Wereldkampioenschap Pontevedra: Dorian Coninx pakt Grand Final en wereldtitel; Richard 45e – WTJ 3071

ZATERDAG – De apotheose van de World Triathlon Championship Series is wat wij nog altijd de Grand Final noemen. Plaats van handeling is dit jaar het Spaanse Pontevedra. De mannen zaterdagavond, zondagnamiddag de vrouwen.

De mannenfinale begon met als top drie Alex Yee, Hayden Wilde en Vasco Vilaca. Titelverdediger Leo Bergere stond bij aanvang van de finale vierde met direct achter hem landgenoot Dorian Coninx.

Maar het is die Fransman, die met de eindoverwinning in deze Grand Final ook zijn eerste wereldtitel pakt. In een sensationale finale.

Tot 2009 hield ITU/World Triathlon stand-alone wereldkampioenschappen, sindsdien is er het circuit met tussen de 7 en 10 wedstrijden. De finale is steevast een Olympic/Standard Distance.

Rond half zes vanavond stonden de 64 beste triatleten ter wereld op deze afstand bijeen op het ponton aan het water van Pontevedra. Het zwemonderdeel werd beheerst door de Australier Matthew Hauser. Drie seconden achter hem volgde Jonas Schomburg en Pierre le Corre en daarna het lange lint van favorieten. Bergere kwam er als 10e uit, Vilaca als 15e, de terug gekeerde Marten van Riel als 21e met Jonny Brownlee in zijn buurt. Dat het hard ging in het water bewees de 29e plaats van topzwemmer Mark Devay. Of de Hongaar had gewoon een slechte start/dag, dat kan ook.

Hij zat wel op het punt waar de groep brak en dus niet in de fietsende kopgroep wist te geraken. Dat gold ook voor de als 33e op het droge zijnde Blummenfelt, Jelle Geens als 46e op driekwart minuut en wat te denken van Alex Yee en Hayden Wilde. De beide rivalen keken te veel naar elkaar en verloren maar liefst 50 seconden, daarmee als 49e en 50e aan de kant. Op 1.08 minuut volgde dan Richard Murray. Onze vertegenwoordiger bij de mannen heeft al langer moeite met de 1500 meter open water en daar kwam helaas vandaag geen verandering in. Als 62e met nog drie atleten achter zich was er serieus werk aan de winkel voor Richard.

Bij het fietsen wordt de groep van 24 vooraan al snel geformeerd en blijft ook goed bijeen. De Fransen zitten er met vier man bij, maar ook de Portugees Vasco Vilaca. En aangezien Alex Yee en Hayden Wilde niet in de kopgroep zitten, kan de Portugees zo maar wereldkampioen worden. Maar de race is dan nog lang. Wilde heeft bovendien een penalty opgelopen door zijn badmuts te verliezen bij de uitloop van het zwemmen en niet op de juiste plek te deponeren. 15 seconden penalty later in de race voor de Nieuw-Zeelander.

Het tempo blijft hoog bij mannen vooraan met ook Marten van Riel weer in een actieve rol. De Belg pakt regelmatig de koppositie net als de Japanner Kenji Nener. Het verschil met de achtervolgende groep met Wilde loopt aanvankelijk op tot 1.15, maar in de wisselzone is het nog maar driekwart minuut. Maar goed, de Kiwi moet nog wel even stil staan in de penalty box. Voor Yee is het verloren spel. Hij komt 2.18 minuut na de kopgroep in T2 binnen en is kansloos voor eindzege en ook wereldtitel. Wat een deceptie voor de Brit. Voor Richard Murray is de slotopgave (10 km. lopen) nog lastiger. Onze landgenoot wisselt vanuit het vierde fietsgroepje als 51e op 3.33 minuten.

Het grote rekenen gaat beginnen bij aanvang van het lopen. Vilaca lijkt de beste papieren te hebben, maar niet de beste loopbenen. Daarover lijkt wel de sterke Amerikaan Morgan Pearson te beschikken. Nadat Matthew Hauser als eerste wisselt en ook even de Hongaar Csongor Lehmann op kop loopt is het Pearson die met krachtige tred weg loopt. Wilde komt terug op het loopparcours en haalt onder meer Jonny Brownlee snel bij.

Maar het is vooraan te doen voor de wereldtitel. Leo Bergere leidt de achtervolging op Pearson en omdat Vilaca terug valt is de Fransman plots weer heel dichtbij titelprolongatie. Op het 6 kilometerpunt wordt Pearson bijgehaald door onder meer Pierre le Corre.

Met het ingaan van de laatste ronde zijn drie Fransen (Bergere, Le Corre en Coninx) en twee Duitsers (Lasse Luhrs en Tim Hellwig) de mannen vooraan. Zij gaan onderling uitmaken, wie de Grand Final gaat winnen. Voor Bergere is het zaak voldoende posities tussen hem en Vilaca en Wilde te hebben. Intussen rukt Richard Murray een paar plekjes op naar een 47e plaats bij het ingaan van de laatste 2,5 km.

De uitermate spannende finale dan. Een eerste aanval van Tim Hellwig wordt gepareerd door Dorian Coninx met in zijn kielzog zijn landgenoten Le Corre en Bergere. Lurs moet dan lossen. Er blijft een kwartet over. Hellwig blijft lang op kop, maar in de ultieme eindsprint wordt hij alsnog gepasseerd door Dorian Coninx, de oersterke Fransman. Die pakt daarmee de dubbel: Grand Final en wereldtitel!

Hellwig wordt tweede, Le Corre derde en de onttroonde wereldkampioen Bergere vierde. Dorian Coninx mag dan zijn eerste elite wereldtitel pakken, hij was al eens Europees kampioen, maar ook wereldkampioen junioren en wereldkampioen U23.  De Fransman verdient 30.000 US dollars voor de dagzege en 70.000 US dollars voor de wereldtitel.

Richard Murray finisht als 45e op 4.15 minuten van de winnaar.

De eindranking van het World Championship Triathlon Series ziet er als volgt uit:

1.Dorain Coninx (Fra)
2.Hayden Wilde (Nzl)
3.Leo Bergere (Fra)
4.Vasco Vilaca (Por)
5.Alex Yee (Gbr)
6.Pierre le Corre (Fra)
7.Matthew Hauser (Aus)
8.Miguel Hidalgo (Spa)
9.Tim Hellwig (Dui)
10.Kristian Blummenfelt (Noo)
14.Jelle Geens (Bel)
16.Marten van Riel (Bel)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.