Nederlands triathlonkwartet naar Olympische Spelen in Parijs! Tweede achter Noorwegen in spannende kwalificatierace van Huatulco – WTJ 3325

VRIJDAG – In een uitermate spannende wedstrijd heeft Nederland het gelapt: deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Een tweede plaats achter de Noren is toereikend voor het felbegeerde ticket. Met dank aan het ultieme eindschot van Rachel Klamer en de basis gelegd door Mitch Kolkman.

Mitch legt prima basis

De eerste leg begon meteen goed voor TeamNL Mitch Kolkman mocht het ‘bal’ openen en deed dat op zijn bekende wijze met de snelste zwemtijd. Geen al te grote verschillen nog. Jamie Riddle volgde op 2 seconden namens Zuid-Afrika, de Canadees Brock Hoel lag in zijn voeten bij het uitkomen van het zwemwater. Het negende en laatste team was Spanje. Genis Grau verloor op het korte stukje zwemmen 13 seconden.

Toch waren de kleine verschillen voldoende om enige schifting te krijgen. Vooraan ontstond een kopgroepje van drie: Canada, Noorwegen en….Nederland. De drie (Hoel, Kolkman en Vetle Bregsvik Thorn) werkten uitstekend samen. Een mooi treintje, waarin ieder zijn werk deed om maar zo veel mogelijk voorsprong te pakken op de rest. Bij het lopen bleef het drietal goed bij elkaar, waarna in de wissel de voorsprong op de rest was vergroot tot 35 seconden.

Barbara mist bij zwemmen aansluiting

Het was de Noorse Lotte Miller, die als eerste in het blauwgroene water en de sterke branding dook. En kwestie van over de golfbrekers heen duiken, want anders word je als zwemmer zo weer terug geworpen. Kort daarna begonnen ook Barbara de Koning en Sophia Howell (Canada) aan het zwemonderdeel. De 300 meter zijn pittig, dat ondervond zeker ook Barbara, die de Noorse en Canadese moest laten gaan en met enige achterstand uit het water kwam. Waar Lotte Miller slim aansloot, miste Barbara net het contact. Na de wisselzone was het verschil 16 seconden en moest ze dus solo op de fiets verder ten opzichte van het Canadees/Noorse duo vooraan.

De Noorse sleurt er hard aan, Howell volgt met moeite. Voor Barbara wordt het dan lastig, ‘zwemmend’ tussen de kopgroep en de achtervolgers. Op de mooie asfaltwegen tussen de palmbomen neemt het leidend duo meer voorsprong op Barbara, die weliswaar dapper stand houdt en de achtervolgers Hongarije en Oostenrijk niet dichterbij laat komen. Maar ja, nog wel twee landen vooruit en in T2 is het tijdverschil inmiddels opgelopen van 16 naar 48 seconden.

Richard kan het nog niet rechtzetten

Op de 2 kilometer lopen neemt Lotte Miller afstand van Sophie Howell en Casper Stornes mag namens Noorwegen als eerste aan het zwemmen beginnen. Canada volgt op negen seconden en TeamNL verliest eigenlijk niet zo gek veel bij het lopen: 6 seconden langzamer dan de twee, die vooraan tijdens het fietsen van elkaar konden profiteren. Maar toch: 54 seconden is niet gering. Het is aan Richard Murray om iets recht te trekken.

En dan zien we plots Canada niet meer in de tussenstanden staan. Het was ons al opgevallen dat Sophie Howell niet het juiste zwemparcours aflegde. Plots ligt Richard weer tweede en hebben we alle troeven in handen. Sterker nog Richard Murray zwemt sterker dan ooit en komt op 21 seconden van Stornes uit het water. De derde Canadees vervolgt zijn race wel gewoon, maar in de livetiming ontbreekt het land, dus voor Richard is het zaak hard door te rijden en daarna lopen teneinde ‘derde’ te blijven of hopelijk zelfs nog Canada voorbij, want iedereen rijdt nu ongeveer solo.

In de wisselzone is het duidelijk: Canada wordt gediskwalificeerd. Nederland heeft alle troeven in de hand al heeft Richard niet z’n beste fietsonderdeel. Hij wordt bijgehaald door de Hongaar Csongor Lehmann. Stornes opent het loopfestijn, Canada ertussen en dan Lehmann als derde op 52 seconden en Richard heeft de vierde positie op 1.08 minuten. Het wordt billenknijpen en Rachel Klamer zal werkelijk alles uit de kast moeten halen in de laatste leg.

Fantastisch eindschot voor Rachel

Voor Noorwegen mag Solveig Lovseth het afmaken. De Noren kunnen zich opmaken voor deelname aan de Spelen. In Tokyo waren ze er nog niet bij, nu kan Kristian Blummenfelt (ontbrekend in Huatulco) voor de dubbel gaan al ligt dat ook weer niet voor de hand. De Canadezen houden dapper vol, wellicht hopende op een succesvol protest. Maar ook dan is TeamNL er nog niet, want Zsannett Kuttor-Bragmayer begint namens Hongarije als derde op 45 seconden van de Noren. Rachel moet op haar liefst 13 seconden goed maken. Het is dan ieder voor zich en…voor ons allen.

Na het fietsen heeft Rachel een vijftal seconden terug gepakt op de Hongaarse, die inmiddels ook echt tweede ligt. De Canadese valt terug en dus is de DSQ niet van belang. Resteren nog 2000 meter om het verschil ten opzichte van Bragmayer goed te maken. De spanning stijgt. Solveth loopt naar de winst voor Noorwegen, zoveel is duidelijk. En Klamer lapt het hem: op de power snelt ze de Hongaarse voorbij. Nederland tweede en Parijs is daar!!!!!

Hongarije, Spanje, Oostenrijk en Canada pakken ernaast. De Zuidafrikanen hadden de pech van een valpartij in de eerste leg van Jamie Riddle. Doodzonde natuurlijk, want er komt geen tweede kans.

In de legs was Mitch de derde man (vlak achter Canada en Noorwegen), Barbara zevende in haar leg (met alleen Ecuador er nog achter), Richard de zesde man (Mexico en Ecuador waren langzamer) en Rachel superieur als de snelste in de slotleg.

Het winnende Noorse team bestond uit Vetle Bergsvik Thorn/Lotte Miller/Carsten Stornes/Solveig Holveth. Ze waren klaar in 1.20.08. Nederland met Mitch Kolkman/Barbara de Koning/Richard Murray/Rachel Klamer in 1.21.04 en Hongarije dat net buiten de boot viel met Bence Bicsak/Karolina Helga Horvath/Csongor Lehmann/Zsanett Kuttor-Bragmayer in 1.21.16. Twaalf seconden scheidden de Hongaren van de Spelen in Parijs.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.