ZATERDAG – Even een weekoverzicht van nieuwtjes in de duursport vanuit het perscentrum van het WK veldrijden in Hoogerheide. Het veldrijden heeft ook links met de triathlonsport, dat wisten we al via de zusjes Van Anrooij (Lindy en Shirin) en ook via succesvolle veldrijders als Tibor del Grosso, Stan Godrie en Luke Verburg. En ook internationaal want zojuist kwamen de Canadese zusjes Isabella en Ava Holmgren als nummers 1 en 2 over de finish bij de juniores. Ja, ook die hebben triathlon-aspiraties.
Verrassend, al moeten we erbij vermelden dat topfavoriete Lauren Molengraaf lek reed en daardoor op fikse achterstand kwam om uiteindelijk toch nog zesde te worden. De Holmgren-zusjes zijn naast wielrennen ook actief in de zwemsport. Zie hieronder haar bio, waar de triathlonambities vanaf stralen. We gaan ongetwijfeld nog van deze rising star uit Canada horen, die zojuist de regenboogtrui kreeg aangetrokken.
I am a 16-year-old bilingual high school student. I started racing bikes at 9 years old and I’ve grown to enjoy mountain biking, cyclocross, and road biking. I am also passionate about competitive swimming and cross-country running. I placed 5th at the 2019 OFSAA cross-country championships. I hope to combine my passions in the future by participating in a triathlon. As a first-year junior, I’m eager to compete in international races and evolve as a professional cyclist.
Het nieuws van afgelopen week werd in mijn regio (Zuid-West Nederland) gedomineerd door deze wereldtitelstrijd op de Brabantse Wal en door de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 verdronken maar liefst 1836 mensen door de stormvloed gepaard met springtij. Het is goed dat er door zoveel media bij stil gestaan werd. Binnen mijn eigen familie- en kennissenkring zijn er sowieso velen die tijdens deze rampnacht of de volgende vloed op 1 februari iemand verloren zijn. Het was goed om daar uitgebreid bij stil te staan. Tegenwoordig leren we gelukkig allemaal wel zwemmen, al blijft het de vraag of tegen het kracht van dit water het aantal slachtoffers veel lager zou zijn uitgepakt. De grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw leert ons ook dat we de klimaatverandering niet langer mogen negeren.
Paratriatleten kunnen voorlopig vooruit met Olympisch dromen
Verder was het fijn om te vernemen dat de paratriathlon op het programma van de Paralympics blijft staan tot in elk geval 2028. Dus volgende jaar trekken Jetze, Geert, Margreth, Nico, Maurits c.s. naar Parijs. En als ze daarna nog eens vier jaar overbruggen, zijn ze er in 2028 in Los Angeles ook nog bij. De Paralympics tellen bij die Spelen in de Amerikaanse stad 22 takken van sport. Mooie handhaving overigens, want voor elf sporten is geen plaats op deze Paralympics, terwijl de overkoepelende sportfederaties van die sporten daar wel om hadden gevraagd.
Dringen geblazen bij de Norseman
Een wedstrijd, waar nooit reclame voor gemaakt hoeft te worden is de Norseman. Het mooie is ook dat deze wedstrijd geen enkele druk voelt om het deelnemersveld uit te breiden. Het streven om almaar meer triatleten in een wedstrijdprogramma en op een parcours te ‘proppen’ gaat aan de reeks XTreme Triathlons volkomen voorbij. En dan te bedenken dat voor deelname aan de Norseman liefst 4650 mensen interesse hadden. Toch kunnen er ook nu maar 265 ‘gelukkigen’ mee doen. Elfstedentocht-taferelen dus. We hebben de Nederlanders voor de editie 5 augustus 2023 al eens in een eerdere WTJ vernoemd. In de 20e editie op weg naar de Gaustatoppen zit in elk geval ook de Duitser Sebastian Kienle (via Challenge Wanaka en Ironman Nieuw-Zeeland). Hij is de tweede voormalig Hawaii-winnaar, die mee doet aan de Norseman: Tim DeBoom ging hem voor.
Ten Dam en triatlete Seidel winnen Granguanche
De Granguanche 2023 over de vijf Canarische eilanden, waar in het verleden Tessa Kortekaas al eens aan meedeed, was dit jaar een prooi voor Laurens ten Dam. De oud-profcoureur deed er 1 dag, 11 uur en 51 minuten over. Vijf uur later was Guillaume Bourgeois klaar met het eiland-hoppen per mountainbike. Linda Farczadi en triatlete Katharina Seidel waren op een gedeelde 15e plaats snelste vrouwen in 2 dagen, 7 uur en 38 minuten. Thomas Dekker deed ook mee, maar hij haakte na drie eilanden en de nachtelijke 3e etappe af.
Tessa stijgt van derde plek naar winst in Mountainbike Race Lanza
Tessa Kortekaas was overigens ook volop aan het mountainbiken de voorbije week. Zij deed mee aan The 4 Stage MTB Race op haar thuiseiland Lanzarote. Pittig circuit waar je toch echt wel wat ervaring in het mountainbiken voor moet hebben. In totaal 204 kilometer over het eiland, verdeeld over vier dagen. De winst kwam bij Tessa terecht. En daar was de geboren Zuid-Hollandse (kleindochter van schaatscoach Egbert van ’t Oever) uiteraard zeer tevreden over.
Na een paar moeizame triathlonjaren hervond ze haar sportgeluk in deze race. Vorig jaar eindigde Tessa nog op een derde plaats. Nicole Walters was goed voor een 1ee plaats. Tweede Nederlandse was Femke Hofma op een 17e plaats. Bij de mannen won dit jaar Kristian Andersen uit Denemarken. Ivan Rana was op een 13e plaats beste triatleet, beste Nederlander bij de mannen was Lars Wit.
PTO wel of niet op weg naar Marokko?
Wel of niet PTO Collins Cup naar Marokko? Die vraag hield een aantal fanatieke tri-volgers deze week bezig. 3athlon.nl maakte er prompt melding van, want er was wel degelijk een bericht van naar buiten gegaan. Even later oordeelde PTO dat de berichtgeving iets te voorbarig was. Waar hebben we dat meer gehoord? (Ironman…Hawaii…Nice). Afijn, mogelijk dus de Collins Cup op het Afrikaanse continent in Marrakesh, waar eerder al enkele keren een Ironman 70.3 is gehouden. Feit is dat de PTO met de Collins Cup wil rouleren van het ene continent naar het andere. Na twee jaar Europa met Samorin als thuisbasis is het dus tijd om de horizon te verbreden. Wordt vervolgd. O ja, Canada doet niet meer mee. Te weinig geld en bij grote partijen als de wereldwijde labels geldt: ‘it’s all about the money, less about the athletes’. Dus geen Edmonton Canadian Open. Resteert voorlopig Milwaukee en Singapore.
PTO-topman Sam Renouf baalt dat nieuws uitlekt, zoals ook Andrew Messick haast beledigd wegloopt bij een Podcast. Het wordt er ook niet leuker op in dat wereld van CEO’s waar baas-boven-baas leidend is. Gelukkig trof ik deze week nog een zielsgelukkige ex-CEO van Coca Cola. Craig Cohon, de grote baas destijds in Atlanta, heeft al zijn schepen verbrand en is begonnen aan een wandeltocht van 4000 kilometer tussen Londen en Istanbul. Afgelopen week passeerde deze ex-multimiljonair de Belgisch-Nederlandse grens en liepen we een flink stuk met hem mee. Tijdens zijn tocht vraagt hij aandacht voor klimaatverandering/koolstofverwijdering. Toen hij vernam van de triathlon in Oud Gastel – waar we toen doorheen liepen – besloot hij spontaan zich in te schrijven voor de race op 24 juni!
Teamcompetities: later meer
Aan de nieuwe Teamcompetities en het team dat de wedstrijden begeleidt onder aanvoering van een nog aan te stellen coordinator besteden we de komende weken enige aandacht. We hebben de kritische noten laten kraken over de formule, die voor een aantal triatleten tot keuzestress lijdt. Dan is het wel zo fair om daar ook de NTB en de TC-team over te spreken. Komt in orde.
Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.