Challenge Samarkand voor favorieten Frederic Funk en Ellie Salthouse; Rutbeek voor Luc en Esther; Update Knokke – WTJ 3056

ZONDAG – We komen bij de eerste zondaguitslagen. In Knokke-Heist is voor het eerst sinds tien jaar weer een Belgische Ironman 70.3 gaande. Op kop gaan Pieter Heemeryck en Kyle Smith over de boulevard. Bij de vrouwen stevent Lucy Buckingham af op de zege.

Heel ver oostwaarts is zojuist de Challenge Samarkand afgelopen. De historische stad in Oezbekistan vormde het decor van deze nieuwe Challenge-race, al was er onder de World Triathlon-noemer al langer een wedstrijd. En dat bleek ook wel, want de organisatie was zeer bedreven.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Frederic Funk in 3.38.34 en de Australische Ellie Salthouse. Drie minuten na Funk kwam snelste zwemmer Aaron Royle over de finish. Brons ging naar de Portugees Felipe Azevedo. Nederlandse pro’s gingen niet van start en ook de wel in Oezbekistan aanwezige Sebastian Kienle moest zich vanochtend ziek afmelden. Jammer voor de Duitser, bezig aan zijn afscheidstournee.

Met hoge snelheden reden de triatleten door de stad, die doet denken aan de sprookjes uit 1000-en-1-nacht. Funk wisselde met voldoende voorsprong om de eindzege te pakken.

Topfavoriete Ellie Salthouse (inmiddels goed voor liefst 36 Ironman 70.3-halve Challenge overwinningen) maakte die status volledig waar. Al bij het zwemmen kwam de Australische als eerste aan de kant en daarna vergrootte ze haar voorsprong op de Britse Emma Pallant-Browne alleen maar. Die kreeg het bovendien zwaar tijdens het lopen, zodat de marge tussen de Ellie en Emma haast tien minuten was. Citroentjesfris kwam de winnares over de finish, dodelijk vermoeid legde de nummer twee de laatste meters af. Brons ging naar Margie Santimaria, 16 minuten achter Salthouse, die de wedstrijd al snel van alle spanning beroofde.

Rutbeek triathlon voor Luc en Esther

Terug naar Nederland. De Rutbeek triathlon vandaag, het recreatiegebied even buiten Enschede. De kwart triathlon is daar gewonnen door Luc Henderik. De tweede plaats kwam terecht bij Rimko Winter op 5,5 minuut en derde was Emiel Sanders. Alleen Luc bleef met 1.58.46 uur onder de twee uur. Al na het zwemmen had hij 1.20 min. op de concurrentie, dat werd gaandeweg dus steeds meer.
Johan van Zanten en Tristan Vlogman maakten de top vijf vol.

Snelste vrouw was Esther Exterkate in 2.16.33 uur. Twee minuten later volgde Carla van Rooijen, still going strong. Brons ging naar Olga Elling.

De 1/8e werd royaal gewonnen door Koen Wiggers. Joep Zanen finishte tweede en de Italiaan Niccolo Botteghi koos voor Rutbeek in plaats van Emilia-Romagna en finishte als derde. Jasmin Siersema – gisteren nog de verrassing in Roermond bij de TC – was nu al weer de snelste op de 1/8e. Zus Anne Siersema eindigde tweede en Angelique van Leeuwen derde.

Bijna alle teams waren gisteren in Roermond, behalve de 2e Divisie Noord. Die hadden hun finale in en aan de Rutbeek. De winst ging naar Triteam Groningen 3 met David Scheffer, Remi Thuss, Vincenz Frey (ook dubbel Roermond-Rutbeek) en Manuel van Wijk. Individueel ging de zege op deze sprint triathlon naar Daan Jacobs van Aquapoldro.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.