Joost Friderichs met kop en schouders winnaar Haute Meuse; Odyssey; Oravaman; Geen Powerman – WTJ 2986

DINSDAG – We keren nog een keer terug naar België, naar het Franstalige/Waalse gedeelte om precies te zijn. Hier vond zondag de tweede editie van de Triathlon Haute Meuse plaats. De Maas dus als zwemwater. En laat daar nu dus net de  E.coli bacterie in het toch best stromend water opduiken. Niet per se leidend tot een negatief zwemadvies, maar de organisatie nam op zaterdag een opmerkelijk liberaal besluit: we laten de atleten zelf kiezen uit of gewoon zwemmen en dus triathlon of een eerste run lopen en dus duathlon.

Fifty-fifty

De verhoudingen lagen ongeveer fifty-fifty. 98 atleten kozen voor de triathlon, 108 voor de alternatieve duathlon. Negen Nederlanders deden mee en ook daar enige verdeeldheid: wel/niet zwemmen.

Joost Friderichs wilde zijn triathlonplannen niet dwarsbomen en dook in de Maas voor de eerste 1500 meter. De hoofdzakelijk Belgische concurrentie verslikte zich danig in de dadendrang van de Almeerder, die op de middellange afstand zich steeds meer profileert als een topper. Hij was al de nummer zes in de sterk bezette voorjaarsklassieker in Nieuwkoop en vorig jaar maakte hij een fraai debuut in een van de Spaanse halve Ironmans.

Joost beleeft kop-staart zege

Joost deed 3.23.02 uur over de race in en rond Anhee en zag vanaf de eerste zwemslagen de tegenstanders feitelijk al niet meer terug. Fietsend in Ardennen-gebied vergrootte hij zijn voorsprong, zodat hem weinig meer kon gebeuren bij het lopen. Geoffrey Vandebrouck had als ‘runner-up’ 23 minuten meer nodig: 3.46 uur. De nummer, de Belg Maxime Grifgnée noteerde 3.49.16 uur.

Een uurtje na Joost was ook de eerste vrouw klaar met de klus: Eleonore Andre klokte 4.22.49 uur. De Belgische versloeg Benedicte Ramet uit Frankrijk met zeven minuten. Tien minuten langer dan de winnares was Aline Jaumotte uit Belgie actief, goed voor plaats drie. Beste Nederlandse was Olga Appelo, bovendien snelste F50.

ZONDAG 16 JULI: TRIATHLON HAUTE MEUSE (BEL)
M:
1.Joost Friderichs 3.23.02 (1e U23)
15.Andre Bockholts 4.13.32 (5e M40)
58.Lloyd van der Kamp 4.51.24
69.Elwin Poortman 5.16.03
77.Hendrik Leppink 5.33.06 (15e M50)
V:
9.Olga Appelo 5.18.49 (1e F50)

Duathlon naast triathlon 

Zoals gezegd: atleten konden ook kiezen voor de run-bike-run, die qua lopen ongeveer dezelfde tijd in beslag nam als zwemmend. Een Belgisch podium met Niels Vanhove in 3.07.07 uur, Victor Alexandre en Romain Rezsohazy. Bij de vrouwen winst voor Emma Claisse, tweede Zoe Leurs, derde Samantha Ecker uit Luxemburg. Mooie prestatie hier voor Aranka Berends.

 

ZONDAG 16 JULI: RUN-BIKE-RUN HAUTE MEUSE (BEL)
M:
18.Niels van Herwijnen 3.39.07
44.Peter Giljam 3.59.24
V:
7.Aranka Berends 4.09.03

Odyssey triathlon

We troffen in GB nog een nieuwe hele aan, de zoveelste daar. In St. Neots werd de zogheten Odyssey gehouden over de 3,8/180/42-combi. Klein begonnen nu met 58 deelnemers op de hele. De winst ging naar Jamie Price. De Brit scoorde 9.42.01 en was net even sneller dan concurrent Kevin Powell in 9.44.33 uur. Brons ging naar Chris Edgley in 10.10.19. Een Brits mannenpodium, een Brits vrouwenpodium, maar zij wel iets minder snel: Christine Howard won in 13.43.28. Kerry Mavris en Lucy Heath duelleerden om zilver: 14.31.11 voor Kerry tegen 14.31.46 voor Lucy.

Oravaman voor tweede keer voor Soukup

In Slowakije zaterdag de Oravaman in West Tatra. Totaal 143 deelnemers en voor de tweede keer won de Tsjech Petr Soukup deze XTreme halve tri. Eindtijd 5.34.33 geeft dat ook wel aan. De Slovaken Simon Wahlandt en Patrik Holesa waren de nummers twee en drie. Het was de tweede opeenvolgende zege voor Petr Soukup in deze Oravaman. Snelste vrouw was Viera Slivkova uit Slowakije in 6.37.07, dan de Hongaarse Viktoria Koczka en vervolgens Anastasiia Romanets uit de Oekraine, het land waar de geplande hele triathlon een paar weken terug vanwege oorlogsdreiging toch niet door kon gaan.

Geen Powerman Embrun: te weinig deelnemers

Wat ook niet doorging was de Powerman Embrun. Enkele jaren een prima race in de Powerman Series, nu een maand geleden te weinig deelnemers waardoor Embrun dit jaar weer vooral geconcentreerd is op de Embrunman van 15 augustus. Toch is het een signaal dat het niet goed gaat met de Powermans wereldwijd. Zofingen overleeft het nog wel, maar de anderen hebben het moeilijk. De kalender wordt kleiner en ‘president’ John Raadschelders van de Powerman Association weet het tij ook niet te keren. Misschien is vers bloed bestuurlijk-organisatorisch wenselijk, zodat de ooit zo grootse Powerman-reeks weer een heropleving beleeft. John heeft ongetwijfeld de beste bedoelingen, maar het moet ook hem pijn doen zijn kindje zo te zien afschalen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.