PartijvdSport gaat campagne in met (oud-)triatleten op de kieslijst; Rondje politiek – WTJ 3085

WOENSDAG – Politiek bedrijven doen we hier eigenlijk nooit en onze politieke voorkeur dient al helemaal achterwege te blijven. Toch maken we er in deze aflevering ruimte voor, vooral ter informatie. Wat je er uiteindelijk mee doet, is aan jullie.

De Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zijn op voorhand al spannender dan ooit. Oude rotten in het vak maken (eindelijk) plaats voor veel nieuwe gezichten. Die moeten de politiek, de democratie in ons land nieuw elan gaan geven. Al weet je tevoren nooit wat er van al die mooie beloftes uit gaat komen natuurlijk.

Gijs Tuinman

Als we de eerste kieslijsten afspeuren, dan worden het ook voor de triathlonfans interessante verkiezingen. We zien bijvoorbeeld Gijs Tuinman op nummer drie staan bij de BBB van Caroline van der Plas. Veel mensen kennen Gijs Tuinman vooral van de hoge militaire Willemsorde, die hem in 2014 werd uitgereikt door koning Willem-Alexander. Wij kennen Gijs ook van zijn deelname aan triathlons in Almere en duathlons, resulterend in een bronzen medaille op het NK Powerman in Venray. BBB wil hem naar voren schuiven als beoogd minister van Defensie, mocht de partij daadwerkelijk gaan regeren.

PartijvdSport

Daarmee houdt het niet op wat betreft triatleten op kieslijsten, want voor het eerst hoopt de PartijvdSport mee te doen aan de verkiezingen. Vd kan slaan op zowel ‘van de’ als ‘voor de’ overigens.

De standpunten van de partij hebben grotendeels betrekking op het bevorderen van de volksgezondheid. De partij richt zich onder meer op gezonder voedsel, meer sport en beweging, en het tegengaan van roken.

Met de slogan ‘Kwaliteit van leven loont’ gaat de PartijvdSport de campagne in. De partij is opgericht in coronatijd toen sport behoorlijk in de verdrukking kwam en de zorg onder druk kwam te staan met al die ‘ongezond levende/zieke mensen’. Afijn, daar komt nu een politieke groepering uit voort, die trouwens in 2022 al bij sommige gemeenten mee deed aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Olst-Wijhe haalde de partij een raadszetel.

Nu dan de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. De PartijvdSport heeft meteen een aantal bekende namen op de lijst staan. Let wel: de partij moet binnen twee weken eerst nog voldoende handtekeningen/steunbetuigingen binnen halen om daadwerkelijk mee te mogen doen aan de verkiezingen. Alles moet groeien, ook een nieuwe beweging in politiek Den Haag, zullen we maar denken.

Armand, Gert-Jan en Dennis op hoge posities

Maar de lijst is best interessant. Op 2 staat veelvuldig duathlonkampioen/coach Armand van der Smissen uit Tilburg, op 4 komen we steeple-chaser/triatleet Gert-Jan Liefers tegen en op 7 staat voormalig triathlonkampioen en deelnemer aan de eerste Olympische triathlon, Dennis Looze uit Assendelft. Robert Maaskant is hier in het zuiden ook geen onbekende als voormalig coach van RBC en NAC. Lijsttrekker wordt Anne Marie van Duivenvoorden, voormalig gemeenteraadslid in het Brabantse Uden.

Het wordt dus spannend of de PartijvdSport daadwerkelijk mee kan gaan doen. Als je denkt, dat is een partij waarmee ik me wel kan identificeren dan zijn de initiatiefnemers er blij met een zogeheten ondersteuningsverklaring, die ze nodig hebben om deel te nemen aan de kieskring in zoveel mogelijk regio’s. De ondersteuningsverklaring is onder andere op te vragen bij Armand. Een mail naar armandvandersmissen@home.nl sturen en de rest volgt vanzelf.

Ollongren

Of bij de VVD nogmaals Maarten van der Weijden als lijstduwer wordt opgevoerd is onbekend. Topatleet Michiel van Nispen zit al veel langer namens de SP in de Tweede Kamer en we stelden ook al eens vast dat Kasja Ollongren in haar studententijd regelmatig triathlons deed.

Zodra de kieslijsten meer en meer bekend worden, zullen we eens kijken of er nog meer politieke links te leggen zijn met triatleten/triathlon.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.