Slotstuk WK Pontevedra, op naar Malaga; Medaillespiegels WK Triathlon en WK XTerra – WTJ 3081

DINSDAG – De wereldkampioenschappen triathlon werden in Pontevedra op spectaculaire wijze afgesloten. De vlag ging van de lokale organisatie uit Pontevedra via World Triathlon president/IOC-lid Marisol Casado over naar de organisatoren voor volgend jaar: Malaga in Andalusië. Een Spaans onderonsje dus en daarmee is opnieuw Spanje gastland voor de Grand Final. Malaga heeft minder ervaring dan Pontevedra, maar de Spanjaarden zullen er alles aan doen om het daar nog grootser te maken.

Minder atleten dan voorheen

Casado keek terug op een geweldig sportfestijn met de bekende dankwoorden. Ze bracht eerst de felicitaties over aan Beth Potter en Dorian Coninx, twee grote rolmodellen voor de toekomstige generaties triatleten. Daarna feliciteerde ze alle kampioenen en alle 2200 atleten uit 46 landen, die mee gedaan hebben. Overigens lijkt dat aantal lager dan bij voorgaande Grand Finals, ik kan me Rotterdam herinneren waar de 3000 werd aangetikt en ook 60 landen meeliepen in de helaas verregende landenparade. Anyway, het zit er op voor wat betreft World Triathlon WK.

 

Drie keer top tien voor NL

We hebben niet alle kampioenen gememoreerd, met name de WK aquabike is enigszins buiten beschouwing gebleven ook al omdat daar geen pro’s aan mee doen. Wel hebben we natuurlijk weer alle medailles bij elkaar opgeteld om te komen tot de medaillespiegel. Het gaat hier om de medailles standard distance, paratriathlon, aquabike en super sprint distance. En dat dus in alle categorieën: van elite tot M85. In totaal aantal medailles ontlopen de Amerikanen en Britten elkaar niet veel: 66 om 58. Nederland op een keurige twaalfde plaats met ook nog eens drie top tien klasseringen in de belangrijkste wedstrijden: Mitch Kolkman (3e), Rachel Klamer (5e) en Barbara de Koning (9e). Plakken voor Gouden Geert, Marijke, Jetze, Maurits en Sanne….We hebben wel eens mindere Grand Finals gekend….

Minder was de prestatie van Maya Kingma, afgezet tegen de successen die ze tot dusverre boekte. Maar ook dat heeft zijn reden. Haar reactie op Pontevedra op haar socials was als volgt.

But feeling disappointment after yesterday’s grand final (and this WTCS season) as well. It’s been a tough year that flew by without me being able to keep up. I’ve been sick almost every month, so the base is far from good and I miss that feeling of consistent training and fitness. A 29th place was all I could do here in Pontevedra.
However, I did make the Dutch Olympic criteria back in Yokohama, we hopefully found a solution to all the health problems, and my run training is also definitely going better and better. So I have to trust the process. That’s the rollercoaster of sports. I loved the crowd here! Thank you! Maybe I was a bit too enthusiastic on the bike, but I had fun. I missed some breakaway buddy’s (and a decent hill) on the bike, though.
Het positieve is dat Maya wel plezier had onderweg, jammer genoeg komt het er in zo’n pittig jaar vol strubbelingen nu niet uit. Gelukkig zijn de Spelen nog zo’n 250 dagen ver weg, alle tijd om eraan te werken.

Medaillespiegel WK Pontevedra 2023:

1.USA 27-17-22
2.GB 18-23-17
3.Duitsland 13-8-6
4.Spanje 7-9-9
5.Nieuw-Zeeland 7-7-3
6.Frankrijk 6-7-6
7.Canada 5-4-5
8.Australië 3-3-3
9.Polen 3-1-3
10.Oostenrijk 2-1-3
11.Italië 2-1-2
12.Nederland 1-2-3
13.Ierland 1-2-2
14.Japan 1-1-0
Mexico 1-1-0
Portugal 1-1-0
Zuid-Afrika 1-1-0
18.Zweden 1-0-0
Zwitserland 1-0-0
20.Slowakije 0-2-0
21.Denemarken 0-1-2
22.Noorwegen 0-1-0
Oezbekistan 0-1-0
24.Brazilië 0-0-2
25.België 0-0-1
Kroatië 0-0-1
Saoedi Arabië 0-0-1

WK XTerra Trentino

Nu we toch bezig zijn ook de medaillespiegel van het WK XTerra in het Italiaanse Trentino er maar even bij gepakt. Gold in Pontevedra nog deels het thuisvoordeel, waardoor Spanje vierde op de ranglijst staat, de Italianen hadden weinig succes op het eigen WK. Slechts 1 gouden plak ging naar de Azzurri. Het was trouwens toch vooral een Franse aangelegenheid, je zou haast zeggen het open Frans kampioenschap XTerra. Nederland hier zevende dankzij Diede Diederiks en Mark Waaijenberg.

Medaillespiegel WK XTerra Trentino 2023

1.Frankrijk 12-9-5
2.USA 2-1-2
3.Tsjechië 1-2-0
4.Denemarken 1-0-1
5.Italië 1-0-0
Portugal 1-0-0
7.Nederland 0-2-1
8.België 0-1-2
9.Canada 0-1-1
10.Duitsland 0-1-0
11.Zwitserland 0-0-2
12.Oostenrijk 0-0-1
Slovenië 0-0-1
Spanje 0-0-1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.