Dubbele Duitse zege op halve; Alterman en Reznikov winnen Challenge Israman 226; Daniela Ryfs laatste jaar – WTJ 3235

VRIJDAG – We komen toch nog terug op Challenge Israman in Eilat. Daar is inmiddels ook de 226-afstand, de full distance afgelopen. Zoals gezegd, veel buitenlandse inbreng was er niet. Jammer voor Challenge, die deze klassieker voor het eerste jaar op haar kalender had gezet.

Het evenement was al verplaatst van eind januari naar deze eerste maart. Opvallend was wel hoe weinig reclame er via Challenge Family voor deze voor hen nieuwe race gemaakt werd. Anderzijds kon je buitenlandse triatleten maar moeilijk verleiden om naar Israël af te reizen, zelfs al is het in het immer rustige toeristenoord Eilat.

Op de halve afstand toch een dubbele Duitse zege. Rebecca Robisch was veruit de beste vrouw in 4.57.14. Bij de mannen won haar landgenoot Marcel Borat in een nieuw parcoursrecord: 4.22.11 uur. Borat liet meervoudig winnaar Roee Zoarets zo’n 22 minuten achter zich. Derde was Dan Kony Ovchinikov in  4.51.39 uur.

De hele

Op de hele afstand ging het iets minder snel, maar het was dan ook bloedheet in wat wel de woestijn-hele wordt genoemd. Dan Alterman is nog altijd een sterke triatleet. Op zijn 43e won hij de race in 9.42.40 uur. Anderhalve minuut later was daar zijn landgenoot Emil Shakhkldian in 9.44.03 en brons ging naar Amir Alfie in 10.21.24 uur. Bij de agegroupers leidde  Vitali Leikin de wedstrijd van start tot finish. De Israëliet won in 10.37.04 uur. Zijn landgenoot Guy Shech finishte als tweede in 11.09.03 uur en brons ging naar de derde Israëliet Dan Israeli in 11.17.40 uur. In totaal deden 76 triatleten mee aan de hele. Vorig jaar was Dirk Wijnalda er nog derde, dit keer – begrijpelijkerwijs – geen Nederlanders.

1.Antonina Reznikov             (ISR)               10.21.54

2.Sofia Korzunina                  (ISR)               11.12.30

3.Yeal Tasher                         (ISR)               12.54.28

Het vrouwenpodium bestond Antonina Reznikov in 10.21.54 uur klaar, gevolgd door landgenotes Sofia Korzunina in 11.12.30 en eerste agegrouper Yeal Tasher met een eindtijd van 12.54.08. Daarna Liubov Iapparova in 13.17.12 uur en derde Ronit Hayman Strifler in 13.33.23 uur.

Daniela Ryf houdt het na dit jaar voor gezien

Ook de volgende ‘pensionada’ in de triathlonsport kondigt zicfh aan. Na dit jaar zien we Daniela Ryf niet meer als pro in de races. Op haar socials brengt de Zwitserse triatlete dank over aan familie, vrienden en in het bijzonder coach Brett Sutton. ,,Zonder hen geen succes.” Ryf, ook wel bekend als ‘Angry Bird’

Na twee Olympische Spelen (7e en 40e) stapte ze in 2013 over op de langere afstanden. Die lagen haar nog beter. Ze werd wereldkampioene Ironman 70.3 in 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019 en wereldkampioene Ironman op Hawaii in 2015, 2016, 2017 en 2018.

Speerpunt is dit jaar nog 1 keer pieken op het WK Ironman in Nice. Verder doet ze een groot aantal T100-series en de Ironman Zuid-Afrika.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.