EK Powerman Alsdorf voor Hansen en Maurer; Thomas Cremers sterk 5e; vier x goud voor NL – WTJ 3313

ZONDAG – Laten we de weekend wrap-up maar beginnen met het Europees kampioenschap Powerman/lange afstands duathlon in het Duitse Alsdorf. Daar was het twee jaar geleden ook. In 2023 geen EK en nu terug met een flinke vracht medailles voor Nederlanders, een sterke Thomas Cremers en titels voor de Deen Simon Jorn Hansen en de Zwitserse Melanie Maurer.

De afstanden waren 10 lopen, 60 fietsen en 10 lopen. Op de eerste tien liep Thomas uitstekend mee in de kopgroep van zes. Hansen, Blondel Hermant, Nelson., Huckestein en Moysan zaten ook bij de voorsten. Op de fiets was het al snel ieder voor zich. Ondrej Kubo fietste hard naar voren, maar Simon Jorn Hansen begon wel als eerste aan de afsluitende tien kilometer. Thomas deed dat als derde.

De Deen hield stand en greep daarmee zijn eerste Europese titel en grootste zege ooit. Vorig jaar won hij ook Powerman Alsdorf, maar dat was toen geen EK. Zilver was ruim een minuut later voor de Slowaak Ondrej Kubo en de Fransman Emile Blondel Hermant pikte dankzij de snelste slotrun het brons mee. Jammer dat de Brit Matthew Nelson nog voorbij Thomas Cremers kwam, die toch met een vijfde plaats zijn beste elite-EK tot dusverre realiseerde.

De andere Nederlandse mannen kwamen tot een 9e en 15e plaats. Het betrof Wout Driever, oud-voetballer/oud-wielrenner woonachtig in Zwitserland. Zijn fietsen was sterk, hij verloor wat terrein op de runs. De als vijftiende finishende Luuk Vermunt had een mooie slotrun.

Minder succesvol was ons land bij de vrouwen. Janien Lubben moest de vaderlandse eer hoog houden, maar de in Duitsland woonachtige Drentse moest dit keer haar meerdere erkennen in de duathlonspecialisten. Ze finishte elfde op 17 minuten van de titel. De winst was voor de Zwitserse Melanie Maurer. Sophie van der Most stapte na het fietsen uit. Ze lag toen te ver achter, helaas.

Ze kwam al sterk uit de startblokken door op korte achterstand van landgenote Olivia Keiser aan het fietsen te beginnen. Daarop fietste ze feitelijk iedereen al naar huis. En in een zetel liep ze naar de titel, die twee jaar terug nog in handen kwam van Diede Diederiks. Maurer was toen tweede. Zilver was in Alsdorf 2024 voor de Duitse Merle Brunnee. Brons ging naar Olivia Keiser. Daarna volgde Corina Ryf uit Zwitserland en vijfde weer een Duitse Leonie Kleine-Bley. In de top tien 5 Duitse en 4 Zwitserse duatleten.

Geen Nederlandse medailles bij de elites, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de agegroupers. Leone de Voogd en Monique Verschuure werden Europees kampioenen in hun leeftijdsgroep, Bouke Onstenk en Henry Dullink deden hetzelfde. Bovendien kwamen er nog drie zilveren medailles bij voor Marian van Hilst, Gerda Sollie en Hans van Wijk. De laatste zorgde voor een uniek momentje. Het was voor het eerst dat een Nederland in een World Triathlon WK of EK een medaille won in de M75-categorie.

Extra aandacht toch ook wel voor de Zeeuwse powerwoman Monique Verschuure. De Yersekse legde de drie afstanden af in 2.59.09 uur. Daarmee was ze de allersnelste van alle agegroupers en uiteraard winnares F40. Ze zou er tiende mee geworden zijn in de elite-race, nog drie minuten sneller dan Janien.

ZONDAG 5 MEI: EK POWERMAN ALSDORF (DUI)
Elite: 5.Thomas Cremers; 9.Wout Driever; 15.Luuk Vermunt
Elite: 11.Janien Lubben
25-29: 6.Emese Timmermans
30-34: 4.Mick Claessens
35-39: 8.Chris van Wamelen; 9.Bart Mennink
35-39: 1.Leone de Voogd
40-44: 1.Bouke Onstenk
40-44: 1.Monique Verschuure
45-49: 5.Toine Groot
50-54: 9.Dennis Koomen; 11. Bas Meeuwissen; 13.Werner Kranenburg
55-59: 2.Marian van Hilst
60-64: 8.Wim van Hilst
65-69: 1.Henry Dullink; 6.Jack Niessen
65-69: 2.Gerda Sollie
75-79: 2.Hans van Wijk

Met 21 Nederlanders was de inbreng groter dan we laatste jaren gewend waren. Goede ontwikkeling dus om met zoveel mogelijk landgenoten de grote kampioenschappen op te zoeken. Mits in Europa is het ook nog wel betaalbaar. Interessante medaillespiegel ook van dit EK Powerman met Nederland op een derde plaats.

1.Duitsland 8-11-8
2.België 5-1-3
3.Nederland 4-3-0
4.GB 2-4-6
5.Frankrijk 2-3-3
6.Denemarken 2-0-2
7.Zwitserland 1-1-1
8.Oostenrijk 1-0-0
Tsjechische Republek 1-0-0
10.Ierland 0-1-0
Slowakije 0-1-0

De sprint duathlon werd glansrijk gewonnen door de Limburger Mischa Hermans. Al met al een zeer geslaagd tripje van de Nederlanders. John Raadschelders mag in zijn nopjes zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.