Dave Rost heer en meester in Gelreman; Triple-Dutcher Richelle van Helten wint ‘de hele van Gelderland’ – WTJ 1986

ZONDAG – Het lukte op de Frysman (nog) niet, het lukte op de Gelreman bijzonder goed: Dave Rost is nog allerminst afgeschreven waar het om triathlons gaat. De inmiddels zelf Gelderlander won de hele in zijn eigen provincie. Dave liet een tijd van 8.45.42 neerzetten. Dat was maar liefst 27 minuten onder het parcoursrecord van Michel Besseling bij de primeur uit 2019.

(Foto’s Sonja Jaarsveld)

Ook de nummers twee en drie bleven daaronder. Marijn Markusse verraste enorm met een tweede plaats in 8.56.44 uur en Eddy Lamers is net als Dave zo’n routinier in het vak, die hadden we min of meer ook op het podium verwacht. Eddy werd derde in 9.04.10 uur.

Bij de vrouwen ging het misschien wat minder snel dan bij de mannen, maar de prestaties waren er niet minder om. Bovendien kwamen de triatletes, die trouw deelnemer zijn aan Nederlandse lange afstandsevenementen nu eens goed in de picture c.q. op het podium. Plaatsgenoot van schrijvers dezes Richelle van Helten won haar race. Ze is vanaf Ironman Maastricht 2018 zo’n beetje in elke hele in Nederland gestart en gefinisht. Dus was ze vorig jaar Triple-Dutcher en dat herhaalt ze dit jaar wederom. Bovendien moest Richelle zich na de huldiging haasten, want vandaag doet ze mee in dat andere circuit van 1/3e triathlons: de Triathlon Nations Cup. Die ging in haar eigen dorp Oud Gastel weliswaar nog niet door, maar Aarschot en vandaag Viersel wel.

Richelle finishte trouwens in 11.34.51 uur, daarmee was ze 24 minuten sneller dan haar vorige Gelreman. Ze bleef tegenstandster Nicky van de Sande een half uur voor. Die leverde vooral duel om de tweede plaats met voormalig Long Course Weekend-winnares Nicole Loeve. De tijden van Nicky en Nicole waren respectievelijk 12.02.23 en 12.07.38 uur.

Prachtige stunt trouwens van de organisatie (Willeke en Gert-Jan) om de top drie meteen na afloop van een T-shirt te voorzien waarop hun eindtijden waren geprint. De weersomstandigheden waren goed, de organisatie verliep gladjes en de Gelreman heeft met deze tweede editie haar vaste plekje op de kalender verworven. En wat een schitterende apotheose met Marloes Vos als hekkensluiter van het veld. Ze doet het gewoon! Super. Alle verhalen komen weldra los. Eerst maar even deze eerste update van Gelreman 2021!

Foto: Sonja Jaarsveld

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.