Nederlandse kalender schudde triatleten wakker; Trikipedia gaat aandacht schenken aan ‘kleine triathlons’ – WTJ 2749

DINSDAG – De plaatsing van de Nederlandse kalender heeft bij veel triathlonevenementen z’n vruchten afgeworpen, zo leren we vanuit social media. Doet ons deugd dat we langs die weg veel evenementen weer een boost hebben kunnen geven. Wat ook een eye-opener was voor met name nieuwkomers in de sport zijn de grote prijsverschillen in inschrijftarieven. Dat is overigens niet alleen in Nederland zo, over de landsgrenzen idem dito.

De early bird tarieven brengen triatleten vast in de verleiding om bijtijds in te schrijven. En natuurlijk is een Challenge Geraardsbergen (239 euro tot en met morgen, daarna gaat de prijs omhoog) een andere beleving dat de op dezelfde dag te houden halve triathlon van Terheijden (42,50 euro). Met toch 1 overeenkomst: in beide gevallen leg je 2 km. zwemmend, 80 km. fietsen en 21 km. lopend af.

Professionalisering

Die prijsverschillen zijn eenvoudig te verklaren. Een wedstrijd in een stad organiseren vraagt om veel meer verkeersmaatregelen dan op het platteland. Anderzijds staat daar vaak weer meer gemeentesubsidie tegenover. De stadsbudgetten zijn groter. De prijsverschillen ontstaan ook door de verdere professionalisering van de sport. Organisaties als Challenge Almere, Ironman West-Friesland/Maastricht, Tri Hard Series, Dutch Triathlon Series en de nieuwe Rockstars (onderdeel van Ironman overigens) werken met winstoogmerk. Dat moet ook wel, omdat zij beroepskrachten in dienst hebben of inhuren. Met sponsorinkomsten zetten zij triathlons met allure neer, maar ook de deelnemersinkomsten zijn bepalend voor de begroting. Zijn het er te weinig ingeschreven, dan wordt een evenement geschrapt. Zo snel kan dat gaan.

Tot 2012 was dat onderscheid tussen commerciele organisaties en de op vrijwillige basis werkende niet aanwezig. De prof-organisaties hebben bijgevolg ook grotere budgetten om hun evenementen in de etalage te zetten. Meer advertenties, meer attentiewaarde, promotionele stukken op website 3athlon.nl (onderdeel van Challenge en Tri Hard Series). Daar tegen concurreren is voor de triathlon-, vriendenclubs of dorpscomite’s die een wedstrijdje organiseren, geen optie.

Nieuwe rubriek: de dorpstriathlon

Om er toch voor de zorgen dat ook deze kleinere wedstrijden bestaansrecht houden, gaat Trikipedia dit jaar met juist die organisaties verhalen maken. Wat drijft hen om alle vrije tijd en energie (soms zelfs geld) te stoppen in het organiseren van een tri- of duathlon in eigen dorp of stadje? Hoe overleven ze, wat is kenmerkend voor hun wedstrijd, waarin onderscheiden ze zich? Kortom een kijkje in de keuken van organisaties, die normaliter niet zo prominent in beeld zijn.

We kwamen op het idee toen collega-journalist Ruud Ramler deze week dat fraaie artikel over de triathlon van Nieuwe Niedorp schreef. Al bijna 40 jaar staat deze dorpstriathlon als ‘De Achtste van Nierup’ op de kalender, een nieuw comite pakt de draad er op. Een bijzondere wedstrijd, die overigens wel razendsnel vol raakte. Zo kan het dus ook! Wat zou het mooi zijn als alle 144 wedstrijden dit jaar zijn uitverkocht en het wedstrijdaanbod de komende jaren met nog meer wedstrijden groeit!

Overigens: fraai voorbeeld van een organisatie die de top haalt zonder betaalde krachten: de mannen en vrouwen van de GP Adrie van der Poel zetten al 18 jaar een topveldrit neer in Hoogerheide met dit weekend de kroon op het werk: voor de derde keer in de geschiedenis het WK! Zo kan het dus ook!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.