Ironman Florianopolis voor Colucci en Oliveira; IM 70.3 Chattanooga voor Hanson en Pallant – WTJ 3338

ZONDAG – Ons wekelijkse blokje Ironman-races. De race van zaterdag hebben we reeds vermeld, dat was Ironman Lanzarote met een prachtrace voor Pim van Diemen (vierde). In WTJ 3329 staan alle Nederlandse finishers vermeld. Ook de Ironman 70.3 Desaru Coast met de acht Nederlandse deelnemers hebben we reeds de revue laten passeren en ook van Ironman 70.3 Pays d’Aix hadden we al melding van de Nederlandse pro’s Jesse van Hulst (15e) en Dieuwertje Bax (7e).
Van die race en ook van de drie anderen hier wat meer info.

Colucci wint Ironman Florianopolis

Behalve Lanzarote was ook de Ironman Brazilië dit weekend. Plaats van handeling is sinds jaar en dag Florianopolis. Het was de Braziliaan Reinaldo Colucci, die de wedstrijd won in 7.58.37 uur. In het verleden ging het wel eens sneller in deze race, waarin het stayeren moeilijk uit de bannen lijkt. Colucci was superieur aan zijn op papier ook al aangekondigde rivaal Igor Amorelli. Amorelli, ooit winnaar van de Ironman Maastricht, scoorde 8.21 uur. De derde plaats ging naar de Braziliaan Luis Ohde in 8.31 uur. Lang lag de Argentijn Luciano Taccone aan de leiding, maar hij stapte na 15 km. lopen uit.

Kans op slot Hawaii/Nice het grootst in Brazilië

Snelste vrouw was Pamella Oliveira. Zoals Colucci onder de 8 uur dook, bleef titelverdedigster Oliveira als enige onder de negen uur: 8.57.41 uur. De tweede plaats was voor Mariana Borges de Andrade in 9.16 uur en brons ging naar Bruna Stolf in 9.23 uur. Nederlandse deelnemers waren er dit jaar niet. Toch jammer, want als ergens een top twee klassering (en dus slot Hawaii/Nice) te behalen was, was het wel in Florianopolis, waar bij de mannen vier pro’s finishten en bij de vrouwen vijf. In totaal kwamen er 1256 triatleten over de finish.

Hanson en Pallant sterk in Chattanooga

In Chattanooga was vandaag Ironman 70.3-tijd. Niet in elke race loopt Matt Hanson hard, maar als de Amerikaan zich hard maakt, is hij met de benenwagen nauwelijks te kloppen. Ook in deze race was de inhaalrace van Amerikaan op de halve marathon indrukwekkend. Van de zevende plaats op 4,5 minuut achterstand naar de zege in 3.41.21 uur.

In de laatste twee kilometer liep Hanson in een streep voorbij de Canadees Jackson Laundry, die tweede werd. Voor de Amerikaan Trevor Foley was het brons. De Fransman Antony Costes verblijft graag en lang in Amerika en was nu de nummer vier van de race. Colin Szuch greep de vijfde plaats en de leider in de wisselzone Justin Riele viel tijdens de halve marathon terug naar een zesde plek. In totaal deden 48 pro’s bij de mannen mee. Hierbij geen Nederlanders.

Vanuit de achterhoede kwam ook de overwinning van de Britse Emma Pallant-Browne tot stand. Tiende pas na het zwemmen, maar dat verontrust EPB nooit. Vorige week bij haar winst IM 70.3 Mallorca ging het immers net zo. Normaal gesproken ontstaan de grote verschillen op een halve afstand tijdens het fietsen, maar nu kwamen de triatletes juist dichterbij elkaar. Het rijtje favorieten was ook nogal groot. Een ‘soort kopgroepje’ van zes atleten met favorietes Hering en Stimpson nestelde zich vooraan. In de tweede wisselzone had Pallant-Browne n0g 60 seconden goed te maken. Dat lukte gemakkelijk. Ze boog het om in een voorsprong van 4 minuten. Ze won in 4.06.27 uur.
Jackie Hering werd tweede in 4.10.13 en Sarah True derde in 4.10.13 uur. In totaal deden 3183 triatleten mee.

ZONDAG 19 MEI: IRONMAN 70.3 CHATTANOOGA (USA)
M:
227.Stefan Leijdekkers 4.53.46 (9e M50)
281.Erwin Zeekant 5.00.49 (61e M35)
1462.Frans de Calonne 6.28.01 (115e M55)
V:
600.Ivonne Wetzels 6.44.40 (93e F40)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.