Matige prestaties Abu Dhabi; Geen IM 70.3 Maastricht en ook geen NTB-congres: wie trekt TriathlonNL uit dit dal? – WTJ 2774

VRIJDAG – Stormachtige, turbulente vrijdag, die meer negatief dan positief Nederlands triathlonnieuws teweeg bracht. Het begon met een bijrol voor de Nederlandse triatleten in Abu Dhabi. Deels verwacht, want Rachel Klamer en Richard Murray herstellen van een blessure. Richard is er wat verder in en finishte alsnog op een knappe 14e plaats. Rachel koesterde geen enkele verwachting; uitlopen was een doel op zich en dus is haar 39e plaats een logisch vervolg van de blessurevolle periode, die eraan vooraf is gegaan.

 

 

Te elfder ure mocht ook Donald Hillebregt starten. Lijkt me nooit ideaal als je zo kort van tevoren weet dat je op topniveau moet gaan presteren. Anderzijds gaf The Don tijdens de wintermaanden blijk van harde trainingen, sterker gevoel, groot vertrouwen in een nieuw seizoen op weg naar Spelen Parijs. Het kwam er in de Verenigde Arabische Emiraten nog niet uit. Donald eindigde als 53e van de 59 gestarte deelnemers. Zwemmen prima, fietsend jammerlijk tijd verloren en bij het lopen toch drie minuutjes verloren op winnaar Alex Yee. Achterstand aan de finish: 4.16 minuut. Het lijkt weinig, maar op een sprint-afstand is het te veel.

De seizoensopener was kortom geen daverend succes voor het Oranje-drietal. Gelukkig maakt 1 zwaluw nog geen zomer. Op naar Yokohama, voor de tweede race in de WTCS.

Terwijl de dag vorderde kwam tamelijk onverwachts het nieuws uit de lucht vallen dat de Ironman 70.3/5150 Maastricht dit jaar geen doorgang vinden. De verklaring: De Ironman Group verbreekt de licentie-overeenkomst met Extra Leisure voor Ironman evenementen in Nederland. Alle inspanningen ten spijt zijn de partijen niet nader tot elkaar kunnen komen.

Daarmee vervalt de Ironman 70.3/5150/4:18:4 Maastricht-Limburg, die op de data 4 t/m 6 augusuts stonden geprogrammeerd. Na de slechte boodschap volgt altijd de troostende mededeling dat er genoeg alternatieven zijn waarop de atleten zich kunnen laten overzetten. Het gaat dan om transfers naar West-Friesland, het Belgische Knokke-Heist, het Duitse Erkner of de Ironman 70.3 in Duisburg. Die laatste is wel frappant, want Duisburg valt in hetzelfde weekend als Maastricht zat/zit. Nu die races elkaar niet meer beconcurreren kunnen we dus met z’n allen overstappen op Duisburg. Ironman Europe had er tevoren beter aan gedaan deze wedstrijden beter op elkaar af te stemmen. Maastricht zit al jaren op het eerste augustusweekend, enige bescherming van het evenement was wel zo sjiek geweest.

Onbegrijpelijk trouwens hoe Ironman-wedstrijden in – met alle respect – Rwanda, Marokko, Egypte, India, Vietnam en Uruguay zich staande houden en de Nederlandse races altijd zo onder vuur liggen bij de Ironman Group.

Opvallend hoezeer triatleten zich blind staren op wedstrijden van de grote labels Ironman en Challenge. Kennelijk worden alleen deze races beschouwd als ‘must-do’. Kwaliteit, service, inschrijfgeld, sfeer of (bij annulering) refund spelen kennelijk geen enkele rol. Het is mede daarom waarom Trikipedia een lans blijft breken voor de kleinere wedstrijden, die niet gebonden zijn aan grote partijen waar grote (financiele) belangen op het spel staan.

Trikipedia heeft contact met Rob Frambach, directeur Extra Leisure. Hoe graag hij ook uit de doeken wil doen hoe de vork in de steel steekt, in dit stadium kan Rob niks zeggen. Dat kunnen we ons, gezien een mogelijke juridische afwikkeling, ook levendig voorstellen.

Later op de middag kwam dan ook nog eens het bericht van mensen, die zich aangemeld hadden voor het NTB-congres. Ze kunnen zich de gang naar Papendal besparen: het NTB-Congres is vanwege te geringe animo gecanceld. De bond zelf heeft het bericht nog niet verspreid, maar het is toch een teken aan de wand dat een zo lang verwacht congres, waar de bond de nieuwe directeur Thorwald Veneberg had willen presenteren, door een te lauwe belangstelling geen doorgang kan vinden.

Moraal: wie o wie helpt ons uit de negatieve spiraal waarin de Nederlandse triathlonsport beland lijkt?

++++++++++++++++++

P.s.: voor de Britse triathlonsport was er ook nog 1 minpuntje vandaag. Niet de formidabele zeges van Alex Yee en Beth Potter uiteraard, wel de afmelding van Alistair Brownlee voor Ironman Zuid-Afrika.

Over Ironmans gesproken: Nieuw Zeeland is in volle gang. Braden Currie Rebecca Clarke was snelste zwemster, met Hannah Berry-Wells op 1.10 en Meredith Kessler op 4.01 minuten. Els Visser verloor 6.26 minuten en daarmee zesde van de acht pro’s. Na 25 km. fietsen lag Clarke nog steeds een dikke minuut voor op Berry, maar was Els inmiddels al opgerukt naar de derde plaats op minder dan 5 minuten. Go, go, go Els!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.