Eddy Lamers tweede in Schloss Triathlon Moritzburg; Idroman en TournMan – WTJ 2919

DONDERDAG – We zijn er bijna. De Nederlandse wedstrijden en de buitenlandse met een groot merk voor de plaatsnaam hebben we gehad, maar die zonder over de grenzen nog niet. En ook dat zijn vaak goed georganiseerde, maar vooral ook sfeervolle triathlons/evenementen.

Eentje waar een Nederlander een hoofdrol in vervulde was de Schloss Triathlon, die ook wel Barockman genoemd wordt in het Duitse Moritzburg. Klein qua deelname op de hele, maar wel groots als evenement met alle andere afstanden (1750 atleten) en eentje met een lange historie van zo’n twintig jaar hele en nog langer de halve. Het was Eddy Lamers, die vanuit thuis zo bij onze oosterburen zit en besloot om ook deze race nog van z’n bucketlist te halen.

Lange tijd leek het erop of Eddy kon deze wedstrijd op zijn naam schrijven, maar in de laatste vijf kilometer werd hij toch nog bijgehaald door de Duitser Marc Werner. In zijn eigen woorden: ,,Plan besproken voor de hele triatlon Schlosstriathlon Moritzburg en perfect uitgevoerd. Zelfs improviseren met zonnebrandcrème i.v.m. de hitte was geen probleem. Blij met een resultaat van 9.09 uur op dit zware parcours en in de hitte. Aan de leiding vanaf het startschot tot aan 37 km in de marathon. Tweede was het hoogst haalbare.”

Aan deze hele triathlon deden 70 deelnemers mee. Winnaar was dus Marc Werner in een tijd van 9.05.36 uur, vier minuten later volgde Eddy. De Duitser Dennis Morgenstern scoorde een derde plaats in 9.14.37 uur. Snelste vrouw was de Duitse Marie Elisabeth Alert. Ik denk niet dat haar achternaam met alertheid te maken heeft, hoe dan ook: in 10.30.47 uur was ze klaar. Bijna twaalf minuten later volgde Madeleine-Pia Borsutzky in 10.42.29 en derde was Sabine Gundel in 11.01.34 uur. Een tweede Nederlander met veel ervaring op heles, was Brabander Jan Peter Simons, die 31e werd.

Eddy had aanvankelijk de Wasserstadt hele in Hannover willen doen, maar daar werd de 1/1e geschrapt en bleef enkel de halve over. En daar was het de man uit Groenlo niet om te doen. Dus werd het even verderop in Moritzburg alsnog een hele. Een wedstrijd, die Eddy ‘Woest Sport’ Lamers vergelijkt met Frysman of Gelreman qua sfeer. Tussen twee haakjes: de Gelreman zit al vol. ,,Het is erg relaxed en gemoedelijk. Maar Duitsers zijn wel erg goed in het op poten zetten van zo’n evenement. Alles tip top geregeld. Ik zou een week eerder de hele in Hannover doen, maar die werd drie weken van tevoren geschrapt door te weinig vrijwilligers. Ik ben toen op zoek gegaan naar een alternatief en kwam in Moritzburg uit.”

Over het parcours was Eddy zeer te spreken: ,,Heel erg mooi. Nergens vlak en vrijwel, overal de volledige weg tot je beschikking op het fietsparcours.” Bovendien niet te veel motoren, waarvan we inmiddels weten welke risico’s dat met zich mee kan brengen.

Over zijn eigen race zege Eddy: ,,Ik ben toch iets te snel aan de marathon begonnen, daardoor kwam ik in de laatste kilometers in de problemen. Maar hij was gewoon sterker. Zo simpel is het. Op dit parcours, veel hoogtemeters met fietsen en lopen, was ik in nadeel. Had ik ook niet op getraind met het vlakke Hannover in het vizier. Maar dit alles mag pret niet drukken. Mooie ervaring rijker.”

ZONDAG 11 JUNI: SCHLOSS TRIATHLON MORITZBURG
M:
2.Eddy Lamers 9.09.38
31.Jan-Peter Simons 11.40.47

De halve afstand werd gewonnen door Markus Thomschke in 3.52.54 uur. Hij was liefst 11 minuten sneller dan Alexander Siegmund en 14 minuten rapper dan Michael Wegricht. Stefanie Zelt was in 4.50.45 uur snelste vrouw. Chantal Jager en Laura Michel waren de nummers twee en drie. Op de halve afstand deden 238 deelnemers mee, waaronder twee Nederlanders. Renate Pietersma-Koop was de 24e vrouw in de eindstand, maar wel mooi derde F55. Twee Nederlanders op de podia dus. Han Lansink viel uit.

11 JUNI: HALVE SCHLOSSTTIATHLON MORITZBURG (DUI)
V:
24.Renate Pietersma-Koop 6.16.31 (3e F55)

Andere nog niet genoemde races waren de IdroMan in en rond het Italiaanse Lago d’Idro. Gewonnen door de Italianen Davide Rossetti in 5.21.36 en Veronica di Fant in 5.53.53 uur, hetgeen veelzeggend is over de zwaarte van het parcours. De Franse ToursnMan in Villandry trok liefst 900 deelnemers. De overwinning ging voor het vierde opeenvolgende jaar naar Aurelien Raphael, die zich eigenlijk nauwelijks waagt aan langere dan de Standaard Distance afstanden. Hij klaarde de klus in 3.58.11 uur. De Belg Emmanuel Lejeune eindigde tweede op vier minunten en de Fransman Jean Duchampt werd derde. Snelste vrouw Aurelia Boulanger in 4.31.26 uur. 21 minuten later Heloise Proust en vervolgens Amelie Delahaye op brons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.