Rachel Klamer dacht ‘wat Richard kan, kan ik ook’ en wordt schitterend zesde in Sunderland – WTJ 2998

ZONDAG – Ze zal het heus niet tussentijds op Trikipedia gelezen hebben, de opmerking dat de vijfde plaats van Richard Murray ook diens echtgenote Rachel Klamer zal stimuleren tot een puike prestatie. Doet er ook niet toe, het resultaat telt. En dat is verheugend, want Rachel werd zaterdag op de WTCS Sunderland prompt zesde.

Kijk, daar kun je mee thuis komen. Vijfde en zesde. Op het allerhoogste niveau. Het tekent toch weer de klasse van twee triatleten die nota bene sinds 2005 (Richard) en 2008 (Rachel) in het mondiale circuit aan de top meedraaien. Rachels vierde Olympische Spelen komen steeds dichterbij. Formeel voldoet ze met deze zesde plaats nog niet aan de eis, maar het laatste woord is daarin het NOC*NSF . Er wordt vooral gekeken naar de WTCS-races over de OD-afstanden, de sprints zijn daaraan ondergeschikt.

Beaugrand gaat voor goud in Parijs

Cassandre Beaugrand heeft intussen haar zinnen gezet op goud in eigen land. De Française was na Hamburg opnieuw te sterk in Sunderland. Voor wie het nog niet duidelijk was: Frankrijk is momenteel de topnatie in de triathlon. Zilver was er bovendien voor Emma Lombardi en de opzet was – volgens Cassandre – om met Leonie Periault het podium geheel Frans te kleuren. Dat lukte net niet Annika Koch deed een plaatsje beter dan in Hamburg en eiste brons op.

Onder aanvoering van de Oostenrijkse Therese Feuersinger kwam een lang lint van in totaal 51 vrouwen de Noordzee uit. Onderweg was het niet altijd duidelijk om in de zee je richting te bepalen. ,,Bij het zwemmen volgde ik maar gewoon de mensen om me heen, ik had geen idee waar ik was en waar ik naartoe zwom”, lachte Rachel na afloop.

Attente Rachel

Als derde stond Beaugrand aan de kant op 4 seconden van Feuersinger en Vittoria Lopes. Op een prima zeventiende plek volgde Rachel. Ze had 23 tellen langer nodig over de 750 meter zwemmen. Een kopgroepje van zeven mocht lange tijd vooruit fietsen met de grote groep er niet ver vandaan. In die grote groep een attente Rachel Klamer.

,,De eerste twee rondes heb ik hard gereden. Toen begon mijn hamstring enigszins op te spelen en heb me in de achtervolgende groep af laten zakken om enigszins te herstellen. Als ik zo’n vijf minuten hoge wattages draai, kan ik nog in de problemen komen.” In de voorlaatste fietsronde vond de groep aansluiting bij het zevental vooraan. De T2 werd door 28 triatletes bestormd met Rachel meteen attent van voren.

Beetje stress

Haar wissel was zo snel dat ze als tweede achter Emma Lombardi het loopparcours betrad. ,,Daar kreeg ik beetje stress van. Ik dacht: vanaf nu kan het alleen maar slechter gaan.” Rachel werd ook wel voorbij gelopen door een aantal atletes, maar kwam vervolgens in haar vertrouwde loopritme om er een schitterende zesde plek uit te persen. ,,Zo close bij het podium ben ik in lange tijd niet geweest in een WTCS.” aldus een blije Rachel, die er met Richard een fraai weekend van maakte. Vijfde en zesde met vandaag ook nog een sterke estafette-atleet Mitch Kolkman erbij en hopelijk ook een goed meedraaiende Aniek Mars, hangt er misschien iets heel moois in de lucht. Zondagmiddag o 1.59 uur start dat spektakel.

Langste adem voor Beaugrand

Vooraan was Lombardi dus het vlotst uit de startblokken bij het lopen, maar al snel kwam haar landgenote Beaugrande langszij. Een drietal kilometers trokken ze samen op, daarna had Beaugrand de langste adem. Het verschil aan de finish was toch nog 18 seconden, Annika Koch volgde op 24 seconden en daarna was het de beurt aan Leonie Periault, tweede Duitse Marlene Gomez-Goggel en op zes dus Rachel. Haar looptijd was de zevende snelste; vanuit de achterhoede zette voormalig Olympisch kampioene Gwen Jorgensen nog de tweede looptijd neer. Maar de Amerikaanse verspeelde te veel tijd bij zwemmen en fietsen en finishte 24e.

Achter Rachel waren het Julie Derron, Nicole van der Kaay (enige niet-Europese in top tien), Cathia Schar en Melanie Santos die de top tien compleet maakten. De drie Belgische triatletes bleven dit keer buiten de top tien: Jolien Vermeylen twaalfde, Valerie Barthelemy 26e en Claire Michel 30e. De Belgian Hammers kiezen vandaag in hun kwarter voor Jolien en Claire samen met Noah Servais en Arnaud Mengal.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.