Joost Somsen en voormalig topzwemster Myrna van Duijven winnen Tri Almere; Divisies etc. – WTJ 2881

ZONDAG – Zaterdag waren ook twee Nederlandse wedstrijden: Almere en Eindhoven. In Almere begonnen de zogeheten Tri Hard Series. Vorig jaar eindigde de series nog in mineur in Nijmegen, maar die wedstrijd staat niet meer op de kalender. Almere is voor de organisatoren (de groep is gelinkt aan Challenge Almere-Amsterdam) een thuiswedstrijd.

Hoofdnummer niet per se sterkst bezet

Zoals meestal bij de Tri Hard Series een vol programma met liefst 13 onderdelen, waar in totaal 670 individuele triatleten en zestig teams aan mee deden. Het is voor mainstream media met de vele divisie-wedstrijden beetje moeilijk te duiden wat het hoofdnummer is. Meestal kiest men voor de individuele serie over de langste afstand, waarmee niet gezegd dat deze het sterkst bezet is.

Daarmee beginnend was het Joost Somsen, die royaal de sterkste was op de Standaard afstand. Max Muller volgde op ruim drie minuten en Joost Friderichs hield de Almeerse eer hoog met een derde plaats. Beide Joosten leggen zich al meer en meer toe op de midden afstand, maar zijn de snelheid nog niet verleerd.

Twee Joosten op kop

In het Gooimeer waren Jeroen Velders en Max Muller nog het snelst en moest Joost Somsen nog bijna twee minuten toe staan. De Eibergenaar raakte niet in paniek, vertrouwde op zijn sterke fietsen en het afmaken tijdens het lopen. Zo geschiedde. De beide Joosten kwamen op kop te fietsen, maar al snel was Somsen weg van zijn naamgenoot om het met de snelste looptijd winnend af te maken. Muller en Friderichs namen dus de plaatsen twee en drie in en vervolgens kwamen Jeroen Velders, Niels Markus en Jacques Tuijp op het rode tapijt onder de finishboog van Tri Hard door.

Het Pinksterweekend zag er zaterdag al meteen schitterend uit, dus in die ambiance mogen triathlonnen is een voorrecht. Ook de watertemperatuur van het Gooimeer was prima en voorlopig hoeven organisaties ook niet te vrezen voor de blauwalg, die bij een veel warmer voorjaar zich al inzet.

Tegen die prima omstandigheden boekte Myrna van Duijven haar eerste triathlonzege. De Amsterdamse (geboren Friezin) komt uit de zwemsport, waarin ze tegen de nationale top aanhikte. Vanuit de Drachtense zwemclub stapte ze in haar studietijd in Amsterdam over op De Dolfijn en dan is het haast onvermijdelijk dat je met triathlon in aanraking komt. Dat Myrna reeds als vierde uit het Gooimeer kwam, verbaasde de triathlonfamilie nog wel, maar gezien haar achtergrond was het geen verrassing.

Hard trappende Belgische

Verrassender was juist dat ze bij het fietsen de veel harder trappende Belgische Ann Mertens voor bleef tot aan de tweede wissel en dat ze op haar voornaamste concurrentes bij het lopen ook weer uitliep. Echte snelle looptijden waren er bij de vrouwen overigens niet. Myrna legde de 10 km. af in 45.16 (Joost Somsen in 34.00), maar het was meer dan voldoende voor de eindzege en vast een stimulans om aan de twee andere onderdelen te gaan werken. De tweede plaats was voor de Nijmeegse Kirsten Opmeer, die er bijna 5 minuten langer over deed. Snelste fietster Ann Mertens eindigde derde op 6 minuten, waarna de Haagse Stephanie Roels (snelste master) en Amsterdamse Lorna Wilson de top vijf vulden. Lorna was bij het lopen nog iets sneller dan Myrna, maar had bij aanvang te veel tijd verloren. De als 15e gefinishte Joanne Palsma uit Amsterdam liet in 43.01 de snelste looptijd noteren. Race For Fun won de trio-triathlon over deze afstand.

De sprint triathlon leverde wel een dubbele Almeerse – ja zelfs familie – overwinning op: Joran Stobbe was de sterk voor de Belg Lars Baeyens en Vijfhuizenaar Jeffrey Camphens. Het was na afloop feest in huize Stobbe, want Jorans zus Ayla was snelste bij de vrouwen/meisjes. Anne Kuilboer uit Hoorn eindigde tweede, Floor Vulders-Jochems uit Gemert derde. Ook daar een relay met als winnaars ‘Zwem. Fiets, Loop en Bewonder’, een variant op de evergreen van Ramses Shaffy.

Oekraiense winnaar

De Junior Challenge werd gewonnen door Aleksandr Grigorenko, een in Rotterdam verblijvende Oekraiense vluchteling. Bijzonder dus, want het is de eerste overwinning in Nederland voor iemand uit het land in oorlog. Sijmen de Vos en Lucas Blok hielden Aleksandr niet bij, werden wel tweede en derde. Vier juniores aan de start, waarvan Julia Buschgens uit Muiden de snelste. Van de basisschool-serie was Linn Hagen uit Apeldoorn niet alleen snelste meisje, ze klopte ook alle jongens. Tweede was Yorick Scheller uit Almere. Beste jongen dus. De Kikathlon voor het goede doel werd gewonnen door Martijn Borst en Lara Schonewille. Judith, Sandra en Majanka wonnen de estafette.

Foto: Tri Hard Series

Divisiewedstrijden

Komen we tenslotte bij de Divisiewedstrijden uit, waarmee overigens de lange sportdag in Almere begon. De 2e Divisie Zuid moest naar het midden van het land voor deze race, terwijl er in Eindhoven ook een triathlon was. Maar goed, de puzzel voor de divisie-races is al lastig genoeg. TOGA, het team uit Oud Gastel, boekte haar allereerste Divisie-zege. Gerbert van de Biggelaar, Koen Hussaarts en Rob Musters waren te sterk voor TV Roermond en TC Maastricht 2. Dat wordt op 24 juni een drukke dag voor de TOGA-mannen, die ’s ochtends eerst de eigen triathlon in Oud Gastel afleggen en vervolgens in de namiddag naar Rotterdam moeten voor een volgende Divisie-race.

De teamtriathlon bij de vrouwen 2e Divisie werd gewonnen door Trihalis met Heleen van Keulen, Krista van Soldt, Janneke van Schijndel en Femke van de Water. Tweede en derde kwamen naast elkaar nog twee Gelderse teams binnen: NSTV Trion en TV Arnhem 2.

Nog meer divisies

Derde Divisie Team Trial: winnaars RTC Den Haag met Michael Oudlijn, Maarten Bach, Sander van Dijk en Alejandro Oliveira. Tweede en derde: TV Dordrecht 3 en Team Cycle Trend. Vrouwen 3e Divisie: winnaars Torq/Team Cycle Trend met Imke en Femke van Gog, Sandra Smeets en Jamie van Lieshout. TV Breda 2 en ZVL-1886 3 werden tweede en derde. En het ging maar door met aan de lopende band series, waarmee in elk geval de divisie voldoende wedstrijdaanbod wordt geboden. Vierde divisie Noord sluit de lange rij uitslagen af. Winst voor Aquapoldro 3 Apeldoorn met Jeroen Hagen, Hinke van Wezep, Ronny Angelier en Sven Sloots. De Dolfijn 5 en Hellas 5 werden tweede en derde. Het was een komen en gaan van triatleten dus, daar in Almere-Haven, waar een brok triathlonhistorie ligt.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.