Franse overheersing op het WK Xterra met Serrieres en Billouin; schitterend brons voor Diede Diederiks, Gouden Ingrid van Lubek in D50, Trudy Veenstra brons D30 – WTJ 3069

ZATERDAG – Terwijl op de weg het wereldkampioenschap triathlon in Pontevedra gehouden wordt, zijn in het veld/bergen etc. de crosstriatleten onderweg op hun wereldkampioenschap XTerra. Niet langer op Maui, zoals we weten, het eiland in de Stille Oceaan wat afgelopen zomer nog zo hard getroffen werd door natuurgeweld. Nee, het speelt zich sinds vorig jaar af in het Italiaanse Trentino.

De Fransman Arthur Serrieres maakte zijn favorietenrol waar. Hij kroonde zich tot de nieuwe wereldkampioen XTerra. Landgenoot Felix Forissier eindigde op een tweede plaats en het brons ging Jens Emil Sloth Nielsen, twee dagen eerder nog de sterkste op de Short-track WK.

Ook een Franse dubbelslag bij de vrouwen. Solenne Billouin won met landgenote Alizee Paties op een tweede plaats. Daarachter knokte Diede Diederiks met de Italiaanse Sandra Mairhofer om brons. In het slotstuk snelde onze Nederlandse vedette naar haar tweede plak op drie dagen tijd: brons voor Diede! Fenomenaal.

In de race hebben we met name met Diede Diederiks een sterke troef in handen. Afgelopen donderdag werd ze al tweede op het WK short track XTerra, dat sinds vorig jaar ook officiƫle kampioenschappen kent.

De wedstrijd begon goed voor Diede. Ze kwam als zevende uit het meer van Lovano op 1.25 van de snelste zwemster Samantha Kingsford. De Nieuw-Zeelandse was daar in gezelschap van de Australische Maeve Kennedy.

Diede snel naar derde plek

Al vrij snel namen de twee Franse toppers Solenne Billouin en Alizee Paties de leiding over. Sandra Mairhofer volgde het duo op de voet. De Italiaanse hield donderdag de benen nog stil om vandaag te kunnen vlammen. Maar daarachter was het al Diede Diederiks, die de vierde plaats in nam. Na de eerste ronde was het verschil 2.20 minuten. Weer een ronde verder was Diede Mairhofer al voorbij en was ze podiumkandidate.

Bij de mannen was het Michele Bonacina, die als eerste het strakke water verliet. De Italiaan had de Duitser Jens Roth en Sam Osborne in zijn buurt. Beste Nederlander was Bart Cooymans op een 16e plaats na het zwemmen op 42 seconden. Quirijn Waaijenberg was er als 42e uit.

Op de mountainbike slaan de Fransen doorgaans toe en dat was op dit WK niet anders. Felix Forissier en Arthur Serrieres trokken er samen op uit en niemand kon volgen. In de wisselzone had Ruben Ruzafa als derde 42 seconden achterstand. Bonacina en Sloth Nielsen (de wereldkampioen short track) volgden op 1.10 minuut. Bart Cooymans fietste ijzersterk brutaalweg de top tien in, maar zou dat later moeten bekopen met een zeer pittig loopnummer.

Bij het lopen waren de kaarten deels geschud, het was enkel afwachten wie van de twee Fransen het goud ging pakken. Uiteindelijk trok Serrieres aan het langste eind en finishte de Fransman 27 seconden voor zijn landgenoot. Brons voor de Deen Jens Emil Sloth Nielsen, die een succesvol WK kende (1e en 3e) en dat op 2.29 minuut van de winnaar. Vervolgens routinier Ruben Ruzafa opnieuw vierde, Sullivan Middaugh vijfde en Lukas Kocar zesde.
Quirijn Waayenberg was beste Nederlander op plaats 39. Bart Cooymans, die lang in de top tien meedraaide, moest die toppositie laten lopen bij het loodzware looponderdeel. De Brabander finishte uiteindelijk op de 48e plaats. In totaal kwamen 61 elite-deelnemers in actie. Barts tijd zou achteraf twee seconden sneller zijn dan die van Diede, hetgeen wel aangeeft hoe sterk de Rotterdamse weer was vandaag.

Er waren behalve Diede nog meer successen voor de Nederlanders. Ingrid van Lubek veroverde de wereldtitel F50, zilver was er voor Mark Waaijenberg bij de M60 en brons voor Trudy Veenstra in de F30. De Friezin was ook snelste Nederlandse vrouw bij de AGers. Dat was Ferdinand Oldeman bij de mannen.

In de categorie een mooie bronzen medaille voor Trudy Veenstra.

Een eervolle vijfde plaats voor Anne Zijderveld in D40.

Hieronder alle Nederlanders op dit WK XTerra.

ZATERDAG 23 SEPTEMBER: WK XTERRA TRENTINO (ITA)
M:
39.Mark Waaijenberg 3.03.27
48.Bart Cooymans 3.10.47
Agegroup:
48.Ferdinand Oldeman 3.14.29 (8e M40)
132.Tibor Gijssen 3.29.31 (26e M35)
152.Joost Christiaans 3.31.41 (24e M40)
158.Michael Emmerik 3.32.17 (25e M40)
232.Bart Hollemans 3.48.21 (25e M50)
233.Mark Waaijenberg 3.48.38 (2e M60)
264.Rens Sterk 3.57.21 (29e M50)
290.Zeger Zeilemaker 4.04.54 (36e M50)
355.Leo van Egmond 4.37.20 (8e M65)
V:
3.Diede Diederiks 3.10.49
Agegroup:
13.Trudy Veenstra 3.53.55 (3e F30)
22.Anne Zijderveld 4.00.21 (5e F40)
29.Ingrid van Lubek 4.07.14 (1e F50)
101.Roelien Duiven 4.40.30 (16e F40)
116.Suzanne Kok 4.051.45 (11e F50)

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.