Preview NK Wintertriathlon Enschede; Paratri Devonport: winst Nico van der Burgt; Jetze op sportgala – WTJ 3250

DONDERDAG – Jeroen Lute is niet meer zo heel actief, maar Jeike Wallinga komt vijf jaar na dato heus haar titel verdedigen. We hebben het hier over het Nederlands kampioenschap wintertriathlon. Het persbericht van de NTB wekt de indruk dat in 2019 voor het laatst gehouden is. Volgens onze informatie was er echter in 2022 nog een NK op en rond de Groningse schaatsbaan. In dat geval zijn Martijn Veling en Danielle Bekkering de laatste kampioenen.

De spoeling in het aantal wintertriathlons blijft dun. Groningen, Enschede bleven over en Leeuwarden is er weliswaar bij gekomen, maar niet aangesloten bij de NTB. Dat de Friezen evengoed een titelstrijd aan hun evenement koppelen, gaat dan buiten de bond om. Die discussie laten we hier even voor wat het is.

Jeike is er weer bij

Met weinig wedstrijden en ook nog eens twee coronajaren zitten er dus ook een aantal jaren tussen zonder dat de Nederlandse titels op het spel stonden. De kampioen 2019 bij de mannen, Jeroen Lute wilde daar niet langer op wachten. Maar Jeike Wallinga is er zaterdag in Enschede gewoon bij. Overigens moest Jeike in 2019 wel twee andere vrouwen voor laten gaan. Omdat zij geen NTB-licentie hadden en Jeike wel, viel de titel haar ten beurt. Beetje vreemde situatie, maar ook wel weer logisch: schaatsers gaan niet voor die ene triathlon per jaar een licentie aanschaffen. In het persbericht van de bond staat: ‘een tumultueuze race’.

Jeike krijgt het zaterdag ook niet cadeau. Er staan morgen – zaterdag – maar liefst 400 deelnemers aan de start. Wie zei er ook weer dat wintertriathlon ten dode is opgeschreven?  Er is zelfs extra ruimte gemaakt om de elites en agegroupers allemaal aan de start te krijgen.

Veel animo voor NK

Voor dat NK staan 143 deelnemers op de startlijst. Het is lang geleden dat er zoveel meededen. De kwart afstand gaat over 10/55/20 lopen, fietsen en schaatsen op de IJsbaan Twente dus. Omdat je de specialisten niet vaak in actie zit, is het moeilijk op voorhand de favorieten aan te wijzen. We noemen zo maar wat – ons bekende – namen:

Kanshebbers

Simon den Braber (winnaar Enschede 2023), Wouter Dijkshoorn, Twan Berlijn, Jan Willem Bolderdijk, Jack van Honschoten, Niek Koppenaal, Christiaan van den Berg, Rinse van den Ouweelen en Christiaan van den Berg. Bij de vrouwen zagen we naast Jeike Wallinga ook Luna Jonkers (winnares Enschede 2023) Carin Ceelaert, Julia de Leeuw, Hanneloor van der Weijden en Jet van Mensvoort.

In de categorie ‘golden oldies’ komen we Guido Gosselink, Edwin Ophof, Erik Stam, Huub Stammes en Janet ten Kate tegen. Maarten Beute is de grote favoriet bij de junioren, die 5/22/10-combi doen.

Het NK voor elite en agegroupers begint zaterdag om 13.10 uur met de vrouwenwedstrijd en de mannen starten 5 minuten later om 13.15 uur. De junioren horen het startschot om 12.40 uur.

Nico wint, Margret vijfde in Devonport

Down Under is het wedstrijdweekend al begonnen. Na de valse start in Abu Dhabi togen de paratriatleten naar Devonport, Australië. En meteen met Nederlands succes, want Nico van der Burgt won met glans zijn race in de PTS3-categorie. Daarmee ligt Nico uitstekend op koers voor zijn grote doel: goud halen op de Paralympics in Parijs!

Nico op koers voor Parijs

Het zou prachtig zijn als we op die Spelen weer worden overladen met eremetaal. Maar zover is het dus nog niet. Nico was veruit de snelste zwemmer van het veld bestaande uit zes atleten. Bij het fietsen en lopen ging de Brit Henry Urand weliswaar steeds een half minuutje sneller, maar die moest zo’n drie minuten zwemachterstand goed maken. Dat lukt niet. Nico’s tijd was 1.11.36 en Durand finishtes als tweede in 1.13.29. Brons ging naar Michael Herter uit Frankrijk.

Voor Marget Ijdema lijken tweede Spelen (na Tokyo) nog iets verder weg. Ze finishte in de PTWC-klasse als vijfde en sloot daarmee het rijtje af. De verschillen waren niet zo heel groot. Tussen winnares Eva Maria Moral Pedrero uit Spanje en de Noordhollandse zaten maar vier minuutjes.

Het meest succesvol in Devonport waren de Australische en Franse paratriatleten met elk drie overwinningen. De overige zeges kwamen in Duitse, Amerikaanse, Britse, Italiaanse, Spaanse, Ierse en Nederlands handen.

Onze vaderlandse toppers Geert Schipper en Jetze Plat komen vooralsnog niet in actie. Zij zijn feitelijk wel verzekerd van deelname aan de Paralympics Parijs. Vandaar dat Jetze vanavond in Roosendaal kan zijn om (samen met ondergetekende) het sportgala te presenteren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.