Menno Munster verrassende winnaar Egmond; Marielle Trouwborst snelste vrouw; Spaanse zege IM 70.3 Pucon – WTJ 2730

ZONDAG – Niet titelverdediger Yennick Wolthuizen, ook niet Wouter Dijkshoorn of outsider Michel Butter. Nee, het combiklassement in Egmond aan Zee werd dit weekend gewonnen door Menno Munster uit het Noord-Hollandse Oudorp. Hij boekte zelfs een royale zege, want ruim 2,5 minuut later was het Yennick Wolthuizen uit Ouddorp (met twee d’s) op een tweede plaats. Wouter Dijkshoorn wist wel iets goed te maken op Yennick, maar het verschil was toch nog een minuut tussen beide favorieten. De Amsterdammer eindigde derde. Achttien seconden bleef Michel Butter verwijderd van een podiumplaats. De Castricummer eindigde vierde.

Munster noteerde een halve marathontijd van 1.13.31, Butter deed er 1.14.35 uur over. Wolthuizen bleef op 1.16.07 steken en Dijkshoorn snelde naar 1.16.03 uur. De winst op de 48e halve marathon van Egmond ging naar de Belg Soufiane Bouchikhi in 1.07.31 uur. (Oud-)duatleten als Vincent Bierinckx (9e in 1.10.01), Dennis Licht (12e in 1.10.41) en Niels te Pas (15e in 1.12.02) deden het voortreffelijk op het strand en duinen van Egmond. Het zou natuurlijk aardig zijn om al die ‘Egmond-duatleten’ ook eens in een andere crossduathlon aan het werk te zien. Wie weet komt dat snel genoeg.

Marielle Trouwborst hield stand aan de leiding, nadat ze gisteren al de snelste in de strandrace Egmond-Pier-Egmond was. De veel bekendere triatletes Dieuwertje Bax en Trudy Veenstra waren de nummers twee en drie bij de vrouwen. Topmaster Monique Verschuure steeg naar de vierde plaats nog voor negenvoudig winnares Alieke Hoogeboom. Roxanne Knetemann eindigde op een zevende plaats. Maaike Vooren zag zichzelf op plaats twaalf terug in het eindklassement.

Foto: Lucienne Groenendijk

Ironman 70.3 Pucon voor Spanjaard Lopez

In een startveld met hoofdzakelijk Zuidamerikaanse deelnemers, was de Spanjaard Antonio Benito Lopez de snelste. Hij volgt daarmee zijn illustere landgenoot Javier Gomez op als winnaar van de Ironman 70.3 in het Chileense Pucon. Barbara Riveros won voor eigen publiek.

De klassieker in Chili is tradiegetrouw de openingswedstrijd van de 170 Ironmans en Ironmans 70.3. Achter Lopez werd de Chileen Martin Ulloa en de Amerikaan Marc Dubrick tweede en derde. Na het zwemmen was Ulloa de sterkste in 23.53 minuten met de Argentijn Flavia Morandini op een tweede en Martin Baeza Munoz op een derde plaats. Kort daarachte kwam favoriet Reinaldo Colucci uit het Lago Villarica. Op driekwart minuut van Ulloa volgde Lopez.

Bij het fietsen vormde zich een kwartet vooraan, bestaande uit Colucci, Munoz, Ulloa en Lopez. Gevieren begonnen ze aan het lopen, waarbij de Spanjaard meteen over de beste benen bleek te beschikken. Colucci stapte uit, Munoz viel terug en uit de achterhoede kwam Dubrick opzetten. Aan de finish greep Antonio Benito Lopez onbedreigd zijn eerste IM-zege in 3.35.13 uur. Vorig jaar brak hij al enigszins door met tweede plaatsen op IM 70.3 Swansea en Pamplona Half. Vier minuten later volgde Ulloa en bijna 5 minuten was zijn voorsprong op Dubrick. Daarna kwamen Felipe Santos, de Braziliaan en diens landgenoot Danilo Melo.

Voor Barbara Riveros was het ‘kat in het bakkie’. De wereldtopper finishte in 4.26.48 uur. Zij bleef de Argentijnse Romina Biagioli 13 en de Amerikaanse Brittany Higgins ruim 19 minuten voor. Een tweede Chileense Florencia Vasquez eindigde als vierde. Na het zwemmen was de Chileense Macarena Salazar nog nipt voor Riveros uit het water gekomen. Op de fiets groeide de voorsprong van de thuisfavoriete uit tot 10 minuten en het werd haast de dubbele marge na de halve marathon. Het was voor Barbara Riveros de zesde keer dat ze deze Chileens triathlonklassieker (eerste editie was in 1987) op haar naam schreef, een record. Het was haar negende IM 70.3-overwinning. Vorig seizoen was ze vooral in Franse wedstrijden actief en won onder meer Aix en Provence en Alpe d’Huez.

Alex de Boer finisht Pucon

Exact 1681 triatleten haalden de finishlijn tegen het magnifieke decor van Pucon. Daaronder drie Nederlanders, een van hen is de grote man achter De Boer-wetsuits namelijk Alex de Boer. Alex riep zijn fans op geduld te hebben mochten ze hem via tracker willen volgen. Zijn halve was net binnen de 7 uur klaar.

ZONDAG 8 JANUARI: IRONMAN 70.3 PUCON (CHL)
M:
1001.Tom Wijmenga 6.35.01 (141e M30)
1169.Alex de Boer 6.56.13 (51e M55)
V:
190.Sandra Jenniskens 7.02.20 (46e F30)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.