Simon den Braber en Luna Jonkers: twee jonge, sterke en veelbelovende kampioenen wintertriathlon – WTJ 3251

ZONDAG – Niet veel triatleten kunnen zeggen dat ze binnen een jaar zowel de halve Challenge van Almere als het NK wintertriathlon gewonnen hebben. Simon den Braber kan dat wel. De 23-jarige sportman uit Woerden werd zaterdag vol overtuiging ’s lands beste in de hardloop-fiets-schaatscombinatie. Hij maakte er een kop-staartzege van.

Luna

Al even sterk was Luna Jonkers bij de vrouwen. Nog een jaartje jonger dan Simon, was de Emmense vele malen sterker dan de concurrentes. Verheugend dat er dus twee jongere atleten boven komen drijven in deze triathlonvariant, waar de categorie 30ers/40ers jarenlang de overhand had.

Overigens was het trio Joost Somsen, Thijs Wiggers en Guido Gosselink nog iets sneller dan Simon, die na zijn finish ook eerst vier teams zag binnen schaatsen alvorens zijn ‘achtervolger’ Jacques Tuijp daar was. De Edammer verloor de meeste tijd met schaatsen, maar was bij machte om Neerlands nummer drie Christiaan van den Berg op voldoende afstand te houden. Tussen hen in zat de Belg Tim van Hoornick, die toch wel verraste. Niet eerder eindigde een zuiderbuur zo hoog op het ‘open’ NK wintetriathlon.

Officieus NK versus NTB NK

Dat woordje ‘open’ zetten we even tussen aanhalingstekens. De voorbije jaren hielden ook de organisaties in Leeuwarden en Groningen ‘open NK’s wintertriathlon’ namelijk compleet met rood-wit-blauwe truien. We haalden die kampioenschappen in de vooraankondiging al aan. Omdat ze echter niet onder auspiciën van de NTB zijn gehouden, worden ze ook niet als zodanig erkend. Groningen was nooit een ‘wilde’ wintertriathlon, maar in 2022 toevallig wel. De organisatoren hadden ook wel een punt: ze vonden niet dat er onderscheid gemaakt mocht worden tussen wel- en niet-NTB licentiehouders. Dat was immers in 2019 nogal vreemd afgelopen toen de snelste twee vrouwen niet gehuldigd mochten worden en de nummer drie – Jeike Wallinga – enigszins bedremmeld het Wilhelmus aanhoorde.

Parcoursrecord

Lang verhaal kort: het vorige NTB-NK wintertriathlon dateerde al weer uit 2019. Eindelijk mochten de liefhebbers zaterdag dus weer strijden om de nati0nale titels. Simon legde het bekende parcours in Enschede eindigend op de IJsbaan Twente in een nieuw parcoursrecord af: 2.22.38 uur. Jacques was in 2.30.45 klaar en Christian in 2.33.49 uur. Daarna  volgden Niek Koppenaal, Richard van Schie en Wouter Roosjen, onlangs nog winnaar in Leeuwarden.

Simon den Braber en Luna Jonkers doen trouwens al vanaf hun jeugdjaren mee aan het NK. Al in 2015 stonden ze allebei op het podium en ook in hun juniorentijd kregen ze een keer het rood-wit-blauw aangemeten. Luna is bovendien Nederlands kampioene marathonschaatsen geweest. En dan te bedenken dat de Drentse student geneeskunde bij het WK tijdrijden ooit zwaar ten val kwam, waardoor ze een gedeeltelijke verlamming opliep.

Daar was zaterdag niets van te merken. Met 2.41.49 uur bleef ze triatlete Julia de Leeuw uit Weesp elf minuten voor. Brons was voor de Groningse Carin Ceelaert, die 21 minuten langer over deed dan Luna. Na het lopen had Julia nog vier minuten voorsprong op Luna en Carin, die samen de wisselzone in doken, daarna snoepte Luna op de fiets twee minuten van Julia’s marge af om vervolgens op de gladde ijzers royaal toe te slaan. Tja, tegen een marathonschaatster kan zomertriatlete Julia de Leeuw nog niet tegenop, Zoe Mens en Jet van Mensvoort waren de nummers vier en vijf. Veertiende vrouw was Jeike Wallinga, nog wel zilver bij de D50.

Bij de junioren werden topfavoriet Maarten Beute en Femke Ditzel. We zetten alle medaillewinnaars hieronder nog even op een rij:

H16:
1.Maarten Beute                                1.12.54
2.Sven Pera
3.Bram ten Berge
H20:
1.Simon den Braber                           2.22.38
2.Sam Rietveld
H25:
1.Kees Bentschap Knook                  2.51.13
2.Kaj Moorman
3.Jurjen Westenberg
H30:
1.Jacques Tuijp                                  2.30.45
2.Niek Koppenaal
3.Richard van Schie
H35:
1.Bas Blokland                                  2.32.13
2.Albert Westhoff
H40:
1.Christiaan van den Berg                 2.33.49
2.Egbert Oenema
3.Bram Krijnen
H45:
1.Gerard Ypma 2.43.58
2.Rinse van de Ouweelen
3.Eddy Lamers
H50:
1.Marcel ten Wolde 2.55.33
2.Arend Mulder
3.Leon Aleman
H55:
1.Martin Veenhuizen 2.43.19
2.Gijs Gjaltema
3.Arjan de Rijk
H60:
1.Edwin Ophof                                  2.45.01
2.Jan Tichelaar
3.Oscar de Jong
H65:
1.Frans Bugter                                   2.57.00
2.Henk van de Belt
3.Herman Aalberts
H75:
1.Hans van Wijk                                3.44.44
D16:
1.Femke Ditzel                                  1.34.11
2.Silke Kabel
3.Jade Foppes
D20:
1.Luna Jonkers                                   2.41.49
2.Anouk Beursgens
3.Gwen Konter
D25:
1.Nike Ruardij                                   3.31.37
D30:
1.Julia de Leeuw                                2.52.48
2.Zoe Mens
D35:
1.Rosanne Kreuk                               3.26.17
D40:
1.Carin Ceelaert                                 3.02.37
2.Willemiek Kamper
3.Willeke Koers
D45:
1.Hanneloor van der Weijden            3.12.29
D50:
1.Jet van Mensvoort                           3.08.39
2.Jeike Wallinga
D55:
1.Janet ten Kate                                 3.11.55
2.Evelien Hoogendoorn

Snelste vrouwentrio warn De Sporties van IJmuiden. De sprint triathlon werd gewonnen door Lasse Klaas en Iris Bosch, de supersprint door Rafael Alberts en Nanne Kabel en de kids-race door Huib de Vries en Noor Klunder. Beste trio was team Sporro.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.