Valentin van Wersch elfde in Americas Tri Cup Calima; Mats Keulstra pakt winst in Franse derde divisiewedstrijd; Stayeren doe je zelf dus niet naar organisatie wijzen – WTJ 3315

ZONDAG – De World Triathlon races zijn aan de beurt. Te beginnen in het Colombiaanse Calima. Nog altijd is de Nederlander Valentin van Wersch in Zuid-Amerika voor zijn studie. En passant pakt ie vrijwel alle World Triathlon races aldaar mee.

Americas Tri Cup Calima

Ook vandaag. In deze Americas Triathlon Cup finishte de man uit Spijkenisse als elfde op een totaalveld van 33. Vooraan was het een Amerikaanse dubbelslag met Sullivan Middaugh als winnaar en Keller Norland op 1.10 minuut als tweede. Tot grote vreugde van het publiek kwam de Colombiaan Hugo Mario Ruiz Dimate als derde binnen. Op 2.14 minuut was Valentin van Wersch bij de finish.

 

Als 22e kwam hij uit het water. Maar met 29.12 minuten was Valentin wel de op 1 na sterkste fietser. Die sterkste fietser was Sullivan Middaugh: liefst 1.40 minuut sneller dan Valentin en de verdere concurrentie. Middaugh is een zoon van de vermaarde XTerra-specialist Josiah Middaugh. Ook Sullivan deed aanvankelijk vooral crosstriathlons, maar nu blijkt hij op de weg ook beresterk.

Bij de vrouwen Costaricaanse winst voor Raquel Solis Guerrero. Achttien tellen later struikelde de Zuidamerikaanse speaker over de nummer twee: Marlen Alejandra Abigail Aguilar Bolanos. Brons was voor Rosa Elena Martinez Melchor uit Venezuela. De watertemperatuur van 21,7 graden was in Calima warmer dan de buitenlucht: 18 graden.

Africa Cup Yasmine Hammamet

De Africa Triathlon Cup in het Tunesische Yasmine Hammamet werd gewonnen door de Duitser Henry Graf. U weet wel, de man wiens frame brak tijdens de Cup-race in Quarteira. Nu revanche voor de Oosterbuur. Sergiy Polykarpenko (inderdaad zoon van Vladimir) was tweede. Hij komt uit voor Italië. Zijn landgenoot Francesco di Basilico was derde. Een Italiaanse dubbelslag bij de vrouwen met Costanza Arpinelli op 1 en Carlotta Bonacina op 2. Brons was er voor Alzbeta Hruskova uit de Tsjechische Republiek. Zes Duitse vrouwen in de top tien, maar het podium haalden ze geen van allen.

Asia Cup Subic Bay

De Asia Triathlon Cup in Subic Bay, Filippijnen dan. Daar waren de Ozzies sterk. Luke Bate won, Christopher Deegan volgde zijn landgenoot als tweede. Brons ging naar Amu Omuro, de Japanner. Bij de vrouwen was het verrassend de Koreaanse Hye Rim Jeong. Tien seconden later volgde de Ijslandse globetrotter Edda Hannesdottir en Chloe Bateup mocht het derde podiumblokje in beslag nemen. Hier dan weer een watertemperatuur van 29 graden en buiten zelfs nog twee graden warmer.

Mats pakt Franse winst

De Nederlander Mats Keulstra won de triathlon in het Franse Henin Beaumont. Hij jubelde een halve minuut eerder dan Eliot Delecroix uit Frankrijk. Simon Percheval was goed voor een derde plaats. Snelste vrouw was Claire Anne Roulet. Iris Delmote en Lea Lambert-Wetzel mochten ook mee naar het erepodium. Sterk optreden dus van de Brabander, die vorig jaar de eerste triathlon van Zierikzee won.

Zierikzee is ook dit jaar de laatste in de reeks van drie GO triathlons. De eerste was zaterdag een zeer geslaagde race met een topveld aan de Brouwersdam. Ja, daar werd gestayerd. Waar gebeurt dat niet tegenwoordig? En Nelleke Balde heeft volkomen gelijk dat ze een keer haar gal spuwt hierover. Is dat te voorkomen met juryleden? Lang niet altijd. Het zwemmen moest worden ingekort, maar iedereen was blij dat het toch een triathlon bleef. Dat er daarna wordt samen gefietst hoeft dus geen verbazing te wekken.

Speel het spel sportief, schuif het niet in de schoenen van een organisatie

Ik denk dat er maar 1 verwijt te maken valt en dat is aan de stayerzondaars zelf. Speel het spel zelf sportief, zodat je na afloop niet met gemengde gevoelens die ere/geldprijs in ontvangst neemt waar een ander misschien meer recht op had….. Het is te makkelijk om dit diepgewortelde valsspelen (kennelijk nu ook van ervaren triatletes) in de schoenen van een organisator te schuiven.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.