Marieke Brouwers na wereldtitel duathlon nu ook eerste ‘Ironman-zege’ op Cozumel – WTJ 3162

ZONDAG – Waar de mannen niet tot noemenswaardige resultaten kwamen op de Ironman Cozumel, daar schitterden de vrouwen. Het rijtje is indrukwekkend met Marlene de Boer (vaste waarde geworden tussen de pro’s) op een schitterende derde plaats nog binnen de 8 uur. Maar de tijd zegt natuurlijk weinig als niet gezwommen wordt.

Dan Diede Diederiks, een droomdebuut als vijfde in 8.03.14 uur. Wellicht hoopte ze nog op meer, nu het zwemmen wegviel. Maar ja, een debuut is altijd een sprong in het diepe. Dit keer niet al te letterlijk dus. En dan Marieke Brouwers, weergaloos sterk als agegrouper en veruit de snelste van alle ‘amateur-deelneemsters’. Met haar eindtijd van 8.16.18 uur zou ze tussen de pro’s zelfs zesde geworden zijn achter Diede en nog voor de Japanse toptriatlete Ai Ueda, die nota bene vaak in de prijzen valt bij duathlons.

Het tekent de klasse van de Brabantse, die feitelijk ook aan het eerste Ironman toe was. Powerman Zofingen deed ze al wel eerder – sterker nog ze werd er wereldkampioene – dus ervaring met lang werk heeft ze wel. Ze won dus bij de agegroupers en had een voorsprong van 17,5 minuut op de Mexicaanse Brenda Espinosa Mendoza en liefst 39.34 minuten op Cristine Lopes uit Brazilië.

Mariekes voorsprong bleef maar groeien

Het was voor de immer goedlachse Marieke uit sportdorp Rijen een kop-staartzege. Na 9 km. lag ze 28 seconden voor op Chantel Coetzer uit Zuid-Afrika. Na 39 km. was het 2.45 op Julia Schwarz uit Duitsland. Na 55 km. precies vijf minuten op de Duitse. Na 72 km. 6,32 op de Braziliaanse Fabiana Lima de Sousa. Na 102 km. 10.34 minuten wederom op Julia Schwarz. Na 118 km. was dat 13.52 minuten. Na 135 km. groeide de voorsprong naar 16.27 op Cristine Lopes. Na 165 km. 20.30 op Lopes en in de tweede (nu eerste) wissel had Lopes een achterstand van 22.12 op Marieke.

En toen mocht haar favoriete onderdeel nog beginnen. Na 7 km. lopen was het 24.43 op Pamela Cortes uit Costa Rica. Na 14 km. groeide het uit tot 28.05 op de Costaricaanse. Na 21 km. was de ‘eerste achtervolgster’ Brenda Espinosa Mendoza, maar wel al op 30.10. Daarna nam Marieke even gas terug en ‘slonk’ de voorsprong naar 28.08. Ook al omdat ze even zijsteken kreeg, stokte het motortje daarna nog even: 24.16 had ze nog na 35 km. en bij de finish bleef er nog 17.31 minuten. Maar toen was Marieke Brouwers al lang aan het genieten van deze race op Cozumel.

Bij de mannen was Danny Verdoorn uit Haarlem beste Nederlander onder de agegroupers.

ZONDAG 19 NOVEMBER: IRONMAN COZUMEL (MEX) 180-42
M:
14.Tristan Olij 7.16.49
94.Danny Verdoorn 8.48.06 (14e M40)
DNF Menno Koolhaas
DNF Tom Oosterdijk
V:
3.Marlene de Boer 7.57.02
5.Diede Diederiks 8.03.14
6.Marieke Brouwers 8.16.18 (1e F30)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.