Niek Heldoorn en Els Visser slaan direct toe op Ironman Nieuw-Zeeland: tweede en slot voor WK – WTJ 3236

ZATERDAG – Naast Israman en XTerra Oman begon vrijdagavond Nederlandse tijd ook de Ironman Nieuw-Zeeland. In en rondom Lake Taupo. De race was met twee Nederlandse vedettes namelijk Niek Heldoorn en Els Visser interessanter dan ooit. En als die dan ook nog eens het wedstrijdverloop bepalen. Zowel Niek als Els pakken een tweede plek en zijn daarmee begin maart al verzekerd van deelname aan het WK. Grandioos!

Niek had zelfs enige tijd zicht op de eindzege tot Steven McKenna er alsnog voorbij kwam. Voor titelverdedigster Els was de tweede plaats het hoogst haalbare dit keer: wereldkampioene 2022 Chelsea Sodaro was niet te kloppen.

Niek treedt zo nog meer in de voetsporen van zijn vader Frank. Niet dat de deelname aan het WK in Nice (15e) niet telde, maar ja….Kona Hawaii. Daar doen we het toch allemaal voor. Als jong kereltje vergaapte Niek er zich al aan. Hij kan zo de erelijst opdreunen met hun eindtijden erbij. Een erelijst waar ie wellicht zelf ook nog ooit op komt te staan. Het komt almaar dichterbij.

Eerst nog even naar de halve afstand eveneens in Taupo.

Williams en Talviste winnen IM 70.3

De halve oftewel Anzco Foods Ironman 70.3 Taupo was op dezelfde dag en uiteraard eerder klaar. Thomas Williams uit Nieuw-Zeeland won de agegroup-only race in 4.06.04 uur. De Amerikaan Benjamin Tuttle finishte op bijna 3 minuten als tweede en Kiwi James Matthews was de nummer drie in 4.11.34 uur. Ook daarna was de top tien gekleurd met Nieuw-Zeelanders, behalve de Brit Matthew Hallam, die negende werd. Beste van de zes Nederlanders was Jochem Loos.

De Nieuw-Zeelandse vrouwen werden in eigen huis verslagen door Merle Talviste uit Estland. Zij scoorde een snelle 4.32.48 uur. Zilver ging naar Hannah Maher uit Nieuw-Zeeland in 4.37.19 uur en brons voor haar landgenote Nikkola Matthews in 4.40.57 uur.

ZATERDAG 2 MAART: IRONMAN 70.3 TAUPO (NZL)
M:
111.Jochem Loos 5.05.33 (15e M30)
151.Michiel van Amerongen 5.18.36 (28e M35)
190.Sem Eijwoudt 5.27.40 (19e M25)
231.David Boerwinkel 5.41.56 (22e M40)
334.James-Hardu Rorimpandey 6.27.32 (28e M18)
363.Arjan Hulsman 6.42.55 (55e M35)

De hele, daar ging het om

Maar het was ons natuurlijk om de hele te doen. Konden onze beide toppers al meteen bij de eerste de beste gelegenheid een WK-ticket bemachtigen? Niek Heldoorn en Els Visser waren van plan hun huid zo duur mogelijk te verkopen. De start van Niek was veelbelovend. Samen met de Amerikaan Justin Metzler nam de Nederlander meteen de leiding. Al snel scheidde zich een kwartet triatleten af van de rest in het 20.5 graden warme Lake Taupo, waarbij wetsuits waren toegestaan. Op het strand voerde Michael Boult het viertal aan, gevolgd door Metzler, Steven McKenna en…Niek Heldoorn. De volgende groep zwemmers volgde op 2.20 minuten.

Bij het fietsen namen McKenna en Niek meteen de kopposities in. Topzwemmer Boult viel ver terug, Metzler volgde na 15 km. op 43 seconden. Maar de Amerikaan knokt zich terug. Na 30 kilometer waren ze met drie vooraan en was het Mike Phillips, die serieus de achtervolging inzette en al op 43 tellen passeerde.

 

Na 45 kilometer was het vooraan opnieuw een kwartet geworden, nu met Phillips erbij. Een sterk loper bovendien, geen man om mee te nemen naar T2. Niek deed veel kopwerk, maar loste ook goed af. Zodat het tempo hoog bleef. Te hoog voor McKenna en Metzler, die na 104 km. respectievelijk driekwart minuut en twee minuten moesten toegeven.

Daarna was het Mike Phillips die op avontuur ging. Na 119 km. was zijn voorsprong al 1.24 op Niek en op McKenna, die zijn tweede adem gevonden had. Metzler ‘zwom’ daartussen en Ben Hamilton voerde een achtervolgend groepje op de vijfde positie aan.

Na 153 km. Philips voorop, dan Niek op 1.57 en vervolgens McKenna op 2.02 en Metzler op 3.08 minuten. De verschillen liepen in de laatste fietskilometers niet verder op. Dat moest wel een spannende marathon opleveren. McKenna zette als eerste de jacht in op Mike Phillips en nam op 20 kilometer de leiding over. Phillips en Heldoorn vonden elkaar en liepen even samen.

Nieks looptempo

Nieks looptempo lag echter hoger dan van de snelste fietser van de dag, Mike Phillips. Stukje bij beetje kwam McKenna dichterbij en met nog elf kilometer voor de boeg nam Niek gewoonweg de leiding. Toen de voorsprong vier kilometer verder al een halve minuut was, leek de Nederlander zich op te mogen maken voor een grandioze en historische overwinning. Niet eerder won een landgenoot deze race namelijk.

Steven McKenna had echter ook nog wat energie over. Hij was het die alsnog in de slotfase voorbij ‘onze man Down Under’ liep en de race naar zich toe trok. De eindtijden lagen net boven de acht uur: 8.01.13 voor McKenna en Niek Heldoorn magnifiek tweede in 8.03.46 uur. Stuivertje wisselen ook nog bij brons, want Ben Hamilton – die van ver in de race moest komen – stoof Mike Phillips nog voorbij en werd derde in 8.08.13 uur. Phillips kwam aan op 8.10.58 uur.

Voor McKenna was het zijn eerste Ironman-zege. Verderop in de uitslag vinden we de Amerikaan Colin Szuch op een vijfde plaats en Matt Kerr zesde. De terugval van Justin Metzler was enorm. Zijn achterstand op McKenna was ruim een uur, hij werd er tiende pro mee. En ook de beste zwemmer Michael Boult viel terug naar een elfde plaats in 9.11.50 uur.

In de vrouwenrace zaten na 3,8 km. zwemmen vijf vrouwen nog redelijk bijeen: Jocelyn McCauley, Regan Hollioake, Meredith Kessler, Chelsea Sodaro en Barbara Riveros. Drie Amerikaansen, een Nieuw-Zeelandse en een Chileense. Els Visser incasseert een ingecalculeerde achterstand van 5.20 minuten. Ze stapt als zevende aan wal. Emily Donker besloot op het laatst niet mee te doen.

Oud-wereldkampioene Chelsea Sodaro neemt meteen met Jocelyn McCauley de vlucht. Na 48 km. hebben ze 2 minuten vorsprong op Hollieake n Kessler. Daar is Els Visser inmiddels de Chileense Riveros voorbij. Ze heeft dan al 40 seconden van haar achterstand goed gemaakt.

Na 78 km. is Els’ achterstand weliswaar weer groter, opgelopen tot 6.25 minuten, maar ze ligt dan wel al vierde. Want ook Kessler is eraan voor de moeite. Resten nog Sodaro en McCauley (steeds samen) en Hollioake. Kessler klampt weer aan en zo blijven de Amerikaanse en de Nederlandse kilometerslang in elkaars buurt.

Op 110 km. gaat McCauley er vandoor. Ze weet dat haar landgenote Sodaro, een van ’s werelds sterkste marathonloopsters is, dus ze moet wel aanvallen. Het lukt. In no-time heeft ze 4.47 minuten voorsprong. Hollioake blijft dapper als derde fietsen, zonder een directe tegenstandster in de buurt. Els en Kessler fietsen al kilometerslang in elkaars buurt.

Nadat ze Kessler definitief van zich afschudde kon Els weer wat tijd winnen op het duo McCauley/Sodaro. In de wisselzone had McCauley een marge van 2.40 minuten opgebouwd. Te weinig zou al snel blijken. Els kwam als derde terug, inmiddels voorbij Hollioake. Wilde ze opnieuw Nieuw-Zeeland winnen dan moest er eerst 6,5 minuut worden weg gewerkt.

Maar die kans was bij het zien van de ijzersterke Chelsea Sodaro snel verkeken. De Amerikaanse zette iedereen op ruime achterstand en zou in 8.40.07 uur zegevieren. De strijd om de tweede werd wel een spannende. Aanvankelijk ging de vrij onbekende Regan Hollioake zelfs mee met Visser in de achtervolging op McCauley.

De onderlinge verschillen in de strijd om zilver werden almaar kleiner. Els nam op 15 kilometer voor de finish wel alvast een voorschot op zilver, maar McCauley en Hollioake hielden haar in het vizier. Gelukkig weet de Nederlandse wel hoe ze een race moet indelen en met haar tegenstandsters om moet gaan. De winnares van Challenge Wanaka werd de nummer twee van Ironman Nieuw-Zeeland. Dat zijn nog eens geslaagde missies naar Kiwiland! Els bleef ook onder de negen uur: 8.57.34. Brons ging naar Jocelyn McCauley in 8.58.23.

Uitermate knap was de vierde plaats van Regan Hollioake nog net onder de negen uur: 8.59.19 uur. In de breedte gingen de vrouwen harder dan de mannen, daar kwam niemand onder de acht uur. Amelia Watkinson was hoger ingeschat: z wrd vijfde voor Meredith Kessler en Laura Siddall. Ai Ueda, een topper in de World Triathlon-periode (geducht concurrente van Rachel Klamer destijds) is al een paar jaar op d lange afstand actief, maar legt het toch af tegen de specialisten. De Japanse werd tiende op 1 uur en 4 minuten van Sodaro.

Bij de agegroupers behaalde Petr Vabrousek een 14e plaats in 9.37 uur, daarmee tweede M50. De Nederlanders zetten we hieronder op een rijtje:

ZATERDAG 2 MAART: IRONMAN TAUPO NEW ZEALAND (NZL)
M:
2.Niek Heldoorn 8.03.46
32.Michael van Kampen 9.45.06 (7e M35)
200.Stein Mandjes 11.52.34 (8e M18)
524.Reuben van Dorsten 15.12.59 (71e M45)
V:
2.Els Visser 8.57.34

==========

Je schrijft het eigenlijk nooit, maar we hebben maar zelden twee zulke mooie tweede plaatsen meegemaakt!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.