Eerste dag WK Pontevedra; NTB-resolutie over minimum leeftijd; Medaillespiegel; Agenda – WTJ 3067

VRIJDAG – Op de eerste wedstrijddag van het WK triathlon in Pontevedra kwamen de Agegroupers in actie. Een groot aantal atleten draait een dubbel programma: vandaag de super sprint over 300 meter zwemmen, 6,4 km. fietsen en 1,6 km. lopen en zondag volgt dan nog de standaard afstand. Wellicht dat sommigen het dan bij aquabike houden, maar ook dat is dus een WK.

In de preview lieten we al weten dat er op de eerste wedstrijddag geen Nederlanders in actie zouden komen. Derhalve staan we ook nog niet in de eerste medaillespiegel na de AG-ers super sprint. Het zijn de landen met de grootste afvaardigingen, die de meeste medailles in de wacht sleepten vandaag.

Deelnemers van 15 tot 86 jaar

Altijd weer bekende namen aan de start: Grzegorz Zgliczynski, Udo van Stevendaal, Denis Pierrat, Gabriele Keck, Nicole Best en Donna Smyers. En ook van de 15-jarige Raphael Lima tot de 86-jarige John Charman en Judith McKay.

Over leeftijden gesproken. Namens de NTB presenteerde Martin Breedijk tijdens het congres een resolutie om de regels te veranderen zodat er geen 15-jarige meer deel kunnen nemen aan internationale elite wedstrijden. World Triathlon, speciaal ook de medische, coaches en athletes commission, onderstreept dat dit nodig is en gaat er aan werken. Daarop is de resolutie ingetrokken, omdat het doel bereikt is. Dit alles in het kader van Veilig Sportklimaat.

Pussy parents

Martin legde het ons na afloop nog even uit. ,,Ik was echt zeer verbaasd dit jaar opeens jubelende berichten van Super League op Twitter te lezen over een 15-jarige atlete die meedeed om de prijzen. Waar het vooral om gaat is het beschermen van jonge atleten tegen ‘pushy parents’ en/of coaches. Onderzoek heeft uitgewezen dat nog geen tien procent van de top junioren het later ook maakt bij de elites. Dat is niet de ontwikkeling, die wij wensen.”

Dan de medaillestand na de eerste dag. De Belgen hebben met Julien Vanbellaiengh een eerste bronzen plak te pakken.

1.USA 9-7-9
2.GB 5-5-4
3.Duitsland 4-3-3
4.Spanje 2-2-5
5.Canada 2-2-2
6.Nieuw-Zeeland 2-2-1
7.Polen 1-1-1
8.Frankrijk 1-1-0
9.Italie 1-0-1
10.Mexico 1-0-0
Portugal 1-0-0
Zuid-Afrika 1-0-0
13.Australie 0-2-0
14.Ierland 0-1-0
Slowakije 0-1-0
16.Belgie 0-0-1

Het weekend ziet er verder nog lekker gevuld uit met overal wedstrijden. WK Pontevedra, WK partriathlon Pontevedra, WX XTerra Trentino, EK Mixed Relay La Baule, Ironmans op zeven plaatsen in de wereld, waaronder de zeer druk (3800 deelnemers!) bezochte race op Jones Beach, New York. Challenge is neergestreken in San Remo, het is het weekend van de Elbaman en ook in eigen land zijn we met Zwolle, Hulst, Hengstdijk en Alphen aan den Rijn nog niet aan het eind van het seizoen. Iedereen veel plezier bij de wedstrijden, waar dan ook!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.