Grote dag voor TeamNL: top twee is voldoende voor plaatsing Olympische Spelen, de spanning stijgt – WTJ 3324

VRIJDAG – Vandaag is de grote dag voor TeamNL Triathlon. In het Mexicaanse Huatulco is een plaats bij de eerste twee teams op de Mixed Team Relay voldoende voor de Spelen in Parijs. Een kwalificatie, waar – onze lezers althans – het volste vertrouwen in hebben…..

In de opstelling staan Mitch Kolkman, Barbara de Koning, Richard Murray en Rachel Klamer. Nederland was in het verleden al eens derde op het WK in Hamburg en stond op de Spelen van Tokyo net naast het podium. Van dat team komt nu alleen Rachel in actie.

Hieronder het persbericht van de NTB:

TeamNL Triathlon gaat vandaag in het Mexicaanse Huatulco strijden voor een van de twee resterende startbewijzen voor de Mixed Team Relay in Parijs. Het Nederlandse team bestaat uit Mitch Kolkman, Barbara de Koning, Richard Murray en Rachel Klamer. Nederland greep op de Olympische Spelen in Tokio met een vierde plaats net naast de medailles.

Hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, negen deelnemende landen en de druk van olympische kwalificatie vormen vandaag de ingrediënten voor een spannende en misschien ook wel onvoorspelbare race in Huatulco.

De deelnemers krijgen daarnaast te maken met een extra uitdaging rondom de transitie van het zwemmen naar het fietsen. ,,De sterke onderstroom maakt de zwemexit lastig”, laat hoofdcoach Marcel Wouda vanuit Mexico weten. ,,Bij een foute timing worden atleten letterlijk terug de zee in getrokken.”

Volgens Wouda staan alle Nederlandse atleten fit aan de start. ,,Voorafgaande aan dit evenement hebben we onder meer gekeken hoe om te gaan met jetlag en het presteren in de hitte. Daarnaast zijn we iets eerder dan normaal richting de wedstrijdlocatie afgereisd om te wennen aan de klimatologische omstandigheden.”

Op zaterdag en zondag staan er ook nog World Cup-wedstrijden op het programma in Mexico. Daar staan, naast de bovengenoemde atleten ook nog Donald Hillebregt, Gjalt Panjer en Robin Dreijling op de startlijst. Rachel Klamer vertrekt in de vrouwenwedstrijd op zaterdag met startnummer 1.

Gjalt en Robin zijn eventuele reserves voor de Mixed Relay, maar Wouda laat vanuit Mexico weten dat het aangewezen viertal topfit is.

Van de tegenstanders lijken Noorwegen (zonder Blummenfelt) en mogelijk Spanje en Zuid-Afrika de meeste concurrentie te bieden aan Nederland. Maar bijvoorbeeld Canada heeft, vreemd genoeg, lang niet haar sterkste team gestuurd.

De mixed team relay begint vandaag (vrijdag 16 mei) om 7.15 uur lokale tijd (15.15 uur Nederlandse tijd). De race is live te volgen via www.triathlonlive.tv

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.