Claudine interviewt Richelle van Helten: ‘Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt’

DONDERDAG – Als we naar aantal gefinishte hele triathlons kijken, dan is Trijnie Roozendaal-Rep in Nederland nog altijd veruit recordhoudster met 50. Vanuit triathlondorp Oud Gastel is een triatlete hard op weg om ook heel wat volledige triathlons te volbrengen. Richelle van Helten heeft er inmiddels veertien op haar naam staan. Een daarvan was in Klagenfurt, de anderen waren allen in Nederland: Almere, Gelreman, Frysman en Maastricht. Eigenlijk heeft ze sinds Maastricht 2018 geen enkele Nederlandse hele overgeslagen.

In Almere kwamen leeftijdsgenotes Claudine Jansen en Richelle elkaar voor, tijdens en na de wedstrijd tegen. Alle reden voor Claudine om voor Trikipedia een interviewtje te houden. We gaan terug naar 9 september, de Flevopolder….

=========

In de vroege ochtend in Almere, tijdens de Challenge 2023, ruim anderhalf uur voor de wedstrijd ontmoet ik Richelle. Ze spreekt me aan en herkende mij van de wedstrijd in Maastricht vorig jaar. Samen liepen we de laatste voorbereidingen voor de wedstrijd na en daarna begaven we ons naar de start. Ondertussen kwamen er ontzettend veel verhalen los over welke wedstrijd ze niet al had gedaan. En hou je vast, ze vertelde dat ze net twee weken geleden de Gelreman had gedaan…

Al kwijt met zwemmen

Bij de zwemstart was ik haar al kwijt. Later hoorde ik dat ze bij het zwemmen al een PR had gehaald en ze liep in die hitte 15 minuten voor mij. Ik dacht al, wat een super topper is dat. In Almere was zij derde Europese vrouw en tweede bij het Nederlandse kampioenschap. Zij appte mij de volgende dag, waar ik was. Blijkbaar had ik het podium de derde plek van de Nederlandse kampioenschap gehaald, zonder dat ik het door had. Diezelfde avond bedacht ik dat ik haar wilde
interviewen, hetgeen ik meteen de week erna deed.

Dag Richelle. Hoe vaak train je?
,,Elke dag”

Heb je nooit een rustdag?
,,Eigenlijk niet, ik train op gevoel. Als ik echt moe ben dan niet. Dat is ongeveer 4 keer per jaar.”

Wanneer ben je begonnen met triatlon?
,,Dat was in 2016. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger alleen wist dat er een triatlon in Oud Gastel was, omdat het hele dorp afgezet was. We moesten altijd vroeg het dorp uit en zo laat als mogelijk weer naar huis gaan. Ik was een fanatieke windsurfer sinds mijn achtste en later is dat Kitesurfen geworden. Dus de hele dag weg te zijn was niet moeilijk.”

Je deed je eerste achtste in 2016 en ik begreep dat je moeder vol trots aan de finish stond. De dag erna hadden jullie vreselijk nieuws. Wat gebeurde er?
,,Mijn moeder kreeg die dag het fatale nieuws dat ze alvleesklierkanker had. Samen met mijn broer had ik mij voor de Rotterdam Marathon ingeschreven. De geboortestad van mijn moeder. We wilden dat ze nog een stipje aan de horizon had. Helaas heeft ze het niet meer gehaald.”

Ik begreep dat je daar juist heel veel kracht hebt uitgehaald. Hoe verklaar je dat?
“Ja dat klopt. Ik denk omdat ik doe wat ik leuk vind. En je lichaam kan veel meer aan dan wat je denkt.”

Zij zal ongetwijfeld erg trots zijn geweest.
,,Ja zeker!”

Wanneer deed jij je eerste Full Distance?
,,Dat was in 2018, in Maastricht.”

Ik begrijp dat je ondertussen al 14 hele triatlons hebt afgelegd. Wat is je favoriet top-3?

,,Op 1. De Gelreman 2021: geweldige wedstrijd na het coronajaar, super sfeer, te koud, nat en winderig voor augustus, maar dik genieten en totaal onverwachts op het podium.”
,,Op nummer 2. De Frysman 2022: zes dagen na IM Klagenfurt genieten van de hoge golven op het IJsselmeer, de wind volle bak tegen met fietsen en lopen, maar de bijzondere sfeer van de Frysman is weergaloos. Jammer dat de wedstrijd er (even?) niet meer is.”
,,En dan nummer drie. De Challenge Almere 2023: eindelijk weer een warme editie, super sfeer ander parcours en een dikke pr voor mijn zwemmen.”

Heb jij eigenlijk een coach?
,,Nee, ik doe alles zelf. Alles op eigen gevoel. Ik geef ook intervaltrainingen en doe nu de trainersopleiding van een jaar.”

Waar haal jij je informatie vandaan?
,,Ik heb opleiding voedingsconsulent gedaan, daar heb ik veel informatie vandaan. En ik werk bij Cosun Beet Company. Ik weet veel over voeding en haal mijn informatie van het internet en uit de boeken. En natuurlijk heel veel met mensen praten.”

Heb je een Guilty Pleasure?
,,Snoep, dat is heerlijk!”

Neem je iets van supplementen?
,,Nee, alleen chocolademelk, dat is mijn hersteldrank.”

Wat is jouw wedstrijdvoeding?
,,Ik ben een buitenbeentje. Op de fiets eet ik krentenbollen en eierkoeken.”

Wat is jouw grootste wens?
,,Toch wel Kona. Vorige jaar in Maastricht was er helaas maar eéén ticket en werd ik nummer drie. De tweede plek die nam het ticket en dat was zuur. Zeker omdat bij andere agegroups er zoveel tickets beschikbaar kwamen die ze haast niet kwijtraakten.”

Tijdens bijna alle races staat je man Jeroen langs de kant. Hoe beleeft hij het?
,,Hij vindt het leuk. Hij is motorrijder en maakt ook veel tochten.”

Naast alle sport werk je full time en zit je in het bestuur van de triatlon Oud Gastel. Gaat dat allemaal goed?
,,Je moet soms schipperen. Maar ik vind trainen heerlijk. Ook al is het soms maar tien minuten hardlopen. Dat geeft rust ook voor mijn geest.”

Laatste vraag, ik hoorde iets over de groep die jij traint met hardlopen. Dat blijkt een bijzondere vereniging te zijn?
,,Het heet: TOGA (Triathlonclub Oud Gastel). Je moet man zijn, bierdrinken en een veranda hebben!”

Waarom een veranda?
,,Voor de barbecue.”

Dank je wel Richelle, voor het fijne gesprek, aldus Claudine. Als zijnde zelf deelneemster vorig jaar op Hawaii is onze vaste interviewster er  inmiddels zeker van: ik ben ervan overtuigd dat Richelle eerdaags nog naar Kona gaat.

En wij zijn dankzij het gesprek weer veel wijzer geworden over Richelle. Als mede-bestuurslid van Triathlon Oud Gastel hoorden we bekende dingen, maar Claudine wist ook hele verrassende zaken bij haar naar boven te halen waar zelfs wij als plaatsgenoten geen weet van hadden. Dank!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.