Vive la France; Frankrijk rules in de triathlonwereld van 2023 – WTJ 3072

ZATERDAG – Sam Laidlow, de eerste Franse wereldkampioen Ironman, Arthur Serrieres en Solenne Billouin wereldkampioenen XTerra, Dorian Coninx opvolger van landgenoot Leo Bergere als wereldkampioen World Triathlon, Cassandre Beaugrand morgen kansrijk voor ook een wereldtitel en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Frankrijk is – minder dan een jaar voor de Spelen in Parijs – de absolute topnatie in triathlonsport. In alle disciplines.

Van  USA via GB, Australië, Noorwegen naar nu Frankrijk

Zo zit er wel een mooie lijn in de mondiale triathlonsport. De eerste topnatie was USA, de Amerikanen hadden de sport immers uitgevonden. Jarenlang heersten ze op Hawaii en op de kortere afstanden. In Europa volgden de Britten de Nederlanders (!) op als sterkste land.

Rond de eeuwwisseling waren het de Australiërs, die de toon aangaven en in de jaren daarna kwam opnieuw GB opzetten. Vervolgens verrasten de Noren ons allen met het oersterke duo Blummenfelt-Iden en nu kunnen we toch wel vaststellen dat het een-en-al Frankrijk is wat de klok slaat. Anderzijds geven alle successen tussen de Olympiades in geen garantie op een goldrush op de Spelen zelf.

Morgen weer spannende dag

Intussen volgt voor Nederland nog een spannende dag. Met Barbara de Koning hebben we wellicht nog eens medaillekansen bij de beloftes. Zij zal zeker geïnspireerd zijn door de bronzen plak van Mitch. Ook Marit van den Berg zien we in actie bij het WK U23. En daarna Maya Kingma en Rachel Klamer in het sluitstuk. Voor de WK-medailles komen ze dit jaar te kort, maar het interessant om te zien waar het tweetal mondiaal staat momenteel.

Dag twee zit er dus op en dat betekent een nieuwe medaillestand. Eentje met Nederland erin en meteen de top tien binnen!

Medaillespiegel WK Triathlon Pontevedra

1.USA 12-9-11
2.GB 6-6-5
3.Duitsland 6-4-3
4.Frankrijk 5-4-4
5.Spanje 3-4-5
6.Nieuw-Zeeland 2-3-1
7.Canada 2-3-2
8.Italië 2-0-1
9.Australië 1-3-1
10.Nederland 1-1-3
11.Polen 1-1-1
12.Mexico 1-1-0
13.Portugal 1-0-0
Zuid-Afrika 1-0-0
15.Ierland 0-1-0
Slowakije 0-1-0
17.België 0-0-1
Brazilië 0-0-1
Kroatië 0-0-1
Oostenrijk 0-0-1

Hieronder het plaatje van een aantal kampioenen, die hun titels kwamen verdedigen bij het WK paratriathlon. Da’s niet iedereen gelukt, zoals we weten. Dit is wel de top tien van de medaillewinnaars, die ook in het verleden het meest succesvol waren.

1.Jetze Plat 6-2-1 (2x goud op OS)
2.Dave Ellis 6-1-0
3.Alexis Hanquinquart 6-0-0 (1x goud op OS)
4.Daniel Molina 5-3-1
5.Stefan Daniel 5-2-1 (1x zilver, 1x brons op OS)
6.Susana Rodriguez 4-4-2 (1 x goud op OS)
7.Martin Schulz 4-4-0 (2x goud op OS)
8.Grace Norman 4-2-2 (1x goud, 1x zilver op OS
9.Elise Marc 4-2-1
10.Lauren Parker 4-0-1 (1x zilver op OS)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.