Ook Bergere was blij met zijn eerste WTCS-podiumplaats van 2023. Hij erkende wat moeite te hebben met het reizen van Japan terug naar Europa en nu weer deze race. Bovendien is Leo wat nieuwe tactieken aan het uitproberen en ‘dat vraagt even tijd’. Bergere voerde een rijtje Fransmannen aan: Dorian Coninx volgde kort daarna als vierde, Pierre le Corre als vijfde. Zeer tevreden was Jonas Schomburg met zijn zesde plaats, waarna de Hongaar Csongor Lehman, de Portugese World Ranking-leider Vasco Vilaca, de Japanner Kenji Nener en de Duitser Lasse Luhrs de top tien compleet maakten. Ook bij de mannen viel de beste Italiaan net buiten de top tien: Gianlucca Pozzatti was Marten van Riel nog voorbij gegaan in de slotfase en eindigde elfde. Kristian Blummenfelt finishte als 15e, Henri Schoeman 30e, Jonathan Brownlee 34e en Gustav Iden 42e. Liefst tien uitvallers. Mola en Murray hadden we al genoemd, maar ook Jelle Geens haalde de eindstreep niet.

 

Olsztyn voor Nederlandse triatletes goed: Robin vijfde

In Olsztyn waren het vooral de Nederlandse triatletes, die de boventoon voerden tijdens deze Europe Tri Cup-race. Het begon allemaal met een ijzersterke tweede plaats voor Aniek Mars. De triatlete uit Raalte/Sittard gaf het goede voorbeeld en dat stimuleerde Robin Dreyling om ’s middags bij de elites ook sterk voor de dag te komen.

De Almeerse werd vijfde in het sterke vrouwenveld.  De sprint triathlon werd gewonnen door de Selina Klamt. De Duitse verkeert in topvorm want eerder won ze ook al Europe Tri Cup Caorle, daarmee lijkt ze rijp voor de ‘promotie’ naar World Cups. Klamt had 20 seconden voorsprong op Nora Gmür uit Zwitserland, nog zo’n sterk talent. Verrassend brons was er voor de Sloveense nationaal kampioene Tjasa Vrtacic. In dat geweld finishte Robin Dreyling dus knap vijfde op 55 seconden van Klamt. Robin kwam als elfde uit het water, zette de vierde fietstijd neer en liep de 16e looptijd.

Eva Cornelisse en Kim van ’t Verlaat kwamen zij-aan-zij een halve minuut na de snelste zwemster Apolline Foltz uit Frankrijk op het droge. Anders dan in vorige internationale confrontaties wist het Nederlands duo niet veel recht te trekken tijdens het fietsen. In hun fietsgroepje was de samenwerking niet altijd even goed, waarna de triatletes bij het lopen nog hier en daar stuivertje wisselden. Uiteindelijk finishte Eva als 24e op 3.54 minuten en Kim als 28e op 4.43 minuten. In totaal deden 41 triatletes mee. De Vlaamse Hanne de Vet – partner van de nummer twee in Cagliari – eindigde als 13e.

Toprace van Mitch Kolkman

Bij de mannen een sterke race van Mitch Kolkman, beloond met een achtste plaats. De overwinning ging naar de Brit Connor Bentley, beloftenwereldkampioen 2022 en een supertalent in een land wat toch al zo verwend is met toptriatleten. Na Caorle zijn tweede seizoenszege. In de eindsprint versloeg hij de Fransman Louis Vitiello en de Duitser Simon Henseleit.

Vervolgens ook hier drie Fransen – Maxime Hueber Moosbrugger, Nathan Grayel en Antoine Duval – en de Zwitser Maxime Fluri. Daarna was het de beurt aan Mitch Kolkman, waarna een tweede Brit Matthew Howard en de Duitser Eric Diener het gouden tiental vol maakten.

De Brit Marcus Dey was royaal de beste zwemmer met 16 seconden later Mitch. Bentley lag hier vijfde. Als 44e verliet Niels van Lanen het zwemwater, als 48e was daar Jorik van Egdom en als 53e Gjalt Panjer. Voor de drie andere Nederlanders was het vol in de achtervolging om nog aansluiting te vinden.

Met de zevende fietstijd maakte Niels van Lanen op het fietsnummer de meeste indruk van de Nederlanders. Op die 20 km. ontstond een kopgroep van 33 man met Mitch en Niels als vaderlandse vertegenwoordigers en Jorik en Gjalt in de tweede groep. Uit die groep liet de Oostenrijker Philippe Pertl de snelste looptijd noteren, maar het verschil was te groot om goed te maken.

Bentley ijzersterk

Vooraan baande Bentley zich een weg tussen zijn tegenstanders om aan de finish als eerste het blauw-witte lint in de lucht te steken. Met de zevende looptijd kwam Mitch uitstekend terug in de race en de prima 8e eindplek. Jorik kon nog veel goedmaken met tiende looptijd, maar de Veenendaler was te veel tijd kwijt aan zwemmen en fietsen: 30e in het eindklassement. De 21e looptijd kwam op naam van Gjalt Panjer, die in het eindklassement een 29e plaats – net voor Jorik – scoorde. Niels van Lanen had toch wat veel energie in zijn snelle fietsen gestopt en betaalde daarvoor bij het lopen de tol: toch een verdienstelijke 38e plaats voor de – op een 18-jarige Turkse atleet na – jongste van het veld. Victor Goene moest het spel vooraan aan anderen overlaten en finishte als 41e. De vijfde Nederlander, Dorian Horsten, finishte min of meer voor eigen publiek als 48e.

In de Europe Junior Cup Olsztyn bij de jongens ging de zege naar de Hongaren. Gyula Kovacs won voor Marton Kropko. De Oostenrijker Patrik Leitner volgde als derde, waardoor de Pool Kuba Gajda voor eigen publiek helaas met lege handen bleef: vierde. Twee Nederlandse junioren hier, die ook nog 1 respectievelijk 2 jaar junior blijven. Julian Broodman eindigde als 44e en Lars van Zessen als 55e. Op een totaal van liefst 67 deelnemers.