Olympische deelname is de droom van elke triatleet, ook die uit de ‘development countries’ – WTJ 3224

MAANDAG – De Olympische Spelen brengen niet alleen de beste atleten ter wereld bijeen, het is ook zaak dat landen waar minder talent komt bovendrijven toch een afvaardiging stuurt naar het grootste sportfestijn. Op de Spelen van Rio deed een recordaantal van 207 landen mee. Soms met slechts 1 atleet of official.

Ook World Triathlon doet haar best om de triathlonsport zo mondiaal mogelijk te maken met als bijvangst ook triatleten uit landen waarvan je het niet zou verwachten op de Spelen. Zo deed in Tokyo de ons bekende Syriër Mohamad Maso mee.

Team World Triathlon en New Flag

Inmiddels is er een Team World Triathlon met atleten van de zogeheten ‘developing national federations’. Er zijn Development Triathlons en getracht wordt de atleten uit die ‘kleinere landen’ onder de New Flag aan de start te krijgen van World Cup, World Triathlon Championships Series en uitindelijk de Olympische Spelen.

Wie bijvoorbeeld verwacht wordt in Parijs is de Marokkaan Jawad Abdelmoula, die 28e in de OQ rankings staat en al een World Cup won. Ook de Chileen Diego Moya maakt op een 41e plaats goede kans. Bij de vrouwen wordt gerekend op de Colombiaanse Maria Carolina Velasquez Soto, die 55e staat in de Ranking. Zij is er aanstaand weekend al bij in de World Cup Napier in Nieuw-Zeeland. Daar zijn Mitch Kolkman en Donald Hillebregt ook trouwens, want de twee Nederlanders koesteren net zo goed Olympische ambities. Donald werd vorige week in Wanaka nog 14e in de Oceania Cup. Als hij zo’n klassering ook in deze World Cup kan halen, wordt zijn perspectief groter.

Vele kanshebbers

Terug naar buitenlandse kanshebbers op Olympische deelname. Er is Erica Hawley van Bermuda, die maar wat graag in de voetsporen van haar illustere landgenote Flora Duffy wil treden. Ze staat 67e in de ranking, nog niet hoog genoeg dus. Andere namn zijn de Argentijnse triatletes Romina Biagioli en Moira Miranda. Uit Costa Rica Raquel Solis Guerrero en uit Columbia Paula Vega. MatthewWright van Barbados maakt grote kans. Verder nog Ramon Armando Matute en Gabriel Teran Carvajal uit Ecuador, Tyler Smith uit Bermuda en Alvaro Campos Solano, Costa Rica.

Vanuit de continenten

Vanuit Oceanië wordt gerekend op Manami Iijima van Guam om de New Flag te dragen. Afrika mikt op Amber Schlebusch, Hannah Newman, Vicky van der Merwe of Shanae Williams, allen uit Zuid-Afrika. Bij d mannen maakt ook de Marokkaan Badr Siwane nog kans. En ook: Jan Gael Laurent L’entente (Mauritius), Seifeldin Ismail (Egypte), Eloi Adjayon (Togo) en Seifeddine Selmi (Tunesië) worden ondersteund door Team World Triathlon.

Europa dan met Slovaakse kandidaten Ivana Kuriackova, Zuzana Michalickova en Romina Gaidosova. Uit Ijsland Edda Hannesdottir, terugkerend van een blessure. Bij de mannen de Oekraïner Vitali Vorontsov, de Griek Panagiotis Bitados, de Est Henry Rappo en de Roemeen Felix Duchampt, zaterdag nog winnaar van de Americas Cup in Venezuela.

De Aziatische kandidaten tenslotte: Jason Tai Long Ng uit Hong-Kong, de Kazak Ayan Beisenbayev (53e in de ranking en afgelopen weekend winnaar van Africa Cup Troutbeck), Aleksandr Kurishov uit Oezbekistan en bij de vrouwen de Kazachstaanse Ekaterina Shabalina.

Heel wat namen van atleten, die maar wat graag hun Olympische droom zien uitkomen ook al hebben ze er in eigen land misschien niet altijd de juiste faciliteiten voor. Wij gunnen het iedereen, mits we als Nederland natuurlijk ook goed vertegenwoordigd mogen zijn. Vooralsnog spelen we de kaart Maya Kingma/Rachel Klamer. Wie volgt de komende maanden?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.