Claudine interviewt Philippe Bosshard; voor 88 procent verbrand maar deelnemer Challenge Almere

DONDERDAG – Nadat de Amsterdamse Hawaii-gangster Claudine Jansen spontaan ultra-triatlete Anna Bednarczyk voor Trikipedia interviewde, kwam het idee om dat vaker te doen. Want niks leuker dan (tri-)atleten, die met elkaar in gesprek gaan. Claudine is mondhygiëniste, bakt graag taarten en is getrouwd met journalist Jim Jansen, broer van cabaretier/presentator Dolf Jansen. Haar tweede interview is wederom bijzonder en wel met de Zwitserse triatleet Philipp Bosshard. Volgende week doet hij mee in Almere, we gaan hem allemaal aanmoedigen!

Philipp

In 2019 ontmoette ik Philipp Bosshard op een trainingskamp in Fuerteventura. Zijn verhaal kroop letterlijk onder mijn huid.

In 2014 kreeg hij een ernstig arbeidsongeluk waarbij hij 88 procent van zijn huid verbrandde. Met grote gevolgen: 13 uur operatie, 2 maanden kunstmatige coma en 12 maanden op de intensive care. Vervolgens revalideerde hij een jaar lang.

En daar stond hij dan op Fuerteventura, een week lang intensief aan het trainen voor een triatlon. `Wauw, wat een sterk persoon is dat’, was mijn gedachte. Hij was sympathiek en kon open over zijn lot vertellen. Natuurlijk zei hij ook dat er veel moed voor nodig was om deze stap te zetten. Het was een grote uitdaging om zich in het openbaar te laten zien. Zijn huid is bedekt met littekens. Zijn neus is gereconstrueerd en zijn haar groeit niet meer.

Anno 2023 traint en woont hij in St. Moritz. Hij woont zelfstandig in een appartement en traint samen met de topsporters waaronder ook met Els Visser.

Op 9 september gaat hij hier in Nederland deelnemen aan de Challenge Almere. Zijn eerste lange afstand Triatlon. Ik mocht hem interviewen en wil hem graag aan jullie voorstellen.

Wat voor sport deed je voorheen?
,,Mijn passie lag bij turnen en snowboarden.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met triatlon?
,,Bewegen was onderdeel van de therapie. Mijn huid heeft veel littekenweefsel en heeft daarom constante mobilisatie nodig. Eerst mocht ik lopen. Later kwam het fietsen en zwemmen. Om mijn uithoudingsvermogen voor het dagelijks leven te verbeteren, zodat ik zonder pauze een verdieping omhoog kon lopen, ben ik gaan hardlopen samen met mijn toenmalige sportfysiotherapeut, Francesca Brenni. Ik wilde voor mezelf een manier vinden om elke dag te blijven bewegen die me zou motiveren en, indien mogelijk, zonder daarvoor naar een ziekenhuis of kliniek te hoeven gaan. Van Francesca moest ik mezelf altijd nieuwe doelen stellen. We besloten om samen een wandeling van 2 uur te maken. Nadat ik dit doel had bereikt, wilde ik gaan hardlopen. En dus zei ik tegen haar: ‘Op een dag wil ik een triatlon doen.”

Wat vond jouw dokter en therapeut daarvan?
,,Ze dachten dat ik voor altijd een patiënt zou blijven.”

Welke van de 3 onderdelen doe jij het liefst?
,,Zwemmen, want dat voelt het beste voor mijn huid. Ik voel me daar het prettigst bij. Soms als ik zo mooi door het water glijd, lijkt het bijna alsof ik vlieg.”

Wat zijn voor jou de nadelen van triatlon?
,,Oververhitting: ik kan alleen meedoen in koelere klimaten. Tijdens het hardlopen heb ik vaak een koelvest nodig. Dat betekent twee kilo extra gewicht. En Mobiliteit. Mijn huid beperkt mijn mobiliteit omdat het niet zo flexibel is. Ik merk dit vooral tijdens het zwemmen. Daarnaast is zuurstof een ding, omdat ik 30% minder longvolume heb, en daardoor kan ik minder zuurstof opnemen. Dit geeft soms problemen voor de spieren. Daarnaast mag ik echt niet vallen, want schaafwonden brengen mijn huid in gevaar, die niet echt terug kan groeien.”

Hoe doe je dat met fietsen?
,,Bij dat onderdeel is het motto: neem geen risico’s.’’

 

Hoe is je leven vandaag?
,,Ik woon sinds november 2021 in het Engadin. Ik ben ambassadeur en probeer andere mensen te motiveren met mijn verhaal. Ik begeleid ook gelijkgestemde mensen en probeer ze met mijn verhaal een manier te tonen om terug te keren naar een bevredigend leven.’’

Ik zag dat je een spreker en ervaringsverteller bent. Wat zou je tegen mensen willen zeggen?
,,Ik wil laten zien dat een nieuw begin mogelijk is. En dat het de moeite waard is om te beginnen na een noodlot.’’

Wat is je grootste doel?
,,Challenge Almere finishen. Classificatie in paratriatlon, start bij WK-wedstrijden.’’

Tot slot, wat is jouw levensmoto?
,,Kom terug. Ga door!” 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

nl_NL_formalDutch