De Kleinere Wedstrijd: Westfriese Run-bike-run Hoorn (5)

VRIJDAG – Hoorn heeft met de Ironman 70.3 West-Friesland een hele grote wedstrijd in huis, maar ook een vrij kleine. Die laatse is de Westfriese run-bike-run. Morgen – zondag – toe aan haar tiende editie. Het tweede lustrum dus van een wedstrijd, die sinds 2012 op de kalender prijkt. Dat op zich is al bijzonder voor een duathlon, die op de weg gehouden wordt. Overigens kijken we naar de erelijst, dan blijkt dat ook eind vorige eeuw al run-bike-runs op dit parcours zijn gehouden.

Toch hebben de organisatoren van Stichting Sportief West-Friesland, Groeier Blokker en AV Hollandia nooit de intentie gehad hun wedstrijd op te waarderen tot bijvoorbeeld een Nederlands kampioenschap. Waarom zouden ze ook? Het is een fijn, sportief evenement in West-Friesland. De race begint op de atletiekbaan van Hollandia aan de Blauwe Berg. De race behelst 5,4 km. hardlopen, gevolgd door 27,5 km. fietsen en tenslotte 2,1 km. hardlopen. Het programma is compact (en dat heeft niets met energierekeningen te maken). Om 11 uur start iedereen en om 13.15 uur is de prijsuitreiking. Zo hebben we tenminste nog wat aan onze vrije zondag en het is ook goed te doen voor de vrijwilligers. Dat laatste vormt tegenwoordig wel een punt. Als je b.v. bij een hele zo’n beetje van 8 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds paraat moet staan, vergt dat toch veel.

Ht loopparcours gaat van sportpark Hollandia richting ’t Spragerpark en de kunstijsbaan De Westfries. Daarna terug lang de Zevenster en vervolgens weer op sportpark De Blauwe Berg. De fietsers gaan vanaf het sportpark weg langs de Bobeldijk en dan ten westen van de A7 de Kerkepolder in. Vervolgens langs Lekemeer en Zuidermeer, Noordermeer tot aan de Grote Zomerdijk. Die leggen de duatleten helemaal af en dan komen ze vanzelf weer ten oosten van de A7 bij het sportpark uit. Na afloop is er een gezellige nazit op het atletiekcomplex. Met een totaal prijzengeld van een kleine 1000 euro mag deze wedstrijd er ook best wezen. En nogmaals: we hebben in Nederland nauwelijks wegduathlons, dus duatleten: laat deze niet zo maar lopen c.q. verloren laten gaat.

Meest succesvolle deelnemers was Erik-Jan Spijkerman. De local hero won de wedstrijd drie maal, met Richard Kramer en Talisa van der Fluit als goede tweede. In 2020 en 2021 kon de wedstrijd – om bekende redenen – niet doorgaan. Vorig jaar was het evenement terug met Juul en Karin als winnaars.

Erelijst Westfriese duathlon Hoorn

1998: Rob Schilder – Ina Swinkels

1999: Vincent Bruins – Ina Swinkels

2012: Peter Res – Stefanie Bouma

2013: Erik-Jan Spijkerman – Roos Hooegeboom

2014: Erik-Jan Spijkeman – Eline Lute-Kuin

2015: Armand van der Smissen – Marina van Dijk

2016: Richard Kramer – Talisa van der Fluit

2017: Erik-Jan Spijkerman – Talisa van der Fluit

2018: Richard Kramer – Marieke van Lierop

2019: Bouke Onstenk – Saksia Veerman

2022: Juul van de Kruijs – Karin Nieuwenhuijsen

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.