Dekeyser vliegt duur naar Mafra; Geen Zwintriathlon; Strikeman in Oud Gastel; Zure kersen in Gendt – WTJ 1840

VRIJDAG – Zoals Jan Frodeno een tijdje terug nog ternauwernood een vlucht naar Florida kon nemen en er prompt de Challenge Miami won, zo raakte afgelopen week de Belgische toptriatleet Christophe Dekeyser in de problemen. Hij maakte zich op voor een vlucht naar Lissabon met Ryanair om vandaaruit door te reizen naar Mafra voor deelname zondag aan de Powerman Portugal.

Christophe liet bij het inchecken zijn verplichte negatieve PCR-test zien, waar door het laboratorium de letters CHC aan waren toegevoegd. Niks geks, want dat is een legitiem bewijs van een negatieve test. Toch gaf Ryanair de 20 passagiers waaronder Christophe geen toestemming om in het vliegtuig te stappen.

Snel ander vliegtuig

Dekeyser liet zich niet voor een gat vangen en boekte snel een vlucht via TAP waar hij met dezelfde formulieren wel mee mocht naar Portugal. ,,Het grapje kostte me wel 500 euro extra”, aldus een verbouwereerde Christope. De 27-jarige triatleet maakt met de Powerman Mafra een carriere-switch. Jarenlang hoopte de man uit Overijse door te dringen tot de top op de korte afstand, nu gooit hij het over een andere boeg en gaat langere afstanden doen. Een week na Mafra doet hij nog een wedstrijd in Portugal. Maar of hij het extra ticket er met prijzengeld gaat terug verdienen is nog maar de vraag.

Knokke-Heist geeft voorrang aan prikken, daarmee sneuvelt triathlon

Meer Belgisch nieuws, want in Knokke-Heist moeten ze voor de Zwintriathlon en de halve triathlon nu al de handdoek in de ring gooien. Niet omdat de organisatie het niet aandurft, want het is pas in september. Ook niet omdat de overheid geen vertrouwen heeft in bijvoorbeeld een coronaproof-editie. Nee, burgmeester Piet de Groote heeft besloten tot september geen grote sportevenementen te laten plaatshebben. Hij wil namelijk alle voorrang geven aan zo snel mogelijk vaccineren. Sporthal De Molenhoek, die ook voor de Zwintriathlon altijd wordt gebruikt, is een grote vaccinatielocatie.

Knokke-Heist hoort bij de kopgroep qua vaccinatiegraad en dat wil de mondaine badplaats graag zo houden. Met als jammerlijke gevolg wel dat de sportdienst zich helemaal moet richten op de prikken en dus geen Iron Kid, Finishers Triathlon, Zwintriathlon of Halve Triathlon, maar ook geen strandloop kan of mag organiseren. ,,Na twee moeilijke coronajaren wordt vanaf het najaar echter alles in het werk gesteld om in 2022 met hernieuwde krachten een aantrekkelijke sportkalender aan te bieden aan alle sportievelingen”, aldus de burgemeester. Wat nog overblijft is op 19-22 september de start van het WK tijdrijden in de badplaats.

Geheel toevallig waren we deze vrijdag aan de Zeeuws-Vlaamse kan van de grensstreek, waar de gemeente Terneuzen haar nieuwe burgemeester (en goede vriend) installeerde, die ooit nog eens mee deed aan de triathlon van zijn geboorteplaats Oud Gastel. Hij is van plan om ook grote sportevenementen naar Zeeuws-Vlaanderen toe te halen. We gaan het meemaken!

Voor het tweede jaar is Gastel Triathlonloos

Over Gastel gesproken. De lezers van de Brabantse kranten kregen het bericht dat de triathlon op 26 juni niet doorgaat op Bevrijdingsdag (…) breed uitgemeten. De collega, die het verhaal schreef bedacht er een nieuw woord bij: Gastel is voor tweede jaar triathlonloos. Mooi gevonden, al is de inhoud minder om te lachen natuurlijk. Organisatie ’t Veerke doet in het verhaal nogmaals uit de doeken dat het op die datum echt nog niet kan om 1,5 meter afstand te houden en weet zich ook geen raad om publiek weg te houden bij de razend populaire dorpstriathlon. ,,Het kan gewoon niet”, zegt voorzitter Paul Romme van ’t Veerke. ,,Niet met de sfeer die we normaal hebben Wij zitten midden in het dorp, hebben alleen al 250 vrijwilligers en veel publiek. Als we dat er allemaal af halen, krijg je zo’n slap surrogaat van wat het moet zijn; daar halen we als organisatie zelf ook geen energie uit.”

Erik-Simon gaat voor een Solo-Challenge in Gastel

Gelukkig was er wel een mooi alternatief bedacht, althans het plan komt van Erik-Simon Strijk. Hij woonde twee jaar in Oud Gastel, partner Rosanne is een Gastelse en hij won de wedstrijd twee keer naast vele deelnames. ,,Ik heb een speciale band met deze wedstrijd.” In zijn planning naar de Challenge Roth was Oud Gastel de ideale voorbereidingswedstrijd geweest. ,,Maar nu ze allebei niet doorgaan wil ik toch mijn energie kwijt.” Dat gaat gebeuren op de 26e juni in een volledige solotriathlon over het parcours van Oud Gastel: 3 rondes zwemmen in de Vliet, 16 rondes fietsen en 12 rondes lopen. ,,Ik vind het wel een mooie uitdaging.”

De solo-race wordt nu al de Strikeman genoemd, naar zijn achternaam. Mogelijk dat bij het zwemmen en lopen atleten met hem mee kunnen lopen. De meervoudig Nederlands kampioen stelt zich ten doel zo dicht mogelijk de acht uur grens te benaderen. En bij ’t Veerke vinden ze het wel mooi: zo leeft de triathlon toch weer een beetje op de vaste junidag. Al is het dan maar voor 1 atleet.

Kersenfeest en triathlon Gendt afgelast

In hetzelfde weekend als Oud Gastel stond nog het Kersenfeest van Gendt op de rol, traditioneel samenvallend met de triathlon van Gendt. Maar de organisatie moet met pijn in het hard wederom met de jarenlange traditie breken. Er is overwogen een kleinschaligerr versie te houden. ,,Maar dat doet afbreuk aan het gezellig familiefeest, open voor iedereen. Dat willen we niet”, zegt Marion Janssen du Chatenier van de organisatie. De kersen zijn dus zuur voor onze vrienden in Gendt. Maar des te lekkerder volgend jaar!

Powerman Mafra: Daan in goede doen, John blijft thuis

We hadden het in het eerste bericht over Powerman Mafra. Onze vier Nederlanders zijn wel allemaal gearriveerd. Mister Powerman John Raadschelders echter blijft thuis. ,,Vanwege mijn leeftijd ben ik niet gegaan. Ik zit in de hoge risico leeftijd en heb nog niet beide spuiten gehad. Gezondheid gaat even voor en vrouw Marian vindt het ook wel prima dat ik wat minder vaak van huis ben.”

Daan de Groot is een stuk jonger, topsporter en verkeert in goede vorm. We spraken Daan vanuit Portugal. ,,Ik voel me goed voor Mafra. Lopen en fietsen gaat allebei lekker, dus ben benieuwd. Wel apart om zo lang geen wedstrijd gedaan te hebben. Mijn laatste wedstrijd was Mafra vorig jaar, en daar ben ik gevallen. Dus dat moet beter en zonder valpartij. Mijn laatste finish waren de Powerman Zofingen en een duathlonnetje in Tilburg, allebei in 2019.” Op onze vraag hoe hij het denkt te doen ten opzichte van de concurrentie haalt de Hellas-man de schouders op: ,,Ik heb werkelijk geen flauw idee.” Met de belofte dat Daan na Portugal weer wat columns gaat maken voor Trikipedia, wensen we de voormalig Europees kampioen veel succes zondag!

(foto: Tim Wolvetang)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.