Ironman faalt bij recordrace Blummenfelt; 200 x Mike Reilly; Ironman Arizona; Alle NLers in deze races – WTJ 2105

MAANDAG – Jullie al bijgekomen van die waanzinnige Ironman-race van Kristian Blummenfelt? Doodzonde dat Ironman hier geen goede Livestream op gezet heeft, terwijl je tevoren wist dat er wel iets heel bijzonders kon gebeuren. Gemiste kans. De Noren tillen de lange afstandssport naar een nieuw tijdperk, zoveel is zeker. Keken we tot voor kort vooral uit naar de confrontatie Jan Frodeno – Lionel Sanders, nu is de mooist denkbare affiche er eentje met het kwartet Jan-Kristian-Gustav-Lionel. Hopelijk kan dat volgend jaar al ergens, bij voorkeur St. George of – nog beter – Kona.

Blummenfelt en Frodeno hebben nog nooit een wedstrijd tegen elkaar gedaan. Ook niet in de jaren dat Frodo nog ITU-races deed. Zijn laatste wedstrijd was de World Triathlon Series Hamburg in 2013, een jaar later stapte Big Blu over als junior naar de elites. Jan Frodeno zette dit jaar op de Ironman-distance de toon door zijn eigen record van Challenge Roth (7.35.39) in die zogeheten Tri Battle Royale met Sanders officieus op 7.27.53 gebracht. Daar ging de Noor zondag dus nog eens dik zes minuten onder zitten.

Los van de sterke stroming, die er vrijwel altijd staat langs de kust van het Mexicaanse eiland Cozumel en waar de atleten bewust niet – zoals Maarten van der Weijden – tegen de stroom in hoeven te zwemmen, maken de fiets- en looptijden van Kristian enorme indruk: 4.02.40 en 2.35.24 uur zijn natuurlijk ook onaards goed. Ook op een normaal zwemparcours was Frodo’s record uit de boeken gegaan. Anderzijds blijft het op alle parcoursen over de wereld appels met peren vergelijken. Maar dat maakt het niet minder leuk om ze toch naast elkaar te zetten. Op de standaard en halve afstand doe je dat eigenlijk nooit, al wordt ook het record op de halve afstand toegedicht aan Kristian: 3.25.21 uur in Ironman 70.3 Bahrain 2019.

We betreden hoe dan ook een nieuw tijdperk, waarin mogelijk ook de Brownlees of Gomez nog wel een rol gaan spelen op het langere werk. Maar de Vikingen hebben de triathlonwereld in een ijzeren greep, zoveel is zeker. Hopelijk gaat Ironman mee in die nieuwe tijd, te beginnen met een fatsoenlijke registratie van de belangrijke races. Want daar schortte het dus behoorlijk aan op Cozumel.

Ironman Arizona: de 200e voor The Voice of Ironman

Een minder belangrijke race was de Agegroup-only Ironman van Arizona, in Tempe om precies te zijn. De 17e editie alweer, dus best een klassiekertje. Met grote winnaars in het verleden, zoals Faris Al-Sultan, Rutger Beke, Lionel Sanders, Micchellie Jones en onze eigen Heleen bij de Vaate in 2008. Vorig jaar nog wel pro-women, maar nu dus louter AG-ers. Dat maakt een wedstrijd niet per se minder boeiend overigens. Het was bovendien een jubileumfeest, want speaker Mike Reilly stond voor de 200e keer bij een Ironman aan de microfoon. Hoe vaak hij inmiddels zijn zelfbedachte zinnetje ‘You are an Ironman!’ heeft uitgesproken, laten we even in het midden. Het moeten om en nabij de 400.000 geweest zijn, uitgaande van een gemiddeld deelnemersveld van 2000 triatleten.

De wedstrijd zelf dan. Er waren twee uitgesproken favoriet: Jan Stepinski, winnaar van de vorige editie in 2019 en ook al eens Ironmanwinnaar Santa Rosa. De Amerikaan had in landgenoot Eric Engel een geducht concurrent. Hij won immers in 2019 de Ironman Kentucky. Beide Amerikanen zijn misschien wel rijp voor de pro-status, maar hebben die overstap nooit (nog niet?) gemaakt. Stepinski was vanaf het zwemonderdeel de man aan de leiding. In het duel mengde zich ook de Belg Toon Veldeman uit het beroemde triathlongezin van vier succesvolle broers: Stijn, Stefaan, Gert en Toon Veldeman. Tot halverwege de marathon lag hij tweede, daarna kwam Eric Engel hem nog voorbij.

Derde Ironman-winst Stepinski

Maar de overwinning was onbetwist voor Stepinski, daarmee zijn derde Ironman-zege en de tweede in Arizona (titelprolongatie). Zijn eindtijd 8.23.30 lag dus ruim een uur boven de tijd van Blummenfelt. Maar nogmaals: dat is appels met peren vergelijken. Al heeft de Amerikaan natuurlijk niet het niveau van de Noor. De emotie op zijn gezicht bij de finish deed ons toch besluiten om als featurefoto Jan Stepinski te nemen in plaats van Blummenfelt, die wel hier boven is geplaatst. Want zo mooi kan sport zijn: als je naar het gezicht van Jan kijkt!

Hij bleef ook nog eens een kwartier voor Eric Engel en dik 17 minuten vooraleer Toon Veldeman binnen liep. Toch weer een verdienstelijke prestatie van de Belg, die voor onze zuiderburen voor misschien wel de 200e podiumplaats op een Ironman zorgde (dat zullen we op een mooie winterdag nog eens nalopen). Australiër Chris Beckmans en Canadees Clint Dalziel werden vierde en vijfde. Een tweede Belg Wim van de Wielle (hier ook wel bekend uit bijvoorbeeld de Zeeuwse zwemlopen destijds) finishte op een achtste plaats. Toon in 8.40.54 en Wim in 8.56.34. Het familiesucces werd compleet met Stijn Veldeman op een zestiende plaats in 9.20.31 uur.

 

Ook een bekende winnares bij de vrouwen, want de Italiaanse Fabia Maramotti won eerder in eigen land de Ironman Emilio-Romagna, precies twee maanden geleden. Ze heeft de smaak te pakken, want ook in Arizona was ze niet te kloppen. Scoorde ze in Italie nog 9.40, nu eindigde haar hele triathlon in 9.57.34. Daarmee was ze vijf minuten sneller dan de Amerikaanse Ashley Dellosa en en tien minuten rapper dan Alison McInturff eveneens uit thuisland USA. De Canades Sharon Styles eindigde vierde.

Geen Nederlandse vrouwen aan de start, wel twee mannen. Jarno Lekkerkerker was de snelste in een tijd even boven de elf uur en een 25e plaats in zijn agegroup.

22 NOVEMBER: iRONMAN TEMPE ARIZONA
M:
185.Jarno Lekkerkerker 11.09.40 (25e M45)
1218.Henk Kool 15.19.17 (119e M55)

Belgen weer goed op dreef in IM Cozumel

Nog even naar Cozumel, waar we de Belgische prestaties nog mee nemen. Pieter Heemeryck viel helaas uit, nog altijd zien we niet de ‘Pieter van weleer’ op de grote races. Net als de Zweede Patrik Nilsson kwam Pieter haast misselijk van de fiets en was een fatsoenlijke marathon in de klamme hitte met soms hoosbuien geen optie meer. Ook Alexandra Tondeur stapte uit. De honneurs werden meer dan goed waargenomen door Pamphiel Pareyn met een fraaie achtste plaats in een fantastische 7.53.38 uur. Quentin de Vos (voormalig winnaar Ironman Maryland) werd vijftiende in 8.14.17 uur.

En ook bij de agegroupers manifesteerden de zuiderburen zich. Tom de Bruyn eindigde tweede achter de Colombiaan Jonathan Alzate Ramirez en wel in een tijd van 8.16.08 uur. Sam Gyde was de negende agegrouper in 8.26.08 uur. Beiden daarmee winnaar in hun AG 35 en AG 45, dus op naar een volgend WK Ironman maar weer.

In die luxze positie verkeren ‘wij Nederlanders’ jammer genoeg niet. De drie Ironmans van afgelopen zondag hebben geen nieuwe slots voor het WK opgeleverd. Tilburger Wesley Boer en de Rotterdamse Cathalijne Huis in ’t Veld waren de beste twee Nederlandse deelnemers op het Mexicaanse eiland.

22 NOVEMBER: IRONMAN COZUMEL
M:
400.Wesley Boer 10.35.49 (93e M35)
676.Addie Wetzels 11.32.01 (106e N45)
V:
179.Cathalijne Huis in ‘t Veld 12.01.38 (38e F40)
183.Inge Wiersema 12.02.20 (19e F55)

Cathelijne Huis in ’t Veld

 

Geruchten

Helaas gonst het wel weer van de geruchten in het hele NTB/NTC-schandaal. Rob Barel stelde onomwonden zijn kandidatuur voor het nieuwe bestuur, maar de Triathlonraad kiest een andere weg. Collega Ruud sprak met Rob en we laten hem in een volgende bijdrage aan het woord. Aan mij om bij de Triathlonraad een weerwoord te halen, maar omdat zij ‘in de procedure’ van de vorming van een nieuw bestuur zitten, kan woordvoerder Jan Stehouwer daar in dit stadium niets over zeggen. En ook dat begrijpen we.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.