Geen Ironman Tiberias; Israëlische triatleet Nadav Goldstein en gezin door Hamas vermoord – WTJ 3116

MAANDAG – Sport en politiek scheiden? Het is anno 2023 een onmogelijke opgave geworden. Met de Russisch-Oekraïense oorlog nog altijd gaande, is er anderhalve week terug een nieuw gewapend conflict bijgekomen. Of moeten we zeggen hernieuwd, want de strijd tussen Israël enerzijds en Hamas en (nu in mindere mate) Hezbollah is er een van alle tijden.

En wat heb je als sporter in een land te zoeken wat momenteel tot de grond toe vernietigd wordt. De afstand tussen de grens met Gaza en Tiberias, de plaats waar de Ironman wordt gehouden is 197 kilometer. Geen triatleet, die er over peinst om daar nu te gaan zwemmen, fietsen en lopen. Of je moet wel heel erg levensmoe zijn.

Schokkende gebeurtenissen

Onder normale omstandigheden had de Ironman en Ironman 70.3 plaats gevonden op 3 november. Dat is al binnen een maand. Ironman hakte vanochtend de knoop door: ,,De schokkende gebeurtenissen hebben extreem uitdagende en zorgwekkende omstandigheden gecreëerd en het is belangrijk dat atleten die in Israël en nabijgelegen landen wonen hun tijd en energie kunnen besteden aan hun eigen veiligheid en beveiliging. Het is net zo belangrijk dat we zo snel mogelijk een beslissing nemen, zodat degenen die van plan waren om te reizen de kans krijgen om hun plannen te wijzigen, zodat ze zichzelf niet in gevaar brengen door door te reizen.”

Een empathische reactie, die gevolgd wordt door een wat meer zakelijke: triatleten kunnen of volgend jaar in Tiberias op hun startbewijs van dit jaar mee doen of komend weekend alsnog aansluiten bij Ironman Cascais. Al die opties had ik als Ironman maar even buiten beschouwing gelaten. Gewoon even het verlies nemen van een wedstrijd, die simpelweg niet door kan gaan vanwege veel menselijk leed. Inschrijfgeld terug storten en hopen op rustiger tijden.

Israman nog geen annulering

Over de Israman van begin volgend jaar is nog geen besluit genomen. De race in Eilat en omgeving staat voor het eerst op de Challenge-kalender. Tiberias en Eilat liggen in ‘oranje-gebied’ dat wil zeggen alleen in noodzakelijke gevallen erheen reizen.

Triatleet komt om bij bombardementen Hamas

Hoe schokkend deze oorlog is blijkt ook uit het bericht in The Limited Times. De dood van triatleet Nadav Goldstein, net als 5 familieleden vermoord in Gaza door Hamas-terroristen. We nemen het integraal over, in het Engels.

Heartbreaking: Triathlete Nadav Goldstein and 5 members of his family murdered in Gaza village. The well-known triathlete from the Etgarit team near Gaza, who climbed the podium in the last Israman and won the TRI Kinneret for the age of 45+ was brutally murdered by Hamas terrorists, along with his wife, two daughters and two sons. Giora Almog just two weeks ago presided over the memorial ceremony for the five members of the family who were murdered in Maxim 20 years ago.

The well-known triathlete from the Etgarit team near Gaza, who climbed the podium in the last Israman and won the TRI Kinneret for the age of 45+, was brutally murdered by Hamas terrorists, along with his wife, two daughters and two sons.

The horror stories from the Gaza Strip continue to arrive, and today (Monday) it was cleared for publication that triathlete and Ironman Nadav Goldstein was murdered in his home in the village of Gaza by Hamas terrorists along with five members of his family.

Jewish Agency Chairman Maj. Gen. (Res.) Doron Almog announced the terrible murder when he wrote: “Dear friends, I am sorry to inform you that 6 members of my family were murdered in the village of Gaza. Chen Almog Goldstein (Omri’s sister, Giora and Shlomit’s daughter), Nadav Goldstein – her husband, daughters Yam and Agam and sons Tal and Gal. The Goldstein Almog family. Giora Almog, the grandfather, just two weeks ago presided over the memorial ceremony for the five members of the family who were murdered in Maxim 20 years ago. Giora was the kindergarten teacher on the kibbutz for over 30 years. He raised generations of children in the village of Gaza. Giora and Shlomit and Nadav’s parents are now in Bulgaria. They all lived on Kibbutz Kfar Azza. Everyone is now homeless. A pain that has no limit.”

Nadav was known to many in the triathlon community in Israel, as a member of the wonderful Etgarit Gaza team and as someone who participated in a variety of competitions all over the country. He has been a regular participant in Israman, which he has made sure to reach in each of the past few years, whether in the singles heats or in the threes. Last year he also took the podium and finished third in the 49-45 age category in the Israman Ironman half race with a time of 5:33:07.

Last April, he also won the TRI Kinneret age group of 45 and over in the Ironman half race with a fast time of 4:37:45 hours. In recent years, he has participated in other triathlon and running competitions in Israel and abroad, including the Ironman competitions, the Tel Aviv Marathon, Galil-Man, Gan Shmuel Triathlon and more.

+++++++++++++++

Het is de gruwelijke werkelijkheid waarin wij allen nu leven op deze zo kwetsbare aardbol. Nadavs nicht Galia Mizrahi woont in Californië waar ze het nieuws vernam. Ze zei dat aanvankelijk de lichamen van Nadav en zijn oudste dochter gevonden waren en dat zijn vrouw en drie andere kinderen vermist waren. Inmiddels is duidelijk dat het hele gezin bij de raketaanvallen van zaterdag 7 oktober zijn omgekomen.

Galia Mizhari zei daarop: ‘What world do we live in where this even happens and how do you deal with the trauma, the national trauma and the worldwide trauma that we’re all experiencing.’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.