Voorlopig lost de NTB het technisch directeurschap intern op: Wouda als hoofdcoach naar Spelen – WTJ 3199

DINSDAG – Uit betrouwbare bronnen weet Trikipedia dat er extern bij het bondsburo is geïnformeerd naar de functie van Technisch Directeur NTB. Toch gaat de bond een uitdaging met een nieuwe TD van buitenaf nog niet aan. De NTB liet deze week weten dat de functie voorlopig intern wordt ingevuld, temeer daar we minder dan een half jaar verwijderd zijn van de Olympische Spelen.

Vooralsnog dus geen opvolger voor Henry Bonnes, die eind vorig jaar de handdoek in de ring wierp. Er is de bond alles aan gelegen rust te bewaren (in de woorden van de NTB: behoud van de continuïteit in de trajecten richting Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs ’24’. Met de Paralympics zit het overigens wel goed. Bas de Bruin is al jaren naar ieders volle tevredenheid hoofdcoach en daarin ook uiterst succesvol. Bij de Spelen van zowel Rio als Tokyo kwam het team met medailles terug.

Aan Marcel Wouda de taak om er dit jaar op de Parijse Spelen met in elk geval Maya Kingma en Rachel Klamer en hopelijk ook het Mixed Relay-team op hetzelfde niveau te brengen als Tokyo (Rachel 4e, Maya 11e, Team 4e) en als het kan nog net even beter. De atletencommissie heeft aangegeven met deze tussenoplossing te kunnen dealen en voor zover ons bekend kunnen de voormalig topzwemmer en de twee gekwalificeerde triatletes goed met elkaar overweg.

Voor wie niet op de NTB-site gekeken heeft, hieronder hetgeen verder in het persbericht stond:

De manier waarop de functie, de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van een technisch directeur zullen worden ingevuld, wordt meegenomen in de planvorming van het topsportbeleid (2025-2028).

Marcel Wouda en Bas de Bruin gaan fungeren als hoofdcoach(es), Marcel ten Wolde heeft de functie van topsportcoördinator en algemeen directeur Thorwald Veneberg krijgt de sporttechnische eindverantwoordelijkheid. Selectiebeslissingen zullen worden gemaakt door middel van een technische commissie met daarin de hoofdcoach, de topsportcoördinator en de algemeen directeur.

De taakverdeling is daarin als volgt:

Marcel Wouda: dagelijkse trainingen NTC, coaching wedstrijden, sporttechnische logistieke planning OS, aanspreekpunt sporttechnische zaken topsport (olympisch), communicatie uitkomst selectiecommissie met sporters.

Bas de Bruin: dagelijkse trainingen NTC, coaching wedstrijden, sporttechnische logistieke planning Paralympische Spelen, aanspreekpunt sporttechnische zaken topsport (paralympisch), communicatie uitkomst selectiecommissie met sporters.

Marcel ten Wolde: talentherkenning en -ontwikkeling (coaching wedstrijden en training Talenten Identificatieprogramma), coördinatie NOC*NSF (selectie)statussen, opstellen formele documenten zowel voor sporters als NOCNSF, coördinatie richting World Triathlon met betrekking tot topsport, contactpersoon antidoping Nederland en World Triathlon, contactpersoon coördinatie Olympische en Paralympische Spelen NOCNSF.

Thorwald Veneberg: overleg met atletencommissie, overleg met individuele atleten over faciliteiten en financiën en overleg met NOCNSF m.b.t. Topsportplan 2024+.

,,Deze constructie lijkt op dit moment het meest ideaal voor de bond en voor de atleten”, geeft Thorwald Veneberg aan. ,,We zitten nu vijf maanden voor de Olympische Spelen en na overleg met de atletencommissie denken we dat het voor atleten het beste is om hun voorbereiding op de Spelen af te maken met vertrouwde personen.”

Naast de olympische- en paralympische programma’s blijven bij de NTB Rik van Trigt en Armand van der Smissen verantwoordelijk voor respectievelijk de lange afstand triathlon en de multisportdisciplines.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.