Al met al toch weer lastig om een top drie van beste atleet samen te stellen. Het is bij ons als volgt geworden:

1.Niek Heldoorn
2.Menno Koolhaas
3.Youri Keulen

Screenshot

1.Lotte Wilms
2.Maya Kingma
3.Diede Diederiks

Lotte Wilms

Een ander hoogtepunt van het seizoen komt in de volgende WTJ voorbij: triathlon Holten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.