XTerra-races voorafgaand aan WK; GP duathlon Frankrijk; Pilgrimman, Doksy enz. – WTJ 3083

ZATERDAG – We duiken weer even in de afdeling ‘vergeten wedstrijden 2023’. Want door alle drukte wekelijks vallen nog wel eens wat races tussen wal en het schip. Op rustiger momenten komen we er dan alsnog op terug, puur omdat we naar compleetheid streven.

In de aanloop naar het WK XTerra in Trentino waren er verschillende wedstrijden uit dat circuit. De offroad race op Ameland hebben we uiteraard al belicht. O ja, dat Wouter Dijkshoorn uiteindelijk afgelopen zaterdag niet mee deed in Itali√ę, had een reden. Hij was jarig en dat mocht ook wel eens gevierd worden. Je kunt geen 365 dagen in het jaar topsporter willen zijn, toch? ūüėČ

XTerra Whistler en Bromont

De andere races waren in Canada, in Whistler om precies te zijn. Ooit daar ook een Ironman/Challenge, nu dus XTerra. De zeges gingen naar de Canadezen Nathan Killam en Christy Drever. Bij de mannen was Elliot Holtham uit Canada tweede en de Belg Joeri Deleebeeck derde. Tweede en derde vrouw waren Andrea Burley en Genevieve Evans. Zoals op de feature te zien, was ook de jeugd volop actief in deze XTerra. Eerder die maand in Bromont een tweede Canadese XTerra. Hier wonnen Xavier Plouffe en Carolyn Guay, allebei uit het gastland. Van de Japanse XTerra in Marunuma kunnen we de namen niet lezen: Japanse tekens blijven voor de gemiddelde Europeaan vrij lastig….

XTerra Sumava

Ook in Sumava, Tsjechische Republiek was begin september een XTerra, maar dan over de langere afstanden. De Duitser Sebastian Kuefner deed er 4.17.15 uur over, de winnende tijd. Tweede was de Est Rait Pallo en derde de Duitser Uwe Kramp. Ook een Duitse victorie bij de vrouwen middels Eva Dengler in 5.21.53 uur. De Tsjechische vrouwen Lucie Hraby en Monika Svoboda werden tweede en derde.

GP duathlon Avallon

Dan nog naar een van de weinig duathlons op de weg. De sport leeft vooral in Frankrijk enorm. De divisiewedstrijden of beter gezegd Grand Prix zijn ijzersterk bezet. Dat ervaarde nationaal sprintkampioene Karin Nieuwenhuijsen in de GP-finale in Avallon. Ze moest maar liefst 37 Рvooral Franse Рvrouwen voor laten gaan.38e dus in een topveld. De winst was voor Emma Wasser, tweede Camille Laurent. Na beide Françaises was het de Belgische Jeanne Dupont op een derde plaats. Bij de mannen ook een compleet Frans podium: Andre Valentin, Adrien Pilleux en Remy Guerineau.

Pilgrimman, Patriot Half en Best in The West

Nog een aantal halve triathlons, die ons te binnen schieten. De Pilgrimman in het Amerikaanse Carver. Gewonnen door Nathaniel Thomas in 4.26.29, maar Angela Naeth was nog veel sneller. Weliswaar was ze de enige pro in het veld, maar de 4.22.07 uur was toch wel een klinkende overall overwinning. Er deed ook een Nederlander mee, die tiende werd. Van de 129 deelnemers.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER: PILGRIMMAN, CARVER (USA)
M:
10.Magnus Hermans 5.02.49 (2e M25)

Nog een paar kleinere halve triathlons in Amerika; de Patriot Half Williamsburg. 120 deelnemers en John Weber winnaar in 4.47.42 uur. De snelte vrouw kwam al als derde binnen: Joanne Gribler in 4.59.32 uur. Verderop in het grote Amerika was de Best In The West Triathlon. Het stadje heet lieflijk ‘Sweet Home’. Hier zeges voor Kevin Le in 4.29.31 en Zoe Lefrancois-Hanson in 5.22.43 uur.

De Tsjechische Republiek wordt weliswaar nu pas ontdekt door Ironman, races zijn er al jaren. Zo is er in Doksy een bekende halve triathlon. Dit jaar werd ze gewonnen door Jakub Stapnik en Рal weer voor de vierde keer Рdoor Helena Kotopulu. Hun eindtijden: 4.07.57 en 4.42.27.  In totaal 148 deelnemers.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.